Träd och vandaler

Det var länge sen jag hade nåt från Australien med i bloggen. Dags för det nu, och det ska handla om träd. Många människor bryr sig ju om träd. Stora gamla träd kan bli älskade individer som man vill ha kvar, dom kan stå som symbol för något värdefullt. Det här australiensiska trädet finns i Botaniska trädgården i Melbourne. Det är en eucalyptus av typen River Red Gum, på latin  Eucalyptus Camaldulensis. Just det här exemplaret kallas Separation Tree, och man tror att det är ungefär 400 år gammalt. I Australien månar man nog en hel del om det som är lite gammalt, man har ju inte så gott om sånt.

Varför Separation Tree? Jo, den 15 november 1850 samlades man vid trädet för att fira att Victoria blivit en egen delstat i stället för att som tidigare ingå i New South Wales.  Att man separerade från NSW var nåt att fira.

Sen häromåret gav sig nån på Separation Tree med en yxa eller en machete eller nåt liknande och högg och skar bort bark i ett brett band runt om trädet.  Varför vet man inte. Nu gör man allt man kan för att det stackars trädet ska överleva. Man har bl.a. lappat och lagat med bark från skott från trädet. På bilden nedan står trädvårdare och sprutar på nåt livgivande. Bilderna tog jag i våras (australiensisk höst) när jag var i Melbourne.

Varför ger man sig på och försöker döda ett 400 år gammalt eucalyptusträd? Är det en protest mot nåt (samhället?) eller vadå?  Ingen vet, trädvandalen går fortfarande lös.

Också i Stockholm ger sig folk på träd. Några gånger har det hänt att nån förgiftat träd för att få bättre utsikt från sin bostad eller av nåt annat skäl. I nåt annat fall har man t.o.m. sågat ner flera stora höga träd utanför sin egen villatomt – utan tillstånd förstås – för att få sjöutsikt. Och så finns annan form av trädförstörelse som när man tog ner den vackra gamla s.k. radioeken borta vid Gärdet. Jag säger inte att dom som gjorde det var vandaler. Dom trodde kanske att dom gjorde rätt. Eller också blev det en prestigegrej som så ofta annars: eken skulle ner för att man bestämt att eken skulle ned. Inte skulle några andra trädexperter komma och tala om att trädet troligen kunde stå i hundra år till eller mer. I slutet av november 2011 fällde man eken. Den lär ha varit uppåt tusen år eller så. Men vad är förresten ett träd? Det är väl bara att plantera nytt? Hm, nääää… så enkelt är det ju inte. Det är Separation Tree ett riktigt övertydligt exempel på, det går aldrig nånsin att ersätta.

Den över hundra år gamla kastanjen på Odenplan som Trafikverket tog ner häromåret för bygget av Citybanans pendeltågsstation går inte heller att ersätta. Så här såg den ut i sin krafts dagar (maj 2009).
Odenplan blev ett kalhygge och är nu en stor grop och byggarbetsplats sen ett par år. Nya träd ska planteras så småningom men ett sånt här stort och vackert träd som kastanjen lär vi aldrig mer få se där. (Klicka för större bilder).

6 reaktioner på ”Träd och vandaler

 1. Gabrielle Björnstrand juli 14, 2012 / 12:50 f m

  Jag tycker det här är skitsorgligt. Jag tror mig ha sett liknande saker ske utmed Brunnsviken, där egotrippade villaägare mutar parkvakter att hugga ner friska träd för att få bättre utsikt,
  Och i Hammarby Sjöstad, i det nya ghettot, hade man också huggit ner träd. Nu finns nästan inga träd på den bortre sidan av Hammarby sjö. Väldigt privilegierat och fult !

  Gilla

  • Gabrielle juli 14, 2012 / 5:58 e m

   Javisst är det sorgligt. Både den oerhörda egoismen och den totala bristen på känsla hos folk som dödar träd för att få bättre utsikt och tondövheten – eller den helt blinda fläcken – hos planerare och beslutsfattare som inte ser vad träd kan betyda för människor.
   Att man huggit ner träd i Hammarby Sjöstad visste jag inte. Jag var där för ett litet tag sen bara för att titta runt lite, men eftersom jag inte hade nåt riktigt begrepp om hur det såg ut innan märkte jag inte försvunna träd.

   Gilla

 2. Bengt O. (@eklipspringer) juli 14, 2012 / 8:38 f m

  Ang. trädmorden i Stockholm. För någon vecka sedan upptäckte jag till min häpnad och ilska att man i vanliga handelsträdgårdar utan vidare kunde köpa de giftampuller som används vid vandaliseringen. Med bruksanvisning och allt. Försäljerskan menade litet vagt att det var bra för folk som (lagligt) hade huggit ner träd och ville förhindra att stubbarna börjar skjuta skott igen!

  Jag tog en del bilder och tänkte skriva om saken men tänkte till slut att det kanske var onödigt att fästa uppmärksamheten på hur lätt det är. Men skurkarna vet naturligtvis redan hur man gör. I sammanhanget upptäckte jag sedan att det finns gott om siter på nätet där folk ger varandra goda råd om hur man gör för att få bort oönskade träd.

  Att sedan den värsta boven är den svenska skogspolitiken är en annan sak. Där kan man ingenting göra.

  Gilla

  • Gabrielle juli 14, 2012 / 5:55 e m

   Ja, skurkarna vet nog hur man gör och annars är det nog som sagt lätt att ta reda på. Jag kan bli så arg på folk som dödar träd att riktigt mordiska tankar kommer… kanske skulle man sätta en giftampull i benen på dom…

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.