Svenska häkten – skamligt!

Läste du i SvD igår om hur häktade personer i Sverige kan hanteras? Den barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus som efter lång tid friades för anklagelser för dråp på en liten flicka har berättat i Läkartidningen hur hon blev behandlad i häktet av en polis. Borde inte läkaren få peka ut den polis som behandlade henne så här? Och han borde få berätta under ed vad han gjorde. Men så sker inte i Sverige. Man utkräver inte ansvar.

Eller kan det vara så att polisen följde häktets regelbok? Ska en häktad person inte ha rätt att få sova,  inte ens natten inför förhandling? Och är omild behandling – typ slänga ner nån på britsen och in i väggen – ett ok sätt att hantera en häktad person? Fast i och för sig, polisen skulle väl ha en helt annan version på det som hände.

Men varför i allra glödhetaste hessakotta använder man inte videoövervakning på häktena eller nån sorts baby-larm för vuxna? Ska det var så svårt? Är det kanske  ”roligare” att gå in och sparka på en läkare – kanske ett utslag av det i dag så omtalade klasshatet?

Det är i varje fall påfallande ofta såatt folk inte tar ansvar för sina handlingar – och samhället ställer dom inte till svars heller. Inte om dom befinner sig på den sidan – myndighetssidan – om dom företräder rättsväsendet (ohederliga åklagare och poliser osv), jobbar på häkten eller fängelser m.m. Ja, det där med att inte ta ansvar eller utkrävas ansvar finns ju lite här och var i det svenska samhället förresten. Jag har morrat över det i olika sammanhang tidigare i bloggen. Undrar hur det är ställt i andra europeiska länder och i USA med ansvarstagandet. Är dom bättre på det än vi i Sverige?

Nu handlar det tydligen om Assange också och att Sverige kan framstå i dålig dager utomlands med tanke på dom s.k. restriktioner som kan tillämpas vid häktning. Jag kan inte påstå att jag månar särskilt om Assange, det är väl inte omöjligt att han gjort det han anklagats för, men han ska förstås få sin sak prövad på ett riktigt sätt och inte ”trakasseras” genom omänskliga svenska häktesrestriktioner.

Usch nu har jag morrat och gnällt klart för den här gången.

Läs kolumnen i SvD här.

Uppdatering 2012-07-23:
”Isolering risk för rättssäkerheten” skriver SvD i en artikel i dag. Människor som sitter häktade med restriktioner som isolering mår psykiskt dåligt. En person som suttit isolerad i häkte berättar att han övervägt att erkänna nåt han inte gjort bara för att komma ur häktet. ”Jag kunde inte tänka klart” säger han.

”Om man som häktad har ett ångesttillstånd eller depression blir det svårare att genomföra meningsfulla samtal med försvararen, att förstå vad som står i förundersökningen och att uppträda i domstol på ett rättvisande sätt”  säger en psykolog.

Och nog låter det som om rubriken på mitt blogginlägg stämmer: hur människor behandlas i svenska häkten är nåt att skämmas för som svensk. ”FN:s och Europarådets tortyrkommittéer har upprepade gånger kritiserat Sverige för den höga andelen häktade som får gemensamhetsrestriktioner. Trots det fortsätter siffran att vara hög, 47 procent, och Sverige sticker ut i en internationell jämförelse.”

Läs artikeln här.

Uppdatering 2012-08-09:
I SvD hittar jag en artikel med rubriken ”Ingen kritik mot polisen i läkarmål”. Det gäller alltså hur barnläkaren vid Astrid Lindgrens sjukhus behandlades när hon satt i häkte.
Finns det nån som blir förvånad över att man inte hittat nåt att kritisera polisen eller häktespersonalen för? Förundersökningen läggs ner. Ingen har gjort fel och har dom gjort det så är det så lite att man inte ska bry sig om det. Jaha ja…. Visst kommer funderingen: är detta sant eller handlar det om sopa-under-mattan och hålla-varann-om-ryggen igen? Som så många gånger förr när det gäller polisen och rättsväsendet.
SvD här. Också DN skriver om det: här.

8 reaktioner på ”Svenska häkten – skamligt!

 1. Björn Nilsson juli 2, 2012 / 12:51 e m

  De juridiska traditionerna ser olika ut i olika länder och jag antar att fördelar och nackdelar finns över hela linjen. Gäller att hitta modellen med minst tveksamheter. Vissa aspekter av det svenska häktningsförfarandet ser konstigt ut, men är systemet med frigång mot borgen trevligare? Är inte den anglosaxiska modellen automatiskt förmånligare för folk med pengar?

  Det kanske inte är regler utan praxis det är fel på (vet inte mycket om hur systemet fungerar måste jag erkänna)? Om tröskeln för att häkta är låg får vi häkten fulla med folk som kanske inte borde sitta där? Vem tror rätten mest på när det är häktningsförhandlingar: åklagaren eller försvarsadvokaten? En statistisk jämförelse mellan antalet häktningar och antalet verkliga fällande domar kanske kan ge en fingervisning om hur bra systemet fungerar.

  Gilla

  • Gabrielle juli 2, 2012 / 11:35 e m

   Nej, visst system med borgen gynnar förstås dom som har pengar så det tycker inte jag heller att vi ska ha.
   Vad gäller det svenska systemet och hur det fungerar tycker jag att i vilket fall som helst så ska folk som sitter i häkte inte behandlas illa. Oavsett skuld/icke skuld som ju faktiskt inte är avgjord då än heller. Jag har trott att Sverige var ett bra land i fråga om detta men så verkar det inte alls vara (tyvärr inte bara ifråga om häkten utan även på andra områden inom rättsväsendet).
   Man läser ju tyvärr inte så sällan om orimligt långa häktestider, isolering som människor bryts ner av, psykisk tortyr, omild behandling, självmord, självmordsförsök osv. Det är väldigt väldigt illa.

   Gilla

 2. Peter augusti 7, 2012 / 10:16 f m

  Det mest fasanfulla är att åklagar och domstolsväsende använder dessa förhållanden för att mörka utredningarna och därmed fälla personer trots att brottet aldrig ägt rum och helt utan bevisföring. Ord mot ord domar.
  Det finns en vilja att göra det lätt för sig, dömma och gå vidare. Och därmed inbilla sig att de gjort ett bra jobb.

  Utöver detta tilllkommer att även KVV från häkte till anstalt. INTE ger de möjligheter och vård som de själva presenterar på sin hemsida. Deras verksamhet motsvarar heller inte lagstiftingen vi har.

  Jag har själv blivit oskyligt dömd och fått sitta straff 2½år för sak jag aldrig gjort. Jag blev till och med nekad att få ha vittnen i förundersökning och i rätten. Målsäganden fick säga och göra vad hon ville utan att jag gavs utrymme att försvara mig.
  Jag vet en del om hur sytemet fungerar.

  Enligt utredningar antyds att upp till 15-20% av dommarna är felaktiga. Det betyder att nästan en femtedel i våra anstalter sitter straff de inte skulle haft. Jag trodde inte riktigt på detta före jag själv hamnade i problemet.

  Hela systemet är långt mycket värre däran än ni anar.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 7, 2012 / 11:46 e m

   Oskyldigt dömd – det låter verkligen förfärligt. Jag kan gott förstå att man kan bli bitter om detta händer en, och 2½ år är ganska lång tid. Men jag hoppas du har hittat sätt att gå vidare med ditt eget liv trots det som hänt dig.

   Dessvärre tror jag du har rätt: det är mycket som är riktigt illa i det svenska rättssystemet. ”Rättsväsendet blir alltmer en formalitet där själva rättvisan inte spelar någon roll” kommenterade en jurist ett inlägg om svensk rättvisa som jag gjorde för ett par år sen. Han skrev en lång kommentar om hur det ser ut i det svenska rättssystemet. Du hittar inlägget och kommentaren här: https://rolandwalden.wordpress.com/2007/04/18/rutten-rattvisa/

   Gilla

   • Peter augusti 8, 2012 / 12:47 f m

    Jag tror att längden på straffet i sig var ovesäntligt i den kränkning jag upplevt. Det var hela förloppet som sådant. Jag satt häktad samtidigt och på samma plats som Mats Alm.
    Det var hela systemet runt allt. Jag nekas min egen advokat. En granne till åklagaren blir tillsatt. Restriktioner, kan inte kalla på hjälp.
    Jag redogör för vad som hänt och inte hänt. De struntar helt i det. De vägrar ta med mina vittnen som placerar mig på annan plats i annat land. De vägrar i förundersökningen att tala med de vittnen jag uppger.
    Jag sätts ensam utan mina vittnen och min redogörelse i rätten och döms.
    Jag döms med orden att jag ”i tillräckligt hög grad inte bevisat min oskuld”.
    Oberoende socialutredningar som också placerar mig på annan plats. omformuleras senare felaktigt i domen till att det finns visst stöd för målsäganden.
    Dömd på ord mot ord. Trots att lagen säger att det måste finnas något mer.
    Kastas in på anstalt. Inget fungerar.
    Studier, nej. Permissioner nej. Utslussning nej.
    Inget av det som nämndes i KVAL om intagen fanns. Enbart inlåsning på rummet och tvångsarbete i KVV produktion.
    Anstalten beslagtar alla mina handlingar i ärendet och hindrar mig att skriva till Europa domstolen i ärendet.
    Personalen gjorde regelbundna kontroller på mitt rum och letade skrivelser av juridisk betydelse och beslagtog dem.

    Vid frigivningen, ingen bostad. Båda anstalt och och frivården hävdar att de inte har ansvar för den biten.
    Socialen i min komun nekar mig att ens boka tid hos dem så länge jag inte har bostad ordnat. Samt hävdar att enligt deras information har KVV ansvar på det området.
    Hemlös och utan pengar från september förra året till i April i år. Uteliggare.

    Allt detta för något jag aldrig gjort mig skyldig till.

    Jag har oerhört svårt att idag förlika mig med din bild jag fått av rättsystemet idag. Den står i bjärt kontrast till vad jag lärt mig från barnsben att rättsväsendet skall stå för.

    Och hela denna tid inlåst och utan all möjlighet att kalla på hjälp.
    Jag saknar ord att beskriva vad som hänt.

    Nu skall jag inte klottra ned din blogg med de problem jag råkat ut för.
    Jag såg att jag skrev för långt ändå, ledsen. Jag har en kamp kvar i mitt liv efter detta.

    Gilla

    • Gabrielle augusti 8, 2012 / 9:35 e m

     Oj oj oj. Det var en förfärlig historia. Jag känner med dig och kan bara önska dig styrkan att hitta en väg till ett bra liv. Om du inte kan få rätt mot ett ruttet svenskt rättssystem måste du ju i stället hitta sätt att lägga allt det här bakom dig. Önskar dig allt gott.

     Gilla

     • Peter augusti 9, 2012 / 1:44 e m

      Ruttet svenskt rättsystem är en korrekt beskrivning av dagsläget. Förutom mina personliga känslor av det som hänt infinner sig samhällsansvaret.

      Skall jag som ansvarig medborgare tillåta att det land jag är född i och bor i agerar så här oansvarigt utan att protestera och bidraga med min bit i kampen för rättvisa i det svenska samhället?

      Med den personliga erfarenhet jag har idag. Kan jag bara bekräfta att sverige faktiskt har ett rättsystem som falleret på det sätt rapporter antyder. Det kan till och med finnas ett stort mörkertal som inte syns i dessa rapporter.

      Tillkomsten av ord mot ord systemet. D.v.s. att domstolen fick godkänt att dömma helt utan annan bevisföring än den ena partens påstående om att en sak ägt rum. Gjorde inte att vi kom i ett bättre läge.
      Sakligt har vi kommit i liknande klass av rättssystem som flertalet ”banan” diktaturer har.
      Och det ter sig märkligt att vi som land kämpar och slår för mänskliga rättigheter med höger hand. Medan den vänstra handen bryter lika mycket mot de mänskliga rättigheterna på lika nivå som världens sämsta länder.

      Därav följer att jag som ansvarig medborgare inte kan glömma denna kamp oaktat om jag personligen får rätt eller inte.
      Problemet är större än det personliga planet.

      Är du medveten om att rättsystemet för att dölja sina brister och fel. Bestämt sig för att alla dessa oskyldiga enbart är rättshaverister som inte kan acceptera att de blivit dömda?
      De försöker påstå att det enbart är psykologiska orsaker bakom klagomålen och att deras dom var rätt.
      Kraftigt strutsbeteende från rättssystemet m.a.o.

      Gilla

     • Gabrielle augusti 9, 2012 / 6:26 e m

      Jag förstår mycket väl att du är upprörd både över det som drabbat dig personligen och över läget mer generellt i det svenska rättssystemet. Har egentligen inte så mycket mer att säga om detta nu än att önska dig lycka till och att du ska orka med din kamp.

      Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.