Nyfiken på mormoner

Såg programmet Skavlan igår där det hettade till mellan biologiprofessorn Richard Dawkins och sångaren Brandon Flowers i The Killers. Flowers är mormon och Dawkins ateist. Kanske var det lite väl tufft mot den här unga mormonen att gå på honom som Dawkins gjorde? Jag tänker att det var nog rätt dåligt skött – av Skavlan eller nån annan ansvarig i programmet – att inte Dawkins fick veta att den unge mormonen skulle dra iväg så snabbt. Lite dumt kändes det att Dawkins ”gav sig på honom”. Det kanske han inte skulle ha gjort om han fått veta att killen – Flowers – skulle gå så snabbt.

Å andra sidan: varför ska det alltid tassas så försiktigt om religion? Vad nån tror på ska man tydligen visa respekt för nästan oavsett vad det är dom tror på. Och respektera tydligen också i betydelsen inte ifrågasätta. För om man ifrågasätter vad nån tror kallas det att man hånar den personen.

I och för sig tycker jag ju att vill nån välja tro framför vetande så får dom väl göra det så länge dom inte skadar andra och så länge dom inte försöker pådyvla nån annan sin tro. När det gäller diskussionen i Skavlan så blev den ju så väldigt ojämlik – det lilla som nu blev. Richard Dawkins har förstås så ”mycket mer på fötterna” än en sån här ung kille som vuxit upp i en troende familj och antagligen bara fortsatt bekänna sig till Mormonkyrkan och Joseph Smiths läror – kanske utan att faktiskt tänka särskilt mycket själv? Nåja, vad vet jag, kanske är jag orättvis mot Flowers. Han kanske vet massor om naturvetenskap, känner väl till vetenskapens förklaringar till världen och livets uppkomst och anser ändå att det är troligare med ett övernaturligt väsen som förklaring till allting. Vem av dom här två herrarna och deras övertygelse – Dawkins och Flowers – jag själv känner mest tilltro till när det gäller livets och jordens uppkomst är klart: Dawkins alla gånger.

I alla fall ledde dessa funderingar till att jag måste ta reda på lite mer om mormonerna och vad det är dom tror på. Var Joseph Smith en charlatan, som Dawkins sa, eller var han det inte? Också bra att veta mer om detta med tanke på att den republikanske presidentkandidaten i USA är mormon och vill det sig illa i valet i november kan alltså en mormon hamna i Vita huset. Jag hittade några sidor att titta vidare på här:
Mormons bok i Wikipedia här.
Humanistbloggen här. Där finns också länk till programmet.
Mormonkyrkan, Jesu Kristi Kyrka av sista dagars heliga här.

Jaha, det var det. Det var länge sen jag skrev nåt om religion i bloggen, men den som är intresserad av religionsfrågor kan söka på religion i sökrutan upptill till höger. Richard Dawkins bok ”Illusionen om Gud” bloggade jag om för några år sen: här.

2 thoughts on “Nyfiken på mormoner

 1. Jorun september 13, 2012 / 5:52 e m

  Jag träffade några missionerande mormonflickor i våras och fick Mormons bo på svenska av dem. Jag har läst en bit, borde återuppta läsningen. Fascinerande men jättekonstigt.

  Gilla

  • Gabrielle september 14, 2012 / 10:53 e m

   Ja, det kan jag tro att det är konstigt. Om du läser klart kanske du kan blogga om det sen. Jag tror inte jag kommer att läsa den så en liten rapport/resumé/recension skulle sitta bra!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.