Det där med Livet

Kom att lyssna på ett samtal i programmet Radiopsykologen. Programmet ägnades ett samtal från en kvinna som samlat på tidningar, reklamblad m.m. i uppåt 40 års tid. Hon försöker få fram en logisk förklaring till sitt beteende för att avlastas från den stora skuld och skam hon känner. Ett berörande samtal där hon berättar om sina egna teorier om varför det blivit som det blivit. Hon är i 70-årsåldern och har aldrig nånsin under sitt liv känt sig värdefull. När hon tittar på nån av sina tidningar kan hon tänka att ”ja, då var det så, det gjorde jag då” och kanske kunna bearbeta det och sen lyckas slänga den tidningen. Men om nån annan slänger nåt hemma hos henne får hon ångest. Och tidningarna representerar den tid som har gått. Psykologen lyssnar och stöttar med ett förstående hum då och då. Han bekräftar det hon säger, han fördömer henne inte på minsta sätt och han ger några kloka råd.

När man hör om människor som bor bland högar med tidningar kan det vara lätt att direkt stoppa in personen i facket knäppskallar, men så behöver det ju inte alls vara. Människor har olika sätt att klara av sitt liv, för en del kan det där vara en väg, ett sätt att hitta nån sorts trygghet. Nu är den här kvinnan inte tillfreds med det här samlandet och vill göra nåt åt saken. Bara att hon tagit mod till sig och ringt till Radiopsykologen visar ju att hon försöker.

Hm… ”Det är synd om människorna” som gamla Strindberg sa.

Jag har inte särskilt ofta lyssnat på programmet Radiopsykologen, mer ramlat in i det av en slump nån gång. Det kanske är synd. Känns värdefullt med det där lugna samtalet som får ta den tid det behöver och som är ”på riktigt” med ”vanliga människor” som berättar om sitt liv.

Programmet finns här.

4 reaktioner på ”Det där med Livet

  1. Gabrielle Björnstrand augusti 31, 2013 / 3:08 e m

    Bra med din medkänsla. Men jag, fördärvade mänska, tänker genast vilken dramafigur hon kunde utgöra. En Beckett. Och att det då – här blir även jag mänsklig – kan finnas något genuint intressant och eget hos denna person bakom tidningshögarna. Man vet bara inte vad. Själv vet hon kanske inte heller. Det är där ångesten går in.

    Det fanns en kvinna mitt emot som fyllde sina fönster med tidningshögar. Jag trodde hon var rädd för drag. Men vad vet man.

    Gilla

    • Gabrielle september 1, 2013 / 11:47 f m

      Hm…jovisst, jag med – tänkte ett tag på det jag hörde i programmet som uppslag till en roman eller nåt (om jag kunde komma igång och skriva). Är det verkligen fördärvligt? Utnyttjande? Fast kanske skulle det i stället leda till mer förståelse och medkänsla. Vem vet?

      Gilla

  2. norbergianblue augusti 31, 2013 / 5:16 e m

    Det finns många människor som lever i liknande situationer. För mig som då och då bevistar auktioner i närheten, känner man ju till en och annan som ropar in allt billigt som ingen annan vill ha. De kan ha hela lador fulla med ”onödiga” prylar och blotta tanken på att tvingas slänga något skapar ångest. Stackars människor. Nog måste det väl finnas någon form av terapi? Om man vill?

    Gilla

    • Gabrielle september 1, 2013 / 11:50 f m

      Jodå, hon fick råd om terapi också. Kognitiv beteendenånting, minns inte vad han kallade det. Hoppas det går bra för henne och att hon kan komma ur det där tvångsmässiga.

      Gilla

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.