Hyckleri om förpassning

På Stora Karlsö finns en grotta som heter Stora Förvar. Jag minns att min mamma berättat om den. Själv har jag aldrig varit på Stora Karlsö. Skulle gärna åka dit. Men nu är det en artikel i DN som får mig att tänka på Stora Förvar. Det handlar om nåt helt annat än grottan på Stora Karlsö: Flyktingförvaret i Märsta. Där håller man flyktingar i förvar i väntan på att dom ska förpassas ur landet.

Det är en artikel som får det att vända sig i magen på mig. Hur kan man behandla människor så? Och hur kan man med öppna ögon försvara det man gör genom att vrida till hur man beskriver verksamheten? Här står bl.a. att när dom anställda på Förvaret sätter på sin dator på morgonen möts dom av meddelandet ”För ett Sverige som med öppenhet tar till vara den globala migrationens möjligheter”. Vilka floskler! Låter som rena kräkmedlet. Syftet med verksamheten är ju att skicka ut folk, hem till dom länder dom flytt ifrån. ”Det kan ta lång tid. En del blir sittande här i åratal. Inlåsta som kriminella, fast de inte brutit mot någon lag” står det bl.a. i artikeln. Många av dom som är anställda på Förvaret mår dåligt och får hitta på sätt att försvara verksamheten både för sig själva och för andra.

”Och som så ofta när känslor och förnuft inte går ihop blir utvägen att försköna det svåruthärdliga med språkets hjälp. Här har migrationsminister Tobias Billström visat vägen. Han har myntat uttrycket ”det värdiga återvändandet”, som tacksamt och flitigt används här. ”Ett värdigt återvändande har vi åstadkommit när en person känner att det är okej att åka tillbaka till sitt hemland”, ekar en chef på Förvaret.”

Och visst, jag vet, vi kan inte öppna alla dörrar helt och hållet på vid gavel. En bedömning av behov, asylskäl osv måste göras. Men nog kan det ske på ett mer generöst sätt än som det verkar vara i dag.

Artikeln i DN heter ”Platsen där drömmarna krossas”. Läs den.

6 reaktioner på ”Hyckleri om förpassning

 1. anonym@ingen.email.se juli 19, 2012 / 9:25 e m

  Så… om det är rätt att göra en bedömning av behov, asylskäl o.s.v, vad är i så fall fel? Det finns mycket att diskutera i asylpolitik, integration etc. men denna artikel var faktiskt mest dålig… Dels _är_ det ett lagbrott att ta sig in i ett land utan pass/visum etc. dels sägs inget konstruktivt utan det är bara känsloanspelningar genom hela artikeln.
  Det finns massor att göra för både arbetsmiljön för asyltjänstemän och de flyktingar och invandrare de jobbar med men den här artikeln förde inte diskussionen någonstans.

  Gilla

  • Anna juli 19, 2012 / 9:52 e m

   Intressant. Inte själva synpunkten, men det faktum att den levereras av nån som inte tycker att den är tillräckligt bra för att framföras med namn. Då faller ju hela resonemanget. Vi har faktiskt åsikts- och yttrandefrihet i Sverige och det ska vi vara stolta och glada över. Tacksamma också.

   Gilla

  • Gabrielle juli 19, 2012 / 11:46 e m

   Svar till ”anonym”:
   ”…bara känsloanspelningar…?” Vad ville du ha? Hårda fakta, statistik – och konstruktiva förslag på hur man kan förbättra situationen för personal och asylsökande? Javisst, det vore bra med såna förslag, men det var nu inte syftet med den här artikeln. Den handlar om hur människor behandlas på Förvaret, om hur det är för personalen att jobba där och om hur ledningen – och politikerna – skönmålar och förvrider beskrivningar av verksamheten. ”Ett värdigt återvändande” när det handlar om att skicka människor tillbaka till krig och död. Tala om förljugenhet! Jag tycker inte alls att det är en dålig artikel.

   Gilla

 2. Anna juli 19, 2012 / 9:57 e m

  Kan föreställa mig att en viktig orsak till att personalen upplever det svårare är det bristande stödet från högsta cheferna. Om dessa bluddrar snömos och eufemismer för att det är mer politiskt korrekt och slätar över med diverse snajsiga uttryck, så känner sig nog personalen mindre uppskattad för det trixiga jobb de utför.

  Gilla

 3. Björn Nilsson juli 20, 2012 / 3:38 e m

  Var är ‘hemland’ om man är statslös, om det gamla landet splittrats. upplösts, är i fullt kaos med omöjliga levnadsförhållanden? Palestinier är statslösa, länder som Afghanistan, Irak, Somalia, Jemen i trasor. Snart kanske Syrien följer efter Libyen i graven om höga vederbörande får som de vill, med nya flyktingströmmar som resultat. Skall en flykting från Sudan skickas till Sudan eller Sydsudan?

  Någonstans i mina historiska böcker finns ett citat från ett svenskt geni som sa till människor som räddats hit från tyska koncentrationsläger i Andra världskrigets slutskede: ”Kriget är slut. Nu kan ni åka hem igen.”

  Gilla

  • Gabrielle juli 23, 2012 / 2:40 e m

   Nej just det: vad är det dom skickas hem till?
   Tanken på förhållandena i t.ex. dom länder du nämner och jämförelsen med hur bra vi har det i Sverige är väldigt talande. Det är klart att många många fler borde få stanna här än enligt dagens migrationspolitik där man också skickar ut sjuka människor, gamlingar som inte kan ta vara på sig, splittrar familjer (pappan till ett land, mamman till ett annat – och barnen nånstans) tillbaka till krig, död och elände. Sen är det klart att man måste ta hand om dom som får stanna på ett bättre sätt än vad som sker i dag. Men det borde vi faktiskt klara av.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.