Tusitala

Vet du vem det var? Och vad det är för namn eller ord?

Här finns en mycket liten bok med böner översatta från engelska till svenska och utgiven av Norstedt & Söner 1916. Den ingår i diverse gammal släktgrejs som jag gör utgrävningar i då och då. Boken börjar med ett långt s.k. Företal som handlar om hur boken användes i samband med aftonbön som ordnades hos en familj på Samoa ett par år i början på 1890-talet. Mamman i familjen skriver: ”Sedan dagens arbete och måltider voro slutade, blåstes i ”pu” eller krigstrumpeter från främre och bakre delen av huset så att alla skulle höra det. Jag tror ej, att det föll oss in, att det var olämpligt att begagna krigstrumpeter för vår fredliga inbjudan till bön. Till svar på denna kallelse intogo de hvita familjemedlemmarna sina vanliga platser i ena änden af den stora salen, under det att de Samoanska männen, kvinnorna och barnen marscherade in genom de öppna dörrarna, några med lyktor om kvällen var mörk. Alla rörde sig sakta och sjönko på samoanskt sätt stilla ner på golfvet i en stor halvcirkel under taklampan”.

Lloyd, sonen, läste sen ett avsnitt ur den samoanska bibeln varefter pappan, som kallades Tusitala, läste en bön ur den lilla bönboken. Tusitala var Robert Louis Stevenson. Ordet är samoanska och står för ”teller of tales”, historieberättare. Stevenson tog sig detta namn när han och hans familj hade flyttat till Samoa.

Förordet i den lilla bönboken är skrivet av Stevensons hustru Fanny. Dom fick inte nåt särskilt långt liv tillsammans, 10-12 år eller så. Stevenson hade haft problem med hälsan länge tydligen. På dom bilder som finns ser han inte direkt stor och stark ut. Han dog på Samoa bara 44 år gammal, troligen av en hjärnblödning. Det var 1894.

Varför bönboken gavs ut på svenska av Norstedts just 1916 får nog sin förklaring när man ser vilka den lilla boken tillägnats: en kvinna och hennes dotter som dog det året. Dvs jag måste förstås googla på namnen innan jag förstår vilka dom var. Kvinnan var hustru till en av cheferna på Norstedts. Hon dog efter att ha blivit smittad med scharlakansfeber av en av sina döttrar, som hon vårdat under sjukdomen. Båda dog med ett par dagars mellanrum. ”Ett offer för den allt uppoffrande omsorg, som endast en mor kan ge sig sitt sjuka barn…” står det i tidningen Idun i november 1916. Scharlakansfeber var farligt på den tiden.

Jaha, så var det med det. En utvikning till Samoa plötsligt – och så lite scharlakansfeber på det. Jag vet ju knappt var Samoa ligger om jag inte googlar efter det också. Jodå, ungefär som jag trodde: öar i Polynesien i södra Stilla havet. Själv tänker jag mest på ”vid Samoamånens sken” förstås, från ”Se, svarta Rudolf han dansar och böjer sin nacke och ler…”.

Här är huset där Robert Louis Stevenson bodde dom sista åren av sitt liv.

R.L. Stevensons hus i Valima, Samoa. Stevenson står på verandan. Ett gammalt vykort från omkring 1893.
R.L.Stevensons hus i Valima, Samoa. Stevenson står på verandan.
Ett gammalt vykort från omkring 1893.

Vad jag ska göra med den här lilla bönboken sen vet jag inte. Böner är ju inte riktigt ”min grej”.

2 thoughts on “Tusitala

 1. norbergianblue september 18, 2013 / 10:41 e m

  En rörande historia, och sorglig. Men visst är det härligt (möjligen fel ordval) att grotta ner sig i gamla historier och berättelser en stund. Flyta bort en smula. Och man kan fundera hur länge man hade levt själv som född under början av 1900-talet.Hade min första scharlakansfeber när jag var 11 år. Epidemi sjukhus och penicillin fixade det ganska enkelt.:-)

  Gilla

  • Gabrielle september 20, 2013 / 9:06 e m

   Ja, att barn med scharlakansfeber fick sjukhusvård minns jag också. När dom tog min blindtarm på 50-talet fanns där barn med scharlakansfeber i en sal på sjukhuset. Minns inte att dom verkade särskilt sjuka dock. Vaga minnen av att jag busade med dom när jag väl kommit upp ur sängen efter operationen men innan jag fick åka hem.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.