Damer i hatt

Nähädå, minsann. Här ska inte några kvinnor raderas bort. Dom ska lyftas fram. Herrar i hatt har varit med tidigare. Men jag hade ju faktiskt alldeles glömt att ha med damer i hatt – så här kommer dom.

Vilka damerna är vet jag inte – inga namn, inget årtal. Damen med den största ”smulan” förekommer på ytterligare några bilder så hon är nog nån bekant till nån av mina gamla släktingar. På en av dom andra bilderna där samma kvinna är med står årtalet 1906, så gissningsvis är den här bilden också från 1900-talets första decennium.

Att radera bort kvinnor, vad var det nu då? Jo, jag hörde det på radio i morse och såg det i SvD sen. Kvinnorna retuscheras bort i den Ikea-katalog som ges ut i Saudiarabien, landet där kvinnor inte ska synas, har inskränkta rättigheter på många sätt, måste vara klädda på ett visst sätt, inte får köra bil osv. Det är inte bara en oerhörd inskränkning av mänskliga rättigheter i landet utan har även lett till fruktansvärda konsekvenser som den där gången när unga skolflickor hindrades från att fly från en brinnande skola eftersom dom inte var klädda i slöja och svarta kläder.  Många unga flickor dog.
Så, hm, hur ska man se på att Ikea lägger sig platt för det synsätt på kvinnor som man har i Saudiarabien?

Artikel om Ikea-katalogen i SvD här.
Mitt blogginlägg Herrar i hatt här.
Ser förresten nu att jag har haft med en sån här gammal bild tidigare där det är en kvinna i hatt – här.  Ser inte ut att vara samma dam som på bilden ovan.
Om nån känner igen nån av damerna på bilden ovan så hojta till!

6 thoughts on “Damer i hatt

 1. Anna oktober 1, 2012 / 2:10 e m

  Fin bild! Undrar hur det var att gå omkring med såna hattar. Det ser så ståtligt ut och jag kommer genast att tänka på kvinnosakskämparna på den tiden. Vilken värdighet! Mycket mer än 60-talets velourlånghåriga bh-lösa jordskor rundaglasögon-stuk. Vilka damer!! Gillar dom!
  Ikea svarar som väntat med beklagande, det skedda strider mot deras principer och nu ska vi se över våra rutiner. Ha-ha-ha…. Egentligen har det varit ett övervägt beslut förstås. Vi tänker på våra affärer och alla penningstinna kunder i Saudiarabien och vi sk-ter i att svenska medier kommer att ta upp saken och väcka kritik. Det bemöter vi enligt våra rutiner, nämligen… Osv.
  Själv har jag upphört att vara Ikeakund sen några år. Aldrig mer!

  Gilla

  • Gabrielle oktober 1, 2012 / 6:53 e m

   Ja…ser nu i DN att en pressperson från Ikea säger bl.a. att ”Det är olyckligt hur det här framstår i medierna”. Framstår? Är kvinnorna borta så är dom borta.
   Och sen följer att det dock ska vara möjligt att ”balansera in Ikeas värden som att vi inte diskriminerar människor”. Visst, här handlar det om balans eftersom man som du säger ju är ute efter att tjäna pengar, inte efter att verka för bättre villkor för kvinnor i Saudiarabien.
   DN:s artikel här

   Gilla

  • Anna oktober 1, 2012 / 7:21 e m

   Det vore kanske bättre att sluta hymla. Att Ikea säger ”Vi gör de anpassningar som krävs för att få bra business och vi struntar i kvinnors rättigheter. Det är nämligen inte vår sak. Vårt uppdrag är att tjäna pengar (åt Monsieur Kamprad). Ni som inte accepterar detta får dra era egna slutsatser.”
   Tänk om man fick höra det istället.

   Gilla

 2. bloggarbjorn oktober 2, 2012 / 4:20 e m

  Jag förundrade mig över hattmodellen som syns på dam nr 2, 3 och 6. Ser ju ut som dåtidens halmhattar som eleganta herrar hade på sommaren, fast enormt mycket större! Kan det vara för att damen skulle få plats för att stoppa in sitt präktiga hårsvall i hatten? – Undrar om ettan bär ett så kallat kvarnhjul, det var väl beteckningen för alldeles enormt breda damhattar!

  Gilla

  • Gabrielle oktober 2, 2012 / 5:05 e m

   Ja, kvarnhjul tror jag det kallades. Vid tillfälle ska jag gå till Nordiska museet där dom förstås lär ha en del om klädesdräktens och hattens historia. En halmhatt för damer från 1910 hittade jag förresten på en sida hos Skansen här. Den är rätt lik den som några av damerna på min bild har.
   Och så ser jag att det finns en bilddatabas hos Göteborgs universitet där man kan hitta en del roliga gamla bilder på kvinnor i hatt. T.ex. den här. Funkar inte länken så gå till bilddatabasens sida här och titta omkring lite där.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s