Mörkögd argbigga

Med denna fågel och dess make/maka, bröder, systrar, farbröder, mostrar m.fl. har jag emellanåt plågsam närkontakt när jag är på ön i den sydnorrländska skärgården.

Fåglarna är oerhört aggressiva. Har du sett Hitchcocks ”Fåglarna”? Det är nåt ditåt.

Dom kommer från ingenstans och anfaller från alla håll när vi går ut på bryggan. På nolltid går det från fridfull tärnebolycka, där en förälder vilar hos ungarna på stenen en bit ut från bryggan, till fullt luftkrig under gälla skrin och tjattergnat. Dom försöker hugga oss i huvudet och kommer så nära i sina halsbrytande störtdykningar att vi kan titta in i halsen på dom. Dumma i huvet!  Inte tänker vi ta deras två små ulliga gråprickiga ungar som ligger där i boet på stenen.

Här är det matdags.

Jag är inte riktigt säker på om det är fisktärna eller silvertärna. Fisktärnan lär ofta ha en mörk fläck på näbben, det har inte den här. Silvertärnan är mer kortbent än fisktärnan, och våra ”kompisar” är kortbenta. Men bröstet? Enligt fågelboken ska fisktärnan ha ljust grått bröst medan silvertärnan har mättat grått bröst. Hm…. nu vill jag ju så gärna att det ska vara silvertärnan som bor där, den fågel som flyttar längst av alla. Övervintrar utanför södra Afrika och i Antarktis. Vad tror du? Fisktärna eller silvertärna?

(Klicka för större bilder).

13 reaktioner på ”Mörkögd argbigga

 1. Gabrielle Björnstrand juli 26, 2012 / 8:07 e m

  Skräntärna? Tärnor är alltid mest aggressiva. Nyligen dök en ner mot mitt huvud. När vi var barn i skärgården ansågs det lämpligt med hatt eller skärmmössa i närheten av reden. Minns inte att det efterlevdes av någon, dock.

  Gilla

  • Gabrielle juli 26, 2012 / 8:24 e m

   Nej för skräntärnan har svarta ben. Så det står nog mellan silvertärna och fisktärna.
   Hattbeklädnad? Ja du, vill man inte ha små röda sår i skallen så måste man försvara sig. Jag klipper ut en rundel av nån tidning och stoppar in i min Tilleyhatt. Har funderat på att ta med min cykelhjälm till ön men hittar den inte…

   Gilla

 2. Björn Nilsson juli 27, 2012 / 4:14 e m

  Skall man döma av näbben är det en silvertärna. Men det lär finnas fisktärnor utan svart på näbben vilket kan krångla till det, En skillnad som jag själv sett är att vingarna på silvertärnor verkar nästan helt genomskinliga i motljus medan fisktärnorna bara har ett mindre genomskinligt fält. Sedan finns det ju kännetecken som handlar om små mer eller mindre mörka kanter på vingspetsarna, men hur skall man hinna se det på en fågel som svischar förbi i raketfart!

  Gilla

  • Gabrielle juli 28, 2012 / 9:12 e m

   Hm, genomskinliga vingar…nej, just det har jag inte tittat på. Har försökt kolla om stjärtpennorna sticker ut längre än vingarna på sittande tärna men inte riktigt lyckats se det än. Såna längre stjärtpennor lär silvertärnan ha.
   Det bästa vore om det ville komma en tärna av den andra sorten och sätta sig bredvid en av ”mina” tärnor. Men då ska det allt till en del tur!

   Gilla

 3. Bert Bodin juli 28, 2012 / 10:45 e m

  Jag tror att det där är en fisktärna. Tyvärr för dig. Men så är det. Silvertärnan har ett vitt ansikte, dvs det finns en tydlig gräns mot det något gråare bröstet. Dessutom är ”mössan” neddragen längre nedanför ögat på silvertärnan.

  Här i norr är det mest silvertärna man ser. Och den jättestora skräntärnan.

  Fina bilder.

  Gilla

 4. Paul Cohen juli 29, 2012 / 1:39 f m

  Klassiskt bestämningsproblem! Jag röstar på silvertärnan! Klarröd näbb och korta ben! Jag tycker också vingöversidan är jämnt ljus och saknar den mörka kilen som fisktärnan brukar ha. Försök kolla om stjärtspröten sticker ut längre under vingspetsarna när tärnan vilar. Jag tycker genomlysning av vingarna är svårt att se, men kolla på tärnorna när de fiskar. Fisktärnan ryttlar mer och störtdyker från högre höjd. Silvertärnan tar det lite lättare och mjukare och dyker i från lägre höjd eller snappar från vattenytan. Skräntärnan kan helt uteslutas då den är mycket större och mycket kraftigare!

  Gilla

 5. Gabrielle juli 30, 2012 / 7:24 e m

  Tack Bert och Paul för intressanta kommentarer. Fisktärna säger Bert, silvertärna säger Paul. Inte lätt det här…
  ”Våra” tärnor ryttlar på ett sätt som överensstämmer med beskrivningar av silvertärnans ryttlande. Dessutom är dom här väldigt arga av sig och jag läste nånstans att silvertärnan är aggressivare än fisktärnan. Så – hå hå ja ja – just nu fortsätter jag att tro och hoppas att det är silvertärnan som byggt bo på den sten vi tidigare brukat kalla måsstenen. Måsarna har fått ge sig för den här argsinta men vackra och flygekvilibristiska fågeln.

  Gilla

  • Gabrielle juli 30, 2012 / 10:22 e m

   Åh, tranor! Låter lugnt, vackert, poetiskt på nåt sätt. Och inte tror jag man blir hackad i skallen.

   Gilla

  • Paul Cohen juli 31, 2012 / 12:23 f m

   Man behöver inte kapitulera alls – speciellt inte när det finns så många vackra fåglar att titta på! Skräntärnan är en stor och stilig rackare som man alltid vill se! Har man tur kan man också få se dess lilla och smäckra kusin småtärnan här i Sverige. Alla tärnor är härliga fåglar som man kan titta på i timtal! Begränsa dig inte bara till tranor! 🙂

   Gilla

 6. Gabrielle Björnstrand juli 31, 2012 / 7:51 e m

  Men bäste Paul – det där var ett litet skämt. Jag är uppvuxen med sjöfågel i skärgården. Just nu dock i tran-landskap. Känner mig inte det minsta begränsad. Hej svejs till alla duktiga ornitologer!

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.