Kranskog

Det här är nog en av Stockholms och Solnas större byggarbetsplatser just nu. Nytt sjukhus på gång: Nya Karolinska. Det ska bli ett nytt bostadsområde här i krokarna också: Hagastaden.  Och så håller man förstås även på med Citybanan i närheten. Hur det ska gå med det gamla stationshuset vid Norra Station minns jag inte just nu – bevaras eller rivas.

Fick jag rösta skulle det ju vara för bevarande av stationshuset. Tycker det är riktigt dumt att inte ta vara på såna här lite annorlunda byggnader som dels minner om en tid som varit, dels verkligen kan bli en tillgång och bidra till en trivsam atmosfär i ett nybyggt område i modern arkitektonisk utformning. Ett exempel på hur gammalt och nytt möts har du här:

Murrig bild, men det har ju varit rätt mörkt och lite regnigt i dag. Bilden är tagen på andra sidan Solnavägen där Karolinska institutet ligger. Dom två röda trähusen som finns här är en gård som byggdes på 1770-talet – har bloggat om husen en gång tidigare här. Bakom kommer det som nästan ser ut som fören på ett stort fartyg som plöjer fram hotfullt nära. Ska det lilla huset klara sig? Eller sköljas bort i den nya tidens vågsvall? Nej, det ser faktiskt ut som om trähusen får vara kvar. Till och med den gamla kastanjen som lutar sig mot gaveln på det ena huset finns kvar i dag. Fartyget är den stora och ännu inte färdiga byggnad där KI:s aula ska inrymmas. (Större bilder om du klickar på dom).

Uppdatering 24 oktober: I dag har DN en artikel om det nya häftiga huset i Solna som är med på bilden ovan. Läs här.

3 thoughts on “Kranskog

 1. Gabrielle Björnstrand oktober 21, 2012 / 6:05 e m

  Jag är optimistiskt övertygad om att det lilla stationshuset får stå kvar. De har liksom rensat omkring det. Klen tröst för oss som bor i närheten av ett byggprojekt som känns lika själlöst som delar av Södra Station.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 21, 2012 / 9:25 e m

   Hm, ja det är alltid något – man får vara tacksam för det lilla, these days. Så Hagastaden verkar bli trist utformad, vad tråkigt! Varför är det så svårt att bygga trevligt och trivsamt nu för tiden? Helt omöjligt är det ju ändå inte, ibland klarar man det. Ett exempel där man lyckats ganska bra tycker jag är S:t Eriksområdet på Kungsholmen. Byggdes 1995-98. Det nya området vid Sabbatsberg mot Dalagatan till är inte så illa det heller. Men tyvärr la man det allra fulaste tristaste och dessutom största huset där det är som mest synligt utmed Dalagatan. Ett helt kvarter i grågult trist tegel med enahanda utformning av fasaden m.m. Jag försöker titta åt ett annat håll när jag är i närheten.

   Gilla

 2. Gabrielle Björnstrand oktober 21, 2012 / 10:06 e m

  Har inte kollat upp det området än, men det har ju sina ljusglimtar med Vasaparken och Sabbats trädgård som du skrivit om tidigare.
  Håller med om att fasaden mot Dalagatan är så mainstream det kan bli.

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.