Jobba i köket

Ja, så här kunde det se ut hemma hos en familj som bodde i Söderhamn förr i tiden. Husan – jungfrun eller vad hon nu kan ha kallats – jobbar i köket. Huset, ett ganska vackert gammalt trähus, var byggt på 1880-talet, och bilderna är tagna 1942. Långt senare – när jag var i tonåren – bodde vi i det där huset. Kaklet ovanför spisen fanns kvar då men inte mycket annat. Och inte fanns det nån husa heller.

(Bilderna är rätt oskarpa, vill du ändå se dom lite större kan du klicka på dom).

4 reaktioner på ”Jobba i köket

  1. bloggarbjorn september 27, 2012 / 9:28 e m

    Hade man inte ändrat beteckningen till ‘hembiträde’ vid den tiden? ‘Hushållerska’ kanske fungerade, men ‘piga’ lät väl mer som bonnlandet eller tidigt 1900-tal?

    Snyggt och välputsat verkar det i alla fall!

    Gilla

    • Gabrielle september 28, 2012 / 10:44 f m

      Ja så är det nog. Nånstans läste jag att jungfrur och barnjungfrur började kallas hembiträden på 1920-talet så det är nog ett hembiträde som jobbar i det här köket. Men hon bor kanske i jungfrukammaren…

      Gilla

  2. Anna oktober 2, 2012 / 1:49 e m

    Den första bilden visar en ståtlig spis och jag tror det är en AGA-spis. Det var en synnerligen bra uppfinning med flera ugnar och olika sorters plattor för matlagning och värmehållning. Lite stor förstås och klumpig, men häftig på nåt sätt. Jag tror det finns moderna varianter också, men en sån får inte plats i mitt kök.

    Gilla

    • Gabrielle oktober 2, 2012 / 5:10 e m

      Ja, det tror jag också: AGA-spis. Fanns i flera varianter tydligen. Gustaf Dalén hittade på den och den började komma på marknaden 1929 läser jag hos Wikipedia.

      Gilla

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.