Bjuda flott

När vi var i Melbourne förra året gick vi på National Gallery of Victoria en dag. Fint konstmuseum. Där såg vi bl.a. den här tavlan, målad av den gamla italienska konstnären Giovanni Battista Tiepolo på 1740-talet. Man skulle kunna tro att det är rika människor från hans egen tid som sitter där och pokulerar. Men det är det inte alls. Han har bara målat dom så.
Giovanni_Battista_Tiepolo_-_The_Banquet_of_CleopatraDet som visas här ska ha hänt för väldigt mycket längre sen än på 1700-talet. Kvinnan till vänster med en liten ”Paris Hilton-hund” i knäet är Cleopatra. Killen med hjälmen – och hjälmbusken – till höger är Marcus Antonius (har också hund men en betydligt större). Den äldre farbror som också sitter vid bordet hette Lucius Plancus. Cleopatra och Marcus Antonius har nyligen träffats. Målningen visar en tävling i överdåd som pågår mellan dom.  Nu är det Cleopatra som ska bjuda så flott hon bara kan. För att riktigt klämma till Marcus Antonius tänker hon visa att hon är så rik att hon kan äta upp sina pärlörhängen. Hon tar en pärla och släpper ner den i ett glas med stark vinäger av nåt slag. (Kan man verkligen dricka sånt?) Vinägern löser upp pärlan och Cleopatra tömmer glaset. Hon ska precis ta den andra pärlan också och göra samma sak med den då Lucius Plancus hindrar henne och förklarar att hon har vunnit över Marcus Antonius. Så gick det till minsann.

Vill du läsa mer om det här och även se en lite äldre målning med samma motiv av en holländsk konstnär – från 1680 – kan du titta här.

Jaha, och varför bloggar jag om det här nu då? Ja du, jag vet inte. Det är ju inte direkt nån världshändelse som triggat det, inte heller nån film jag sett eller nån ny diet jag ville kommentera (pärlor i vinäger) utan det är bara associationer som far lite hit och dit. Jag tänkte på Melbourne och kom plötsligt att tänka på den där tavlan. Den hänger i ena änden av en stor sal på museet. Målningen är stor och ljus och riktigt vacker. Fast jag tycker proportionerna på människorna är lite konstiga. Har dom inte ovanligt små huvuden? Att en del av dom ska vara egyptier och höra till Cleopatras hov visas genom deras mörkare hudfärg. Annars ser det ju inte särskilt Egypten-inspirerat ut. Men det ska inte ha ägt rum i Egypten heller utan i Cilicia, nånstans på sydkusten i nuvarande Turkiet.

Det blir en rolig effekt när man rör sig framför målningen. Den förefaller liksom följa med, det blir som en rörelse, som om djupet i bilden förflyttas när man själv rör sig. Det är väl perspektivet och golvets randning som gör att denna lustiga effekt uppstår.

3 thoughts on “Bjuda flott

 1. norbergianblue september 23, 2013 / 11:24 f m

  Att de har små huvuden kan ju i värsta fall betyda att innehållet är detsamma. Men visst är det mer givande med målningar som den här, med föreställande konst, än moderna alster med 2 svarta streck i ett hav av rött, kallad Universums födelse, eller något annat lika pretto?

  Gilla

  • Gabrielle september 27, 2013 / 6:14 e m

   Hm, ja så kan det vara, men tänk om det är en jättevacker röd färg på det där havet och man kanske t.o.m. skönjer nåt som kan tolkas som vågor då kanske det kan vara riktigt fint? Nog är det svårt att jämföra sån här gammal föreställande konst med en del modern icke föreställande. Dom ligger ju så långt ifrån varandra.

   Gilla

 2. Jared X. Fisher september 29, 2013 / 3:17 e m

  Under kriget hade Cleopatra blivit gravid och det alexandrinska folket kom att kalla barnet Caesarion. Huruvida Julius Caesar erkände barnet som sitt är omtvistat. Cleopatra kom nu att härska i ett av de mest byråkratiska och centraliserade samhällen som världen ditills hade skådat.

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.