Slussen…

Utsikt från gångbron till Katarinahissen i april.
Utsikt mot Gamla stan och Riddarholmen från gångbron vid Katarinahissen i april.

Ja, vad månde bliva? Slussens öde ska tydligen bestämmas 10 juni läser jag hos Lars Epstein i DN. Diskussionen med remissförfarande, utställning, artiklar i pressen, överklaganden, framtaganden av alternativa förslag m.m. har ju pågått länge nu och en del reaktioner som kommit kanske handlar om trötthet, man är less på frågan. Och så använder man det som Daniel Kahneman kallar System 1 och säger saker av typen ”bara dom bestämmer sig”, ”sluta tjafsa!”,”det är dags att sätta ner foten”, ”strunta i alla gnällspikar och nimbys, det blir säkert bra med det här, bara dom kommer igång”. En rätt mänsklig reaktion är det förstås. Men bättre ändå att inte helt koppla bort sitt System 2 utan tvärtom använda det och ägna lite tid åt begrundan och eftertanke. Annars riskerar vi alla att förlora mycket på kuppen. Att låta pengar och prestige styra omdaningen av Slussen bara för att vi inte orkar bry oss längre vore ju rätt förfärligt.

När det gäller stadens utveckling hör jag till dom som tycker att man så långt det går ska ta vara på dom speciella kvaliteter som finns i den här stan – med vattnet, öarna, de öppna ytorna, utblickarna, den äldre bebyggelsen osv. Och med äldre bebyggelse menar jag inte bara gamla rödmålade trähus på söder utan även t.ex. den gamla stenstaden med bebyggelse från 1800-talet och förra sekelskiftet och så. När man förnyar, bygger om eller bygger nytt ska man vara just varsam och se till att man inte förlorar värdefulla miljöer samtidigt. Det är ju så mycket som blivit förstört redan, det som finns kvar och har värdefulla kvaliteter borde vi vara rädda om. Därmed inte alls sagt att vi inte ska bygga nytt här och var och gärna i nyskapande spännande utformning. Men det gäller att ha fingertoppskänsla och inte klumpa på som t.ex. med det trista Stockholm Waterfront – fult och dessutom alldeles för nära inpå Stadshuset – och andra misslyckade nybyggnader. Vissa hävdar att vi måste ”sätta Stockholm på kartan” eller ”föra Stockholm till en ny nivå” eller göra Stockholm till en ”världsstad” som New York, Chicago, Singapore eller Tokyo genom att t.ex. bygga skyskrapor längs Klara sjö, eller förtäta genom att proppa igen obebyggd mark med höghus.  Larvigt! Jag vet att fler bostadshus behövs, men låt stan växa utåt ytterkanterna – låt innerstan växa utåt för sjutton hakar!
Nämen det var ju Slussen jag skulle skriva om…

Vad gäller Slussen handlar det mycket om utblickar, ljus och sammanhang, öppna siktlinjer – att så bra som möjligt ta vara på platsens speciella kvaliteter samtidigt som det självklart ska fungera för människor att vara på och att röra sig på platsen, trafiken ska fungera osv. Att det varit packat med hus på Slussen för länge sen är förstås inte ett argument för att packa det fullt med hus igen nu även om man påstår att det ska handla om ”glashus”. Men vilka grejer som händer! Stan har ju förhandlat – schackrat – med en husägare om sänkning av tomträttsavgäld, möjlighet att få köpa och hyra ut byggnader som ska byggas nytt framför husägarens hus osv. Det är rätt magstarkt faktiskt.  Jag tycker bloggaren Flarnfri schalottenlök har sammanfattat det som hänt och händer på ett bra sätt. Han har med flera intressanta länkar. Koppla på ditt System 2 och läs här.

Epsteins artikel om Slussen finns här. Det är lite trist att se diskussionen i kommentarerna där tonen lätt blir otrevlig och där dom som kommenterar inte står för vad dom säger eftersom dom använder pseudonym. Fast det kanske är kutym där…

Det där med System 1 och System 2 kommer från Daniel Kahnemans bok ”Tänka, snabbt och långsamt”. Väldigt intressant läsning! Jag håller på med den nu. Det går förstås att hitta mycket om Kahneman på webben. En artikel i SvD från dec 2012 kan vara en ingång till hans ”tänk” – här.
Det finns flera tidigare inlägg om Slussen här, vill du läsa dom kan du söka på Slussen upptill till höger.

2 thoughts on “Slussen…

 1. Bengt O. (@eklipspringer) maj 4, 2013 / 4:16 e m

  Jag väntade några dagar för att se om du skulle få några kommentarer men de verkar ha uteblivit. Jag tar det som ett tecken på att vi som vill ha något annat än det liggande förslaget i stort sett givit upp och kanske tröttnat, det gäller mig i alla fall. Det är i stort sett meningslöst att kämpa mot dessa massiva politiska och framför allt ekonomiska intressen.

  Många kommentarer på Epsteins artikel är sorgliga. Jag skriver kanske en kommentar på min egen blogg för att inte i onödan dra hit oönskade besök.

  Historiens dom lär väl bli hård. ”Skam och förbannelse över de nidingar som gör detta” skrev Konstakademin – själv skulle jag ju aldrig uttrycka mig på det sättet men citera får man väl 😉 Men då är ju skadan en gång för alla skedd.

  Hälsningar från ”bloggaren på Flarnfri”

  http://flarnfri.blogspot.se

  Gilla

  • Gabrielle maj 4, 2013 / 6:28 e m

   Javisst, så är det. Lätt att känna sig resignerad. Man får gå och fotografera hägrar istället eller gå på Franska filmveckan på biografen Sture… Det gör vi.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.