Pukhäst

I går skulle vi visa en franskamerikansk besökare stan ett par timmar och började med att promenera i Gamla Stan. Vi hamnade vid slottet alldeles när det var dags för högvaktsavlösning med hästar och beriden musikkår i blanka hjälmar och dragoner i blå uniformer. Det är verkligen länge sen jag såg det där men nu blev vi stående ett bra tag och följde hur man viftade med sina svärd (värjor?), sprang i samlad tropp så det dundrade taktfast av klampandet, spelade marschmusik, vände trumpeterna åt höger och vänster osv. En massa ceremoniella turer hit och dit där det inte riktigt alltid gick att förstå vad det hela gick ut på. Det var dessutom svårt att se ordentligt eftersom det var mycket folk som ville titta på och man fick sträcka på halsen ordentligt för att alls kunna se nåt. Befäl med kraftig röst hojtade order om rättning i ledet av blå dragoner och eftersom vi bor i ett land som berömmer sig av hög grad av jämställdhet fanns även hojtande kvinnliga befäl. Det lät lite lustigt med deras ljusa och betydligt svagare röster.  Men det är klart, jämställt ska det vara.

Livgardets dragonmusikkår spelade och jag spanade särskilt in pukhästen och killen som skötte pukorna. Han viftade emellanåt med trumpinnarna upp och i kors och sen pekade han med pinnarna ner mot vardera pukan. Hästen var helt cool och lufsade på där med sina ”pälsiga” ben. Det är rätt festliga ”tillställningar” sånt här och det verkar som om dom flesta som tittar på blir lite glada av att se det och lyssna till marschmusiken. Det är liksom lite fniss över det hela. Jag stod där och funderade på om vi kan fortsätta med sånt här när vi avskaffat monarkin – bara för att det är så festligt. Hm, det kan man väl? Högvakten får väl vakta presidenten med familj istället kanske.

Pukhästar är en speciell ras läser jag. Man korsar raserna Tinker, Shirehäst och Clydesdale och får fram en stark häst med bra temperament som klarar av att kånka på pukorna och vara lugn och stabil mitt i en orkester. ”De första dokumentationerna om dessa pukhästar är från 1678 och handlar om Royal Scots Greys, stora oftast skimmelfärgade hästar som användes i armén” står det i Wikipedia.

Och när jag står där och tittar på dom blåklädda dragonerna får jag ett gammalt barnrim om jägaren och dragonen i huvet. Kan du den? Så här börjar den:
”En jägare gick på jakt och sköt
en hokus-pokus-kokosnöt
så den föll ner på en dragon
som stoppa den i sin kanon
och sköt så det sa piff och paff
och nöten träffa en giraff…”

Rimmet finns i boken ”Hokus pokus och andra barnrim” av den danske författaren Halfdan Rasmussen, svensk text i tolkning av Lennart Hellsing och med roliga illustrationer av Ib Spang Olsen, dansk illustratör och författare.

8 reaktioner på ”Pukhäst

 1. Anna juni 12, 2012 / 10:00 e m

  Trevligt skrivet som vanligt och lärorikt också. Hade ingen aning om att man designade en speciell cocktail av olika raser för att få fram pukhästar. Och ny kunskap också att Danmark har en egen Lennart Hellsing. Hur gick det för giraffen?

  Gilla

  • Gabrielle juni 13, 2012 / 12:16 f m

   Giraffen gick det bra för. Det var värre med jägaren. Efter ytterligare en luftfärd föll kokosnöten ”med bing och bång/i skallen på den jägarn som/vi numer inte vet nåt om/för han blev mosad utan söl/till hokus-pokus-kokosmjöl”. 🙂

   Gilla

 2. bloggarbjorn juni 13, 2012 / 3:01 e m

  I valet mellan svärd och värja skulle jag vilja föreslå sabel!

  Gilla

  • Gabrielle juni 13, 2012 / 7:02 e m

   Jaaa, bra förslag! Sabel låter bra. Det är det nog.

   Gilla

 3. Karin på Fox juni 14, 2012 / 3:33 e m

  På ridskolan där jag rider, fanns för ett antal år sedan en häst som jobbat i vaktparaden. En skimmel, så han var nog ingen pukhäst. Det var den största häst jag någonsin sett. Han hade en gång blivit skrämd och skenat iväg under en parad. Därför fick han kicken därifrån och blivit omskolad till ridskolehäst. Mycket trevlig och lugn trots sin bakgrund.

  Gilla

  • Gabrielle juni 14, 2012 / 7:48 e m

   Intressant! Kanske var det en pensionerad pukhäst. Jag är inte nån väldigt van vaktparadtittare men den pukhäst jag minns från tidigare var just en stor stilig skimmel med dom där typiskt ”håriga” benen. Hovskägg kallas det lärde jag mig förresten nyss.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.