Grodan

Madame Borde-Vignoles bodde på Rue Berthelot i Tours. Hon var hårfrisörska. Jag hyrde ett rum hos henne en höst för väldigt många år sen. Hon hade inget badrum. Varje morgon fick jag därför istället använda hennes frisersalong och tvätta mig där i god tid innan salongen skulle öppna. Det fanns varmvattenberedare där som gick på gas efter vad jag minns, kanske en vid varje plats för en kund. Det var lite lustigt att ha en hårfrisersalong för sig själv så där varje morgon.

Den franska grodan
Den franska grodan

När vi skildes sen och jag skulle åka hem igen till julen det året fick jag en liten porslinsgroda i present av henne. Det var inte nåt hon hade köpt åt mig som avskedspresent utan en liten grej hon hade hemma. Undertill – på grodans mage – står det HB Quimper A. Och på ovansidan står det Noirmoutier, som väl nästan syns på bilden. Det är ett litet hål i ändan på grodan. Varför vet jag inte, det kanske har med tillverkningen att göra.

Jag är inte så mycket för prydnadssaker, men vissa saker är ju lite svåra att skiljas ifrån. Som den här lilla lustiga grodan.

Quimper ligger i Bretagne och på Wikipedia läser jag att stan är en ofta besökt turistort och att man haft fajanstillverkning där sen 1600-talet. Om Mme Borde-Vignoles kom från Quimper – eller Noirmoutier – vet jag inte.

2 thoughts on “Grodan

 1. Bengt O. (@eklipspringer) maj 20, 2013 / 12:14 e m

  Kanske du redan googlat på ”HB Quimper A.” Då har du sett att det är ett fabriksmärke från en gammal manufaktur. Om du inte redan sett det finns på den här länken mycket information om just märkningen: har du tur kanske du kan identifiera din pjäs.

  http://www.oldquimper.com/qfactmarks1.htm

  http://www.oldquimper.com/qfactmarks2.htm

  Mycket annat småtrevligt att läsa också

  Hoppas att grodan visar sig vara värd fruktansvärt mycket pengar. Stoppa den inte i giveboxen förrän du kollat!

  Gilla

  • Gabrielle maj 20, 2013 / 12:27 e m

   Tack! Intressant! Nej, jag hade inte googlat men nu tittar jag på länkarna du skickade. Ska kolla om det ligger en förmögenhet i denna lilla groda… Oavsett utgången av denna optimistiska undersökning ska grodan inte hamna i giveboxen!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.