Facebook för fåglar

Nu har forskare vid Oxford University kartlagt hur fåglar bygger upp starka sociala nätverk mellan sig. Man har särskilt tittat på tättingar – talgoxar – och identifierat perioder av social aktivitet. Man har tittat på vilka individer som är riktiga vänner och vilka som bara är flyktiga bekanta osv.

”Tänk på hur man lägger in uppgifter på Facebook, sånt som om vem du är, vilka vänner du har, var du har varit och vad du delar med andra…” säger en forskare och fortsätter: ”Vad vi visat är att vi kan analysera data om enskilda djur, i det här fallet talgoxar, och konstruera en ”Facebook för djur” som avslöjar vem som är tillsammans med vem, vilka som är med i samma grupp och vilka fåglar som regelbundet deltar i gemensamma sammankomster eller events.” (min översättning)

Att förstå hur fåglar socialiserar gör det också lättare att förstå hur information mellan fåglar sprids, hur dom lär sig beteenden av varandra. Ett välkänt exempel är hur några fåglar i England kom på att dom kunde hacka sönder kapsylen på mjölkflaskor som mjölkbudet ställt på yttertrappan, välta flaskorna och dricka av mjölken. Beteendet spred sig raskt runt om i England.

Själv har jag varit med om att kråkor kastat sig över mina matkassar när vi skulle åka ut till stugan. Dom vet att vi kommer där med våra kassar på båtklubben och ska lasta mat och annan packning i båten. Men det värsta i den vägen var en gång när K och jag skulle äta gravad lax ute på balkongen hemma i Stockholm. Vi dukade upp på balkongbordet. K var inte ute än. Jag skulle bara hämta nåt i köket när jag i ögonvrån ser nåt stort och vitt fladdra till. En jättelik fiskmås har landat på min tallrik och står med sina stora gulaktiga fötter mitt på laxskivan. Jag kan tänka mig fågelns förtjusning när den seglade över vårt hus och såg att det var framdukat därnere!

Jag skrämde förstås bort måsen och sen tog jag in laxen och sköljde den under rinnande vatten. Jag blev inte sjuk av att äta den.
I brist på bra bild på talgoxe får det bli Motacilla alba istället, en sädesärla på resterna av ett gammal bryggprojekt.

Artikeln som jag översatte nån snutt ur hittar du här.

2 thoughts on “Facebook för fåglar

  1. Anna juni 19, 2012 / 3:20 e m

    Kul lärorik bloggpost. Uttrycket ”flyktiga vänner” passar bra i sammanhanget. 🙂

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.