Vittne från Nordkorea

Såg du artikeln om Shin Dong Hyuks historia i DN i dag? Skakande läsning. Född i ett nordkoreanskt fångläger och uppvuxen där under fruktansvärda förhållanden. Det här är nu, tänker jag när jag läser artikeln, det här sker nu, dom här fånglägren finns i dag 2013.  Det är en fruktansvärd historia han berättar. Det han vittnar om påminner mycket om nazisternas koncentrationsläger. Men den här unga killen är född i ett läger och upplevde tydligen aldrig nån riktig omsorg eller närhet med sin mamma och bror. Tvärtom konkurrerade man om den mat som fanns. När mamman och brodern planerade att fly angav han dom för vakterna. Sen han var liten hade han blivit lärd att det var så han skulle göra. Han är förstås ordentligt skadad genom allt han gått igenom.  Under dom första 24 åren av sitt liv levde han oerhört utsatt och verkar inte ha upplevt nån kärlek och omvårdnad alls.

– Jag minns inte att jag grät särskilt mycket när jag var i lägret, inte ens när min mamma och min bror blev avrättade. Men nu när jag ser bilder från Förintelsen gråter jag. Jag tror att jag fortfarande håller på att utvecklas från ett djur till en människa, berättade Shin Dong Hyuk i CBS 60 minutes.

Vad ska man göra åt ett land som Nordkorea, där så många människor har det svårt – inte bara dom som hålls fångna i lägren? Stackars människor! Vad kan det s.k. världssamfundet göra åt förhållandena i landet? Jag önskar verkligen att det gick att göra nåt…  Nordkorea som nu dessutom skramlar med sina vapen allt dom kan. Ruskigheter, hemskheter,  krigshot. Ett riktigt otäckt land verkar det vara.

Artikel i DN här.
CBS 60 minutes från december förra året här.

2 reaktioner på ”Vittne från Nordkorea

 1. norbergianblue april 4, 2013 / 5:47 e m

  Det här har ju pågått länge,men plötsligt blir media av olika anledningar intresserade av landet,och all fokus hamnar där.Men visst är det märkligt att man kan ärva andras försyndelser i flera generationer.Och alltså födas i ett fångläger.

  Gilla

  • Gabrielle april 7, 2013 / 10:27 e m

   Jo fast är det krigshot så är det ju inte konstigt att pressen bevakar det.
   Den här unga killens upplevelser är ju nåt alldeles speciellt och helt förfärligt. Frågan är om det där med att ”det är aldrig för sent att få en lycklig barndom” (bok av Ben Furman, finsk psykiater) alls kan fungera i fall som hans.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.