Källarröjning

”En gren av det åldersgrå äppelträdet knackade på fönstret till det rum där major Rytter höll på att packa sin koffert. Den knackade häftigt och hårt, alldeles som en arg brevbärare en kall morgon. Majoren tittade upp med rynkad panna, Dina tappade resflaskan av silver som hon höll i handen, och Dorinda gav till ett gällt skri som en liten uggla.
Majoren gick bort till fönstret och drog undan gardinen.
– Se på månen, sade han.”

Den där början på boken minns jag. Inte ordalydelsen direkt förstås, men den där grenen som knackade på fönstret minns jag. Överhuvudtaget minns jag rätt mycket från den här boken. Jag tyckte nog mycket om den. Hur flickorna gömde fisk bakom några tavlor på väggen (i ett kontor? för att få några advokater att ändra mening?  det luktar nämligen illa om man inte byter åsikt ibland),  nånting med en struts och ett ägg, att det var nåt sorgligt med silverpuman och så den förskräckliga och otäcka Hula Hu Blod. Jag minns bilden på hur han såg ut som stor och skrämmande. Ett ruggigt ansikte med vårtor och med hår som stod ut genom öronen. Nu bläddrar jag i boken och hittar bilden. Och visst, vårta finns och hår ur öronen och små grisögon och tjocka läppar men bilden är mindre ruskig än i mitt minne.

Boken är ”Det blåser på månen” av Eric Linklater. Det är lustigt att titta på gamla böcker från barndomen eller ungdomen. Det väcker speciella minnen. Vi har hållit på med sånt nu eftersom vi röjt en del i vårt källarförråd där bl.a. såna här böcker gömmer sig.

Här finns mer förstås. Som Tom Sawyer, Huckleberry Finn, Kapten Grants barn, En försvunnen värld och så Skattkammarön. Oj oj oj, vad vi läste och läste. Och flera av dom här böckerna har jag läst för mina egna pojkar också.

Kommer du ihåg hur Tom Sawyer börjar?
”- Tom!
Inget svar.
– Tom!
– Jag undrar var pojken håller hus? Tom, hör du inte?
Den gamla damen sköt ner glasögonen på nästippen och kikade över dem runt rummet.”

Funderar på att provläsa lite i dom nu, för slänga dom kan jag ju inte, inte dom här böckerna.Undrar om dagens barn eller yngre ungdomar läser sånt här alls? Är väl alldeles för gammalmodigt kanske.

10 thoughts on “Källarröjning

 1. sven hjelmström juli 22, 2013 / 8:43 e m

  Det vore ju underbart om dagens barn kunde släppa sin ipodar och andra elektronikprylar ett tag och upptäcka hur dom gamla böckerna kan ta tag i en och förändra verkligheten som dom gjorde på ”vår” tid. Tom Sawyer och Huck Finn var mina kompisar när jag var elva – tolv år. Jag älskade historien om när Tom målade staket och lyckades få jobbet gjort av andra och tjäna en hacka på kuppen!

  Gilla

  • Gabrielle juli 23, 2013 / 5:51 e m

   Ja, det där med staketet minns jag också. Ska leta fram det och läsa om. Jag tyckte om båda de där böckerna men mest om den om Huckleberry Finn.

   Gilla

 2. Gabrielle Björnstrand juli 22, 2013 / 10:37 e m

  Åh ja, den läste vi också. Tyckte mycket om den. Samt Tom Sawyer och Huckleberry Finn. För att inte tala om Det susar i säven, som föräldrarna turades om att läsa högt på somrarna. Men den som tog mig djupast de där åren var nog Greven av Monte Christo. Jag gillade honom, men var det inte han som var boven?

  Gilla

  • Gabrielle juli 23, 2013 / 5:56 e m

   Vad lustigt att du också gillade Greven av Monte Cristo. Det var en av mina absoluta favoriter, läste den många gånger och var inte särskilt gammal första gången. Den stackars ädle och förstås tjusige Edmond Dantès blev som ung oerhört lömskt och elakt behandlad (av Danglars och flera andra) och helt oförskyllt kastad i hemska fängelsehålor på ön If. Han rymde på ett spektakulärt sätt och ägnade sig senare i livet åt att ta den gruvligaste hämnd på dom som gjort honom illa. Det var väl inte så snällt direkt men nån bov var han inte. Så det så! 🙂
   Förresten hade jag fel om puman i Det blåser på månen. Den kallades Guldpuman (inte silverdito).

   Gilla

   • Anna juli 23, 2013 / 8:01 e m

    Det var Silvertärnan!! Favorit!

    Gilla

    • Anna juli 25, 2013 / 8:29 f m

     Guld och silver, det var rätt. Annars var det bara fel, fel! Nu har jag gått till källan och kollat. Såhär…

     ”…och där upptäckte de nu två burar, lite avskilda från de andra. I den ena av dessa gick ett vackert djur med guldglänsande päls rastlöst fram och tillbaka, från skuggan ut i solen, från solen in i skuggan igen. Det var Guldpuman.
     I den andra buren, som var mycket hög och stod fem meter längre bort, fanns en spetsig klippa mellan två träd, och överst på klippan satt en underbar fågel, vit som snö. Det var grönlandsfalken, men i djurparken kallades han allmänt för Silverfalken.”

     Guldpuman och Silverfalken! Nu ringer det klockor…. 🙂

     Gilla

   • Bengt O. (@eklipspringer) juli 25, 2013 / 10:51 e m

    Jo, en läsfavorit, absolut. Men inte var väl Edmond något vidare föredöme precis – grym och hämndlysten. Dessutom narkoman. Men medge att det är en fascinerande tanke det där att plötsligt komma i besittning av en enorm förmögenhet, belöna de goda och trycka till de onda! Kanske man borde börja spela Lotto – det har jag aldrig gjort men det är väl enda chansen. Jag skulle kunna räkna upp några….nja, kanske bäst att man håller tyst 😉

    http://flarnfri.blogspot.se

    Gilla

    • Gabrielle Björnstrand juli 26, 2013 / 2:27 e m

     Just så Bengt. Annars får man väl göra en nedskrivning, som Dante, och placera om folk efteråt. Där man anser att de hör hemma.

     Men guld skulle jag gärna ösa över en systerdotter, minst en vän, över Manning/Snowden, samt Läkare utan Gränser. Och hus i Lappland.

     Tror inte på Lotto, postkod etc. Har försökt otåligt några gånger. Vann 2000 inte mkt att förljuva livet eller hämnden med.

     Gilla

 3. Gabrielle Björnstrand juli 25, 2013 / 12:08 f m

  Jaha ja. Vilket minne du har. Det var alltså hämnden som var den stora passionen där. Ja, det har man ju märkt ibland här i livet.

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.