Hålla höger

Klockan var ungefär 20 över 11 på kvällen. Många hade gått och lagt sig, andra höll igång på dansgolvet. Nåt hundratal satt i fartygets biograf och tittade på film. Man visade ”Fox fire” med Jane Russell (om nu nån kommer ihåg henne). Nästa dag skulle fartyget anlända New York. Men det blev inte så. Det kom en väldig skräll. Människorna på dansgolvet kastades omkull, den tunga flygeln kom rutschande tvärs över salongen, ljuset slocknade.

Fartyget, det flytande italienska lyxkhotellet Andrea Doria, hade kolliderat med M/S Stockholm, ett av svenska amerikalinjens passagerarfartyg. Det var den 25 juli 1956. Wikipedia skriver att ”olyckan brukar betraktas som en av de märkligaste i sjöfartshistorien eftersom två moderna och välutrustade fartyg (båda hade fungerande radio och radar) krockade mitt på öppna havet”. Det är högertrafik på havet men Andrea Doria girade babord vid det oväntade plötsliga mötet med M/S Stockholm.

Wikipedia skriver: ”Stockholm girade helt enligt reglerna åt styrbord (höger) för ett vanligt möte babord mot babord (alltså med vänstersidorna mot varandra). Andrea Doria höll fast vid att försöka mötas styrbord mot styrbord och girade mer babord, Stockholm tvingades gira ännu mer åt styrbord och körde rakt in i styrbordsidan på Andrea Doria. Stockholm hade vid den tidpunkten för länge sedan börjat bromsa, men kollisionen kunde inte undvikas.”

Andrea Doria skadades svårt och sjönk. Stockholm fick fören söndertrasad men kunde ta sig in till New York.

51 passagerare och 5 besättningsmän dog vid olyckan. Jag lånar en bild från Veckojournalen igen. Jag kan inte riktigt säga att jag minns det här. Det är bara som ett mycket vagt minne när jag ser den här gamla tidningen.

Ruth Roman, filmskådespelerska, var med ombord på Andrea Doria med sin lilla son Dick. Först skildes dom åt i kalabaliken ombord, Dick kom i en livbåt och hans mamma i en annan, men återförenades senare i New York.

Hm…ja, varför skriver jag om det här nu då? Ja, inget särskilt skäl faktiskt. Men jag tittade i några gamla tidningar när jag var i stugan i Hälsingland och hittade bl.a. detta om Andrea Doria.

Ser du förresten vad tidningen kostade? 85 öre! Vad kostar en veckotidning i dag? Hm, det har hänt en del med våra pengar – och mycket annat – sen 1956.

5 thoughts on “Hålla höger

 1. Björn Nilsson juli 31, 2012 / 9:08 f m

  Jag tittade in hos SCB:s sifferhistorik, Man får multiplicera ungefär med 14 för att jämföra en krona 1956 med dagens krona. Har ingen koll på vad veckotidningar kostar idag, men jag gissar att dagens pris inte bara är uppräknat för inflation utan ligger en bra bit högre.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 3, 2012 / 11:40 f m

   Tog mig en titt på tidskriftshyllorna när jag var på ICA senast. Priserna verkar variera en hel del. Just Veckojournalen (som jag har för mig höll en viss klass, var inte så snaskigt skvalleraktig tror jag) finns inte längre – upphörde 1980. På andra veckotidningar som i dag skriver om kungahus, kändisar och mode och sånt verkar priserna diffa mellan 25 kr och 45 kr. Riktigt tjocka modemagasin kostar nog uppåt 100 eller så men dom är nog inte veckotidningar kanske.

   Gilla

   • bloggarbjorn augusti 3, 2012 / 11:51 f m

    Till uppräkningen för konsumentprisindex kanske man får lägga ett uppräknat ”kändis-index”? Det finns ju så många konstiga kändisar att hålla reda på numera, det lär väl kosta en del antar jag.

    Gilla

 2. Staffan H juli 31, 2012 / 10:30 f m

  Jag jobbade på Broströms kontor en gång i världen. Olyckan var historia sedan länge då, men några små korn ur andra perspektiv fick jag berättat för mig.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 3, 2012 / 11:36 f m

   Aha, Broström, det är väl Göteborg det. Dan-Axel Broström och hans hustru – svarthårig, såg väldigt färgad ut i håret – minns jag från andra gamla veckojournaler som min mamma läste. Kändisar på den tiden.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.