Gatukonst (2)

Häromdan var vi och tittade på utställningen ”Street smart” på Kulturhuset i Stockholm. Jag tycker ofta det är roligt med gatukonst, i alla fall sån som är antingen snäll och utan nåt egentligt budskap (som ”knitting”) eller satir och provocerar. Den sorts gatukonst – om man nu kallar det så – som innebär att man t.ex. sprutar ner en hel tunnelbanevagn förstår jag inte vitsen med alls. Om det är nån sorts protest tycker jag det är dåligt och roligt är det ju inte alls.

Roligast på utställningen på Kulturhuset tyckte jag flera av dom fejkade löpsedlarna var. Så här såg en av dom ut:

Dom som gör – eller gjorde (kanske har dom slutat?) – dom här löpsedlarna kallar sig GuiltyGuilty.

DN skrev om utställningen på Kulturhuset för ett par dar sen. I artikeln citeras några andra löpsedlar som jag skrattade gott åt. Länk till artikeln hittar du nedan.

I dag skriver Sanna Rayman i SvD om gatukonsten och tar upp frågan om följder av gatukonst och klotter. ”Låt gå att rent klotter skapar mer brott. Men gör ett rådjur eller en tigersvans det?” Tigersvansen som hon nämner finns på Skeppsholmen. Det har funnits många tigerspår på ön och jag har bloggat om dom och visat bilder. En länk nedan.

Rayman skriver om gatukonst som folk tycker om, att gatukonstnärerna kanske inte kan få makthavarnas kärlek men folkets. Om hur folk reagerar på olika sorts gatukonst skriver hon: ”För de flesta är gränsen flytande. Man gillar den söta pärlplattan som någon förskönat en bropelare med, men man ogillar den fula och asociala taggen på sätet i tunnelbanan. För, liksom: Hur kul är det egentligen?” Nej, just det.

Gatukonst har varit med i bloggen tidigare. Bl.a. med bilder från Heffernan Lane i Melbourne. Där handlar det om ett gatukonstprojekt som sanktionerats av staden. Här kommer en till av dom skyltar som sitter uppe i gränden. Konstnären heter Evangelos Sakaris.

DN:s artikel om utställningen på Kulturhuset här.
SvD:s artikel av Sanna Rayman här.
Mer om Heffernan Lane, se inlägget Gör inget otyg.
Ett inlägg om Tigerspår här.

9 reaktioner på ”Gatukonst (2)

 1. Björn Nilsson juli 15, 2012 / 8:20 e m

  Ibland är det nästan svårt att skilja mellan verklighetens löpsedlar och fejk-löpsedlar som skall försöka driva med just verklighetens löpsedlar. Undrar om kvällsblaskorna kommer att överleva så länge till?

  Gilla

  • Gabrielle juli 16, 2012 / 11:04 f m

   Hm, ja, aftontidningarna kände sig förstås påhoppade. Tycker mig ha läst nånstans att GuiltyGuilty sen har slutat med sina fejklöpsedlar eftersom aftonblaskornas egna löpsedlar allt oftare var ungefär lika bisarra. Det påminner mig om Tom Lehrer, den väldigt begåvade och musikaliske, som lär ha dragit sig tillbaka och slutat slutat med sina politiskt satiriska shower när Henry Kissinger fick fredspriset. Verkligheten hade överträffat dikten.

   Gilla

 2. Gabrielle Björnstrand juli 16, 2012 / 2:55 f m

  Apropå – såg du den roliga och rätt så snygga målningen på planket på Odenplans baksida? (bakom HÅLET alltså.)

  Gilla

  • Gabrielle juli 16, 2012 / 11:03 f m

   Nej, tyvärr, den har jag missat. Har bara sett den där stora på plankets utsida som skolbarn målat. Antar att det inte är den du menar. Jag ger mig förresten sjutton på att det var ett mycket styrt målande. Nån hade gjort konturer som barnen fick fylla i. Allt för att Trafikverket vill fjäska in sig hos folk, typ: ”titta bara hur vi arbetar för att överbrygga klyftor mellan innerstadsbarn och nysvenska barn från förorterna”. (Sade hon magsurt).

   Gilla

   • Björn Nilsson juli 16, 2012 / 6:11 e m

    Jag åker nästan alltid förbi Odenplan på andra sidan (nedanför kyrkan vidare med 40 till eller från Djurgården) men idag gjorde jag en fotoexpedition till andra sidan planket och tog några bilder på barnens arbete. Finns här: http://bjornbild.wordpress.com/2012/07/16/plankmaleri-pa-odenplan/ Odenplan har väl aldrig varit något uppåt-ställe, som jag har uppfattat saken, men nu ser torget ovanligt ledset ut! Fast lite piggare med målningen i alla fall.

    På tal om 40:s buss så tycker jag att det har varit olika färdvägar omkring Odenplan nästan varenda gång på senaste tiden. Gatuarbeten, gatuarbeten, och ännu mer gatuarbeten som flyttar hit och dit, och chaffissarna får göra en jätteprestation att slingra sig igenom!

    Gilla

    • Gabrielle juli 18, 2012 / 11:20 e m

     Tack för fina bilder på plankmåleriet. Ja, 40:ans buss får nya vägar – nu är det nåt grävande på Vanadisvägen som tvingar bussen på avvägar. Varför man gräver där – åt Norrtullsgatan till – vet jag inte. Det är väl inte Citybanan det också…

     Gilla

 3. Gabrielle Björnstrand juli 16, 2012 / 2:58 e m

  Men – like it or not – det är nog den jag menar. Tyckte det såg ovanligt okej ut på den numera skittråkiga platsen. Men så är ju inte min syn vad den varit heller ; )

  Gilla

  • Gabrielle juli 18, 2012 / 11:18 e m

   Aha, det var den i alla fall. Ok, håller med om att den är en färgklick (flera färgklickar) och lyser upp den urtrista Odenplan. Men ändå….barn i årskurs 2 tydligen enligt fotot hos Björn Nilsson. Håll med om att det är styrt – prydligt tillrättalagt – så det visslar om det. Eller är det bara jag som är en surkäring och är allmänt avogt inställd till sånt som har med Trafikverket att göra? För att jag inte förlåter dom för förstörelsen av Odenplan.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.