Odenplan 13 april -13

Nu har vi som bor här i trakten av Odenplan levt med en byggplats inpå oss i mer än tre år. I januari 2010 fällde dom alla dom stora vackra träden och alla dom mindre träden också och sen drog det igång ordentligt. Riktigt när det blå planket kom upp minns jag inte. Men utgrävningarna bakom planket och resultaten av sprängningarna har vi kunnat glutta ner på genom några fönster i planket. Så här såg det ut i dag:

Odenplan, bygget för Citybanan, västerut.
Odenplan, bygget för Citybanan, västerut.

Den här bilden är tagen från ett fönster vid Karlbergsvägen och med utblick mot väster. Du ser Läkarhuset i fonden vid bildens mitt och långt borta bakom det stora installationstornet syns Stadsbiblioteket. Här nånstans mot Karlbergsvägen ska den nya stationsentrén läggas, nedgången till tunnelbanan och Citybanan. Gissningsvis ska rulltrappor gå ner och upp för det där lutande partiet nära mitten av bilden.

Den nya stationsbyggnaden ska vara klar mot slutet av det här året. Under 2014-15 ska man bygga ett cykelgarage på torget gränsande mot Odengatan och även en gång under Odengatan mot Norrtullsgatan som ska innehålla butiker och sånt. ”Återställande av torget sker etappvis med start 2015” står det på ett ställe i den Planbeskrivning med detaljplan som finns, på ett annat att återställandet ”väntas ske 2014-15”. Ja, hå hå ja ja, åren går.

Byggplatsen på Odenplan mot Gustav Vasa kyrka
Byggplatsen på Odenplan mot Gustav Vasa kyrka till

Odenplan ska ”utgöra en trygg mötesplats med tydlig rumslig karaktär”, skriver man från staden. Det där rumsliga ska åstadkommas med stationsbyggnaden, en kiosk- och kafébyggnad och ett cykelgarage. ”Torget ska vara ett lättorienterat och luftigt stadstorg med plats för möten och smidiga byten mellan trafikslag. Odenplan ska även rymma plats för tillfälliga aktiviteter. – – –  Det ska kännas tryggt att vistas på Odenplan dygnet runt” står det i Planbeskrivningen.

Tyvärr har man fortfarande inte förstått att man borde passa på att bygga samman torget med platsen framför kyrkan. SL brukar säga att det inte går och stan tror på SL tydligen. Korkat och korttänkt tycker jag. Det man tänker göra är istället en visuell sammanläggning eller sammanfogning genom att ha samma stenmaterial på gatan framför kyrkan som på torget. Enligt arkitekternas glada somriga teckningar ska folk kunna strosa där framför kyrkan på Upplandsgatan i godan ro utan att bli påkörda av ett antal bussar, taxi då och då, snabbt förbismitande privatbilister eller cyklister i full fart.

Odenplansgruppens synpunkter på Planbeskrivningen och detaljplanen kan man läsa här.

3 thoughts on “Odenplan 13 april -13

 1. norbergianblue april 14, 2013 / 9:39 e m

  Usch,det ser alldeles för stelt och futuristiskt ut.Inga hemtrevliga krusiduller.Och var är den gamla 40-eller 50talskiosken som stod där,om jag inte minns fel?Måste ta mig dit och titta vid nästa Stockholmsvända.

  Gilla

  • Gabrielle april 15, 2013 / 6:37 e m

   Sippans kiosk kommer kanske att ställas tillbaka. Men det lär nog dröja innan det finns nåt alls att titta på här utom själva röran, planket och byggplatsen… Du ska nog vänta ett par år! 🙂

   Gilla

 2. Damion Y. Mcguire maj 7, 2013 / 1:09 f m

  För Odenplan som offentlig mötesplats hade det optimala varit att knyta ihop Gustav Vasakyrkans gård med torget, men för att nya Odenplan möta hela stadens behov av utökad kollektivtrafik och fungerande knytpunkter tror vi inte att det är möjligt att ta bort bussarna från Upplandsgatan. Vänsterpartiet menar dock att torget visuellt ska förenas med kyrkan, och att fler träd och grönska ska tillföras för att lyfta en stadsdel som idag har brist på grönområden.

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s