Blås med anor

Säckpipa förknippar många med Skottland, men instrumentet har förstås inte alls bara använts där. Det har mycket gamla anor och redan 4000 år f.Kr. lär egyptierna ha använt det. Suetonius, romersk författare 75-160 e.Kr., berättar i sina skrifter att kejsar Nero (kejsare i romarriket 54-68 e.Kr.) spelade säckpipa. Och det var också romarna som tog säckpipan till England, Wales och Irland. Men romarna erövrade aldrig Skottland och efter vad jag läste på webben kom säckpipan till Skottland först på 1400-talet. I större delen av Europa var den annars spridd sen ca 1000 e.Kr.

Det lär vara rätt svårt att spela säckpipa. Och det går åt en hel del luft. Många tycker kanske att ljudet från en säckpipa inte är särskilt njutbart utan tvärtom skarpt och påträngande. Men säckpipor finns av flera olika slag och dom låter också olika. Den du ser på den första bilden här hade ett ganska mjukt och fint ljud och skar inte i öronen på minsta vis. Melodin som spelades lät smått ålderdomlig i tongångarna och var rytmiskt och fint framförd.

En ganska utförlig text om säckpipans historia hittade jag här.
Så här kunde en säckpipa se ut på 1500-talet. Målning av Pieter Bruegel d.ä.

Fler Bruegelmålningar där säckpipor finns med kan du titta på här.
Jag har ingen som helst egen erfarenhet av säckpipor, har aldrig provat att blåsa i en eller ens hålla i en. Inlägget kommer sig av att jag stötte på den där killen som stod och spelade utomhus så fint.

9 thoughts on “Blås med anor

 1. bloggarbjorn november 11, 2012 / 9:59 e m

  Det är väl oljudet från den skotska varianten som förstört säckpipans rykte. Redan de engelska och irländska piporna låter bättre, mildare ton, mindre skräniga.

  Det är olika bud om när säckpipstraditionen dog ut i Sverige (tidigt 1900-tal var det nog), men det blåstes bokstavligen liv i den igen under slutet av 1900-talet. Jag har en LP med sådan modernt pipande från Sverige. Har för mig att musikanten heter Gudmundsson.

  Gilla

  • Gabrielle november 16, 2012 / 12:14 e m

   Ja, Per Gudmundson heter han ser jag när jag googlar. Känner inte till honom tidigare. Tack för tipset. Ska lyssna på hans musik vid tillfälle.

   Gilla

  • David Sjöberg januari 18, 2014 / 11:35 e m

   Om du skulle få för dig att vilja sälja Per Gudmundson LP’n så har du en mycket potentiell köpare här:)

   Gilla

 2. ab november 14, 2012 / 2:59 e m

  Älskar säckpipor! Vet inte varför.

  Ah, Bruegel, vilka guldgruvor hans tavlor är. Den här är full av drick-, puss-, musik- och danslystna karlar – se på mannen i bakgrunden som drar en kvinna ur ett hus för att dansa med henne! Och se på alla fina vita hättor och förkläden!

  En sak var bra med en katolska tiden i Sverige, nämligen alla fester och helgdagar med god mat och roliga upptåg. Inte undra på att de gillade sina helgon.

  Gilla

  • Gabrielle november 16, 2012 / 12:16 e m

   Javisst är Bruegel härlig – alltid mycket att upptäcka.
   Vad gäller katolikerna så har jag för mig att man har ett helgon per dag i den franska almanackan, men jag kanske minns fel. Försökte ta reda på det på franska Wikipedia men min gamla franska har kommit igång dåligt i dag.

   Gilla

 3. Gabrielle Björnstrand november 14, 2012 / 6:08 e m

  Underbar bild av bonde- Brueghel. Säckpipa hörde jag aldrig i Skottland, men däremot vid Stallmästargården, när ätten Murray hade sin årliga sammankomst. Väldigt trevligt faktiskt.

  Gilla

  • Gabrielle november 16, 2012 / 12:20 e m

   Låter trevligt med skotsk fest på Stallis. Själv känner jag ingen med skotska anor – varken med eller utan säckpipa. Men blogginlägget och kommentarerna från dig, Björn och ab gör mig sugen på att lyssna på säckpipa, särskilt då sån som kanske har ett mjukare ”sound” än den skotska.

   Gilla

 4. Gabrielle Björnstrand november 17, 2012 / 7:55 e m

  Jag ”känner” inte heller Murrayarna, råkade bara passera där när det pågick, och pratade lite med en av dem. Tänk vad trevligt att ha lite kiltar och andra udda traditioner i sin släkt – kan jag tycka om både skottar, judar och turkar, m.fl.. Själv lite trött på enbart midsommarafton och julgran. (Särskilt nu när julen reas ut före advent)

  Gilla

  • Gabrielle november 22, 2012 / 2:50 f m

   Jaså, inga skotska anor? Nej, inte här heller.
   Man kanske kunde starta en sekt som kan hålla sig med lite extra roliga traditioner…

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.