Adam älskar Eva

Som motvikt mot mitt irriterade inlägg igår lägger jag nu in en bild från Påskaftonspromenaden i flödande sol och isande kall vind. Den här gubben gick jag förbi då.

Tänkaren. Auguste Rodin.
Tänkaren. Auguste Rodin.

Och jag började tänka på Tage Danielsson och att han skrivit nåt om att tänka. När jag kommit hem googlade jag förstås och hittade det här:
”Att tänka fritt är stort
Att tänka om är större
Att tänka först är störst
Att tänka smått är gott
….
Att tänka luftigt är förnuftigt
Att tänka sakta är inte att förakta”
Hela texten finns med på den här sidan.

”Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större” var det 1700-talskillen Thomas Thorild som sa. Och så har vi förstås gamle Descartes – sisådär 50 år före Thorild chansar jag på – och hans ”Jag tänker, alltså finns jag” (Cogito, ergo sum – jag är inte latinare, men det där är ett av några få citat på latin som jag kan). Jag har min egen variant på Descartes som är så här: ”Jag undrar vad jag tänker, alltså finns jag”. Har inte jag nått lite djupare än Descartes då? Jag inte bara tänker, jag reflekterar också över vad jag tänker. Ja, så där blir det när man går förbi en gubbe som sitter och tänker.

I samband med googlandet efter citat av Tage Danielsson sen snubblade jag över två som jag inte kan låta bli att lägga med här: ”Om Gud hade funnits så hade han väl inte varit så dum att han skapat hedningar”. Bra i all sin enkelhet, eller hur? Och passar rätt bra för en icke troende som kan förundras över världen trots att hon inte tror att det finns nån gud som skapat den. Och så Tage Danielssons välkända ”Utan tvivel är man inte klok”.  Klok var han, Tage Danielsson. Jag saknar honom fortfarande.

För nån tid sen sände man Caprice med OD i repris på tv – Musik från Siljan från 1985 – i serien Minnenas television. Mycket körmusik förstås. Programmet sändes nu med anledning av Eric Ericsons bortgång. Ett program med mycket gott humör och lekfullhet som förstås passar i det man kallar Caprice. Alltihop slutar med att man sjunger ”Du gamla klang och jubeltid”. Såg du programmet? Det var Tage Danielssons  sista framträdande i tv. Texten i ”Du gamla klang” i programmets version slutar med ungefär dom här orden ”Så sluten, bröder systrar, fast vår krets till glädjens värn och ära. Trots allt vi äro väl tillfreds om världens undergång är nära. Så låt oss genast avbeställa den. De gamla gudar leva än, och Adam älskar Eva, och det är gott att leva. ” Programmet går att se ett tag till på Svt Play – till 29 april. Jag tyckte om det. Du kan prova här.

2 reaktioner på ”Adam älskar Eva

 1. esterii mars 31, 2013 / 10:54 e m

  Hej, kikar in som ny och ser att jag måste ta mig lite tid att läsa ikapp mig.. Allt gott;)

  Gilla

  • Gabrielle april 1, 2013 / 7:06 e m

   Välkommen! Jag ska titta in hos dig också! Allt gott! 🙂

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.