Våra mödrar, våra fäder (2)

Andra delen av den tyska tv-serien,  i Sverige med rubriken ”Krigets unga hjärtan”, sändes på tisdagskvällen. Den är välgjord – skådespeleri och miljöer – och rätt omskakande.

I en scen ska några ryska civila avrättas och ställs upp på rad av de tyska soldaterna. En av de fem huvudpersonerna i serien är med i exekutionspatrullen. Det är en förfärlig scen. Hur kan man bara? Är det trycket från kamraterna – inte svika utan göra som dom – och att man är bara en av flera som skjuter? Och hur kan man stå där mitt emot och vänta på skottet? Hur kan man ha nån kraft kvar att alls hålla upp sin kropp i stående? Scenen kommer mig att tänka på ett fotografi i boken ”Lyckad nedfrysning av herr Moro”. Den visar ett tillfälle i Jugoslavien 1941 då ett antal partisaner uppställda framför en höstack skulle arkebuseras av tyskarna. En av soldaterna i  exekutionspatrullen vägrar att delta i detta, han lägger ner sitt vapen och går fram och ställer sig i raden av partisaner – och blir skjuten tillsammans med dom andra. Det är förstås en oerhörd handling den tyska soldaten gör. Joseph Schultz ska han ha hetat. Jag tittar på Wikipedia och ser att några som forskat i saken anser att det är en påhittad historia. Jaha, var det så? Fast vad vet man…sant eller inte?

Tv-serien då: Ja, jag tycker man får en trovärdig bild av dom här två bröderna Wilhelm och Friedhelm, och man följer den utveckling mot en riktig tuffing – och överlevare (hittills i alla fall) – som den yngre brodern Friedhelm – går igenom. Båda utför förfärliga handlingar under kriget. Greta som blir sångerska känns på nåt sätt mer distanserad och kanske inte lika trovärdig. Passar hon verkligen ihop med dom andra fyra vännerna? Vad tänker hon på? Är det bara sig själv hela tiden – även om hon ju gör ett försök att rädda sin kille?

Kriget – det meningslösa dödandet. Dom tyska soldaterna får order om att en telegrafstation ett antal mil från Moskva absolut måste intas och hållas. Nåt stöd av tyska stridsvagnar kommer man inte att få, stridsvagnarna är upptagna på annat håll. Men Wilhelm och hans män lyder order och intar telegrafstationen – till priset av många soldaters liv. Det visar sig sen att det är  inget som är värt att inta, allt är förstört där.

Och soldaterna dödar för att inte själva bli dödade. Man hoppas att kompisen intill en i skyttegraven ska bli skjuten i stället för man själv, säger Friedhelm till en annan soldat.

Läs om Joseph Schultz i engelska Wikipedia här.

One thought on “Våra mödrar, våra fäder (2)

  1. norbergianblue juni 12, 2013 / 6:19 e m

    Med tanke på Joseph Schultz, så brukar det ju hävdas att det första som offras i ett krig är sanningen. Kanske för att den aldrig är särskilt vacker.

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.