Om mammor

Det var ju Mors dag igår. Jag hade tänkt blogga om det då men valde istället att gå ut och njuta av den härligt somriga dagen. Nu får det bli ett par rader i efterhand istället.

DN hade ett par artiklar om mammor och när jag läste dom kom jag att tänka på hur Christopher Hitchens beskriver sin mamma i sin självbiografi ”Hitch-22”. I några av bokens inledande kapitel berättar han om sina föräldrar. Pappan var marinofficer och kallas i boken ”the Commander”. Föräldrarna var mycket olika och det var tydligen inte nåt lyckligt äktenskap. The Commander var en bra människa, strävsamt arbetande men kanske också rätt inbunden och lite grå och tråkig. Det var inte nån särskilt nära kontakt mellan pappan och Christopher. Mamman var däremot mer livlig och levnadsglad och hon och Christopher stod varandra nära. Han kallar henne vid förnamn i boken: Yvonne. Så här skriver han om henne många år efter hennes alltför tidiga död:

”Yvonne, then, was the exotic and the sunlit when I could easily have had a boyhood of stern and dutiful English gray. She was the cream in the coffee, the gin in the Campari, the offer of wine or champagne instead of beer, the laugh in the face of bores and purse-mouths and skinflints, the insurance against bigots and prudes”.
Det är rart och kärleksfullt skrivet tycker jag.  (Fast jag blev tvungen att slå upp några av orden. ”Skinflint” betyder tydligen snåljåp, nån som är så snål att han eller hon skulle kunna skinna en sten.”Purse-mouth” är om jag förstår rätt nån som är reserverad och tystlåten, kniper käft kanske).

Johan Croneman i DN skriver att hans mamma ”är som en fyr i mitt liv. Vad som än händer, hur långt bort jag än kommer –­ hon står alltid där och blinkar. Det här hållet! Kom hem, sätt dig ner, ta en kopp te så pratar vi. Vad som händer när den där mamma-fyren slutar blinka vågar jag inte ens tänka på.”
Det är också rart skrivet. Min egen mamma är inte som en fyr på det sättet på den här jorden längre. Det har hunnit gå obegripligt många år. Men hon finns kvar på annat sätt – att tänka på, hämta styrka och tröst och tala lite med henne inne i huvudet.

DN:s artiklar i söndagstidningen där fyra män skriver om mammor får du länkar till här: Fredrik Strage, Jens LiljestrandLars Linder och Johan Croneman. Dagen innan ger Malin Ullgren en berömmande recension av en antologi om mammor ”Mor, mamma, morsan” här.

3 thoughts on “Om mammor

 1. Anna maj 29, 2012 / 7:46 f m

  ”A splendid torch” är ett uttryck som faller mig in, sen jag läst ditt fina och inspirerande inlägg. Tänker också att ett sådant ljus fortsätter att lysa och leda för alltid och skulle vilja lugna Johan Cronemans oro.
  Hoppas att så många som möjligt tar vara på chansen att berätta för sina mammor hur viktiga de är, innan det är för sent.

  Gilla

  • Gabrielle maj 29, 2012 / 3:35 e m

   Åh, ”a splendid torch”, ja det passar ju väldigt bra. Jag känner så väl igen det men var tvungen att googla för att se varifrån citatet kommer. Så här: ”I want to be thoroughly used up when I die, for the harder I work the more I live. I rejoice in life for its own sake. Life is no ”brief candle” for me. It is a sort of splendid torch which I have got hold of for the moment, and I want to make it burn as brightly as possible before handing it on to future generations”. George Bernhard Shaw. Citatet i längre form hittade jag här.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.