Vi måste veta!

Oj oj, det var mycket att läsa i dagens tidningar…
Läser med stigande upprördhet – och förvåning också – artikeln Under strecket i SvD. Jesús Alcalá skriver om den etniska rensning som skedde efter kriget i Tjeckoslovakien och Polen. Beskrivningen utgår från segrarmakternas konferens i Potsdam – ”en skrämmande och egendomlig sammankomst, en surrealistisk spegelbild av den mänskoföraktande ideologi som nyss besegrats” skriver Alcalá.

Nu var det tyskar som rensades ut, tyskar som tvingades bära armbindel med en symbol som visade att dom var tyskar. Dom fick lämna hus och hem och bara ta med sig en viss mängd tillhörigheter, dom sattes i koncentrationsläger i väntan på utvisning – ibland i koncentrationsläger där människor som hållits fångna under nazisterna fortfarande inte evakuerats. Gräsligt alltihop. Och nej,  jag har inte haft en aning! Kanske borde jag ha vetat det här, men det  gjorde jag inte. ”Utanför Tyskland en djup historisk glömska. I Tyskland en djup och ännu inte bearbetad sorg” skriver Alcalá. –  Det enda jag reagerar mot i Alcalás artikel är rubriken, som väl inte Alcalá satt själv: ”Segrarmakterna upprepade Hitlers misstag”. Misstag?! Hm…  En okunnig rubriksättare? Läs Alcalás artikel!

Jag kan i andanom höra hur nån reagerar med ”det där hände ju för mer än 60 år sen!”, ”det där är historia!” ”varför ska vi läsa om det där nu?” osv. Men det är förbaske mig just det vi ska – läsa om det, förstå (hur man nu gör det) att historien kan upprepa sig och nya människor kan fortsätta att göra förfärliga saker mot andra. I samma SvD läser jag om hur Israel nu planerar massutvisning av icke-judiska immigranter. Man kallar svarta migranter från Afrika för ”infiltratörer” och anser sig ha rätt att kasta ut dom.

I Grekland är ju förresten ett nazistiskt parti på frammarsch. Företrädare hyllar Hitler och förnekar förintelsen. Läs Annika Ström Melin i DN i dag. Dessutom finns en artikel i DN med rubriken ”Högerextremt parti drar nytta av tv-skandal” som handlar om just detta, men jag hittar inte artikeln på webben. Kan komplettera senare kanske.

Ännu ett lästips apropos förintelsen och koncentrationslägren och vikten av att känna till vår historia: Göran Rosenbergs bok ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”. DN skriver i sin recension att den ”är en klok, vemodig, vacker och djupt personlig bok. Såväl litterärt som journalistiskt har Göran Rosenberg på ett enastående sätt bidragit till den svenska berättelsen om Förintelsen.” Jag har just läst boken och håller med recensenten. Det ligger mycket arbete bakom, Göran Rosenberg har rest i spåren av sin far, han har läst  i arkiven, tagit del av andras berättelser osv. Imponerande fördjupning av kunskaper om det som hände och en analys om varför det gick som det gick för många av dom som suttit i koncentrationsläger. Djupt berörande läsning.

Jesús Alcalás artikel i SvD om etnisk rensning efter kriget här.
Artikeln i SvD om massutvisning av afrikanska migranter från Israel här.
Annika Ström Melins artikel på ledarsidan i DN om nazisterna i Grekland här.
DN:s recension av Göran Rosenbergs bok här.

8 reaktioner på ”Vi måste veta!

 1. Gabrielle Björnstrand juni 14, 2012 / 2:35 e m

  Tack för alla de viktiga länkarna. Nazianstuckna Jobbik gör sig ju också en plats i Ungern, men det vet du.
  Är mest intresserad av Göran Rosenbergs bok. Han har what it takes!

  Gilla

 2. Anna juni 14, 2012 / 3:11 e m

  Håller med i ”vi måste veta” och tänker att det gäller oss alla, främst den unga och yngre generationen. För oss 40-talister ligger allt detta närmare. Vi är uppvuxna med föräldrar som var unga familjebildare när det skedde och som tog starkt intryck, som de kunde vidarebefordra till oss. Jag rekommenderar varmt Göran Rosenbergs bok, den ger en stark och berörande beskrivning. Rekommenderar också Per Agne Erkelius bok Hotel Galicja, som kom för några år sen. Också om Förintelsen, på sitt sätt. Steve Sem Sandbergs De fattiga i Lodz också. Men den är mycket tung att läsa. Om förföljelsen av tyskar visste jag inte mycket. Bra text av Alcala. Måste nog läsa mer om det.

  Gilla

  • Gabrielle juni 14, 2012 / 11:07 e m

   Ja, ”Hotel Galicia” tyckte jag om. ”De fattiga i Łódź” läste jag men tyckte som du att den är tung, där händer såna fruktansvärda saker att det är verkligt plågsam läsning. Samtidigt kan jag tänka att det har ju hänt det han skriver om och här sitter jag nu långt efteråt i trygghet och tycker att det nästan är för plågsamt att läsa det. Vad är den plågan mot det som dom fick utstå… Och då kändes det nästan som en plikt att läsa klart boken i alla fall. Ja, du förstår nog hur jag menar. Fast egentligen behöver jag ju inte bli övertygad om att gräsligheterna skett. Vi 40-talister hade det ju inpå oss genom föräldrarna precis som du skriver. Glömmer inte första gången när jag såg dokumentärbilder inifrån koncentrationsläger.

   Gilla

  • Gabrielle juni 14, 2012 / 10:47 e m

   Tack för länken. Otäcka vittnesbörd. Jag inser att jag nog ändå måste ha hört berättas om det här, om hur tyskarna kunde behandlas efter kriget eftersom jag ju läst Stig Dagermans ”Tysk höst”. Men jag har glömt. Jag blir verkligen illa berörd över att läsa nu hur det kunde gå till.

   Gilla

  • Anna juni 14, 2012 / 11:44 e m

   Tack för länken! Chockerande, ja verkligen. Men rätt att bevara och sprida kunskapen!

   Gilla

 3. Matte juni 15, 2012 / 7:28 e m

  De verkar som du tycker att vi inte ska glömma det som hände under andra världskriget och ändå verkar du inte förstå att den svenska medias subjektiva rapportering från mellanösternkonflikten är rent judehat. Och hur kan man jämnföra att man utvisar människor som vistas i landet illegalt med etnisk rensning?!

  Gilla

  • Gabrielle juni 15, 2012 / 9:22 e m

   Ja du, hur kan man jämföra det? Kanske för att jag ser mer till vikten av humanism och respekten för människors rätt att leva än till formaliteter.
   Att svensk media skulle präglas av judehat – hur menar du då? Kan du utveckla det?
   När det gäller Israel och landets eventuella planer på att utvisa flyktingar kan man ju ändå undra lite. Många av dom som bor i Israel hör till ett förföljt folk och man skulle kunna tänka sig att dom – mänskligt att döma som det brukar heta – kanske kunde visa viss förståelse för andra förföljda. Därmed förstås inte sagt att Israel måste ta emot all världens flyktingar, det funkar förstås inte. Men nog vore det klädsamt om dom visade på humanism i bemötandet av flyktingar.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.