Gatsby

Ja, nu har jag läst om ”The Great Gatsby”, F.Scott Fitzgeralds berömda roman från 1925. Läste den på engelska; en del lite svåra ord här och var men det gick rätt bra ändå.
Fascinerande bok – om den gåtfulle Jay Gatsby, om dom överdådiga fester han ger i sitt stora hus, om drömmar, kärlek, svek och lögner… Och om hur människor kan förhålla sig till varandra – om hur komplext det kan vara, att man kan tycka om och inte tycka om samtidigt. Berättaren i boken är Nick Carraway som bor granne med Gatsby. Mot slutet när Nick träffat Gatsby sista gången och ska gå hem genom trädgården till sitt hus vänder han sig om och ropar till Gatsby. Han syftar här på dom andra  inblandade i det som just hänt. Så här står det:

”De är ruttna hela gänget”, ropade jag över gräsmattan. ”Du är bättre än alla de där tillsammans”.
Jag har alltid varit glad att jag sa så. Det var den enda komplimang jag någonsin gav honom, för jag förkastade hans gärningar från början till slut. Först nickade han artigt och sedan kom det där strålande och förstående leendet som om det kring detta faktum hade rått ett extatiskt samförstånd mellan oss redan från första början.

(Detta ur den svenska översättningen, som jag gick och tjyvläste i bokhandeln i dag). Nån gång i år, tror jag, kommer en ny film gjord på boken med Leonardo DiCaprio som Gatsby. Hoppas den är bra. Det ska bli intressant faktiskt att se hur DiCaprio ska göra Gatsby. DiCaprio ”sticker ju ut” som en av dom bästa skådespelarna i dag, precis som Bengt O skriver i en kommentar till inlägget Slut och omtag för ett litet tag sen.

Det finns mycket om boken på webben, man kan hitta sidor med citat och analyser av citat – t.ex. här.  Boken ses i dag som en av dom riktigt stora amerikanska 1900-talsromanerna. Författaren själv fick inte uppleva det. När han dog bara 44 år gammal år 1940 hade några av hans andra böcker uppmärksammats men inte ännu The Great Gatsby. Det kom senare.

The Great Gatsby har spelats in flera gånger. Senast var det med Robert Redford 1974. Jag kommer inte ihåg vad jag tyckte om den, men kanske var den bra; Robert Redford är ingen dålig skådespelare. Kanske har han haft det lite emot sig att han var så snygg på den tiden. Snygga skådisar riskerar ju att just ses som snygga skådisar, men flera av dom kan ju utvecklas till riktigt skickliga….  Nämen oj då, nu är det väl bäst jag slutar innan jag halkar in på Brad Pitt, som ju tagit platsen som ”idol”  (ha ha! Får man ha såna när man är så gammal som jag?) efter Robert de Niro, som dels börjar bli för gammal, dels väljer att spela i en del fåniga filmer.

11 thoughts on “Gatsby

 1. Gabrielle Björnstrand februari 19, 2013 / 8:31 e m

  Jag säger bara: Anthony Hopkins, John Cusack, John Malcowich, Nikolaj Lie Kaas, Lars Mikkelsen, samt på damsidan då: Meryl Streep, Paprika Steen, Iben Heijle, Susan Sarandon, Marie Göranzon – så er vi bare lige lidt mindre amerikanske ; )

  Ska kolla dina bilder NU!

  Gilla

  • Gabrielle februari 20, 2013 / 12:02 f m

   Okejrå, get your point. Håller med men lägger till på damsidan: Juliette Binoche, Isabelle Huppert, Marion Cotillard och absolut Kate Winslet och på herrsidan: Daniel Day Lewis (absolut), ett par svenskar får vi ta: Jonas Karlsson och Krister Henriksson…fransmännen är svårare, kanske Daniel Auteuil men INTE Gérard Dépardieu!

   Gilla

 2. Gabrielle Björnstrand februari 20, 2013 / 1:51 f m

  Daniel Day Lewis – ABSOLUT! Glömde. Och Winslet. Ja du, vi kan nog hålla på längre. Johan Rabeus lägger jag till i en hast.

  Gilla

  • Anna februari 20, 2013 / 7:40 f m

   Hänger med på Johan Rabéus, om jag får. Samt lägger till Jason Robards. Samma initialer, en slump. ”För gammal?” Nää!

   Gilla

 3. Anna februari 20, 2013 / 7:40 e m

  I så fall… Geena Rowlands, Allan Edwall, Paul Newman (!) och SIF Ruud!

  Gilla

 4. Gabrielle Björnstrand februari 21, 2013 / 2:09 f m

  Yess! HUR KUNDE JAG glömma Gena Rowlands, hon har ju varit den största för mig. Men det är väl bara det att hon inte syns i väsentliga roller nu. Allan Edwall, ja. Paul Newman, absolut. Men jag trodde vi höll oss till de levande. Annars kan ju listan bli hur lång som helst. Och kanske alltför närstående ; )

  Gilla

 5. Anna februari 21, 2013 / 9:28 f m

  Ja, OK förlåt, du har rätt. Jag tar tillbaka. Undantag(man får ha ett!) Paul Newman! Måste. 🙂

  Gilla

 6. Gabrielle Björnstrand februari 21, 2013 / 11:34 e m

  Paul Newman hade den där you-cant-catch-me-utstrålningen som jag gillar. Men han hade ett av Hollywoods starkaste mest långlivade äktenskap (som du nog visste). Det är också sympatiskt! Dessutom var han idealist och gav bort en massa pengar till pojkhem på Irland och annat behjärtansvärt.
  Far away from Gatsby.

  Gilla

 7. Gabrielle februari 22, 2013 / 12:01 f m

  Tack för alla kommentarer, Gabrielle och Anna. Håller med om alla skådespelare som kommit upp här. Paul Newman var absolut både en bra skådespelare och en trevlig prick – eller sympatisk person för att nu uttrycka sig lite mer seriöst; och visst, att han höll ihop med Joanne Woodward ett långt liv hedrar honom.

  En fundering jag fick när jag ser dom här namnen samlade gäller mitt gamla älskade Frankrike (frankofil sen unga år) och att det är så svårt att komma på bra franska skådisar (utom damerna i en kommentar ovan då). Både Trintignant och Léaud är ju rätt länge sen. Tänker att det kommer hit alldeles för få franska filmer. Men nästa tanke är förstås: spanska filmer då? tyska? italienska? osv.

  I alla fall var det roligt med detta stickspår från Gatsby!

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.