Till sjöss (3)

Oj oj, det kom lite sol igår. Fram med kameran och ut raskt som 17 innan den försvinner. Och så blev det en liten sjöresa igen. Tog Djurgårdsfärjan från Slussen mot Allmänna gränd på Djurgården enkom för att fotografera Beckholmen. Ön är ju sen rätt länge under förvandling. Man sanerar marken. Förgiftade jordlager ska bort och det ska väl bli fint så småningom.

”100 000 ton förorenade massor byts ut mot rena. Föroreningarna är främst tjärämnen och metaller från trätjärahantering som började på 1600-talet och civil och militär varvsverksamhet sedan tidigt 1800-tal” läser jag hos Beckholmens Dockförening (länk nedan). Jag tycker om Beckholmen, har alltid gillat att gå där. En gammal miljö med mycket historia och där verksamhet fortfarande bedrivs. Tyvärr stängde man ju av stora delar av ön för flera år sen – av säkerhetsskäl, antar jag. Kanske ett utslag av det gamla vanliga överbeskyddandet i ”trygghetsnarkomanernas land”. Just nu är ön förstås ännu mindre tillgänglig medan saneringen pågår. Jag hoppas att man i framtiden vågar sig på att öppna upp så vi som inte jobbar i dockorna ändå kan få röra oss på ön lite mer.

Här en bild som jag tog från färjan.

På Beckholmens Dockförenings hemsida finns fler bilder och mycket information om Beckholmen. Titta här. Vill du läsa fler inlägg i min blogg där Beckholmen finns med kan du skriva Beckholmen i sökrutan upptill till höger. Det där med trygghetsnarkomanerna syftar på David Eberhards bok ”I trygghetsnarkomanernas land: Sverige och det nationella paniksyndromet” som kom för ett par år sen.
Bilden ovan blir som vanligt lite större och skarpare om du klickar på den.

7 thoughts on “Till sjöss (3)

 1. Fredman oktober 25, 2012 / 8:29 e m

  Jag minns Beckholmen från mina första besök där i mitten av 1960-talet. Jag jobbade i plåtverkstaden på Galärvarvet på Djurgården och ibland åkte vi iväg med min handledare Stickan på små militära färjor och jobbade på flottans fartyg på andra ställen, t ex den stora dockan på Beckholmen eller flytdockorna vid Finnboda varv. Sen lades Galärvarvet ner och så småningom också Finnboda varv men dockorna på Beckholmen finns ju fortfarande kvar.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 26, 2012 / 11:52 f m

   Intressant. Och visst är det roligt att det fortfarande är verksamhet där i dockorna på Beckholmen. Och man håller ju på och rustar upp Djurgårdsvarvet också. Jag har varit där och plåtat gamla rostiga byggnader tidigare. Nu är nog det mesta av det borta, men hur långt man hunnit nu i upprustningen och nybyggandet vet jag inte; hann inte gå dit häromdan. Dom har en hemsida här.

   Gilla

 2. Gerhard Schönbeck januari 25, 2017 / 12:01 e m

  Hej!

  Ditt foto över Beckholmen där man ser hur saneringsarbetet utförts intresserar mig.

  Det som speciellt fängslat mig är att man – vid en ordentlig uppförstoring av bilden – ser hur lågt Tjärmästarbostället ligger. Endast toppen av den nordvästra delen av takåsen längs markplanet är synligt mellan den kvarvarande s k Arbetarbostaden och Lilla lusthuset.

  I min avhandling om ett hus som fram till 1895 låg på platsen där Arbetarbostaden ligger i dag skulle jag vilja visa den vänstra delen av detta foto.

  Är det OK – free of charge – med angivande av källan?

  Med vänlig hälsning,
  Gerhard Schönbeck
  Falsterbo

  Gilla

  • Gabrielle januari 25, 2017 / 1:54 e m

   Javisst, helt ok att använda bilden. Kostar inget. Mitt namn + årtalet då bilden togs bör nog vara med. Lycka till med avhandlingen.
   Behöver du bilden i högre upplösning så kan jag nog leta fram den!

   Gilla

   • Gerhard Schönbeck januari 25, 2017 / 5:02 e m

    Tack för det! Är det OK om jag skriver © 2012 Gabrielle Roland Waldén, eller vill du ha det på annat sätt?

    Har du en mer högupplöst bild vore jag tacksam att få nyttja den. Min layoutare är generellt sett missnöjd med mina kartor, foton och tavlor vad beträffar just upplösningen.

    Gilla

    • Gabrielle januari 26, 2017 / 12:59 e m

     Ok, bra. Skickar bilden högupplöst.

     Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.