Kaffesugen?

DSC_4370_pumpa_edI ett skåp i stugan i Hälsingland hittade jag den här gamla hushållsgrejen: en pumpa med näverkorg. I en sån lagade mina morföräldrar och mina föräldrar kaffe på 50-talet.

Om man använde kokkaffe eller bryggmalet kaffe i den vet jag inte, men idén var att hälla malt kaffe i glaskolven, som är rund med ett cylindriskt rör (syns på bilden) och sen hälla kokande vatten på. Sen lutade man kolven, satte lock på cylindern, la på nåt mjukt inuti näverkorgen för att hålla värmen bättre, stängde locket på korgen och lät kaffet dra. Sen kunde man servera kaffet men försiktigt så inte sumpen kom med. Jag har aldrig provat själv, men ungefär så gick det nog till.

Jag visade pumpan för min man men han visste inte vad det var eller vad den var till för. I hans familj hade dom använt nåt som kallades perkolator. Ja ja, det finns – och har funnits – många sätt att göra kaffe på.
Känner du igen pumpan? Har nån i din familj haft en sån?

Mer om stugan i Hälsingland hittar du på Arundo: http://arundoforlag.wordpress.com/

9 thoughts on “Kaffesugen?

 1. bloggarbjorn september 30, 2013 / 7:49 f m

  Ja, det drar ihop sig till förmiddagsfika tror jag …

  Det där ser väl nästan ut som något som Hemslöjden sålde förr? Lustigt att du använder ordet ‘pumpa’. Har kvar några ‘pumpor’ som härstammar från tidigt sextiotal tror jag, för bryggning av kaffe. Men de ser annorlunda ut och ställdes på spisen och så eldade man på. Om jag kan övervinna den bloggpaus jag för närvarande ägnar mig åt skulle jag kunna lägga upp bilder för jämförelse.

  Gilla

  • Gabrielle september 30, 2013 / 9:45 f m

   Ja, pumpa var vad vi sa i familjen. Jag kollade lite på bilder i Google (sökte på kaffepumpa) och såg att pumpor nästan är som bofinkar: dom kan se ut lite hur som helst. 🙂 (Syftar på en gammal historia, den kan du kanske?) Bland bilderna finns även modeller liknande vår.

   Gilla

 2. norbergianblue september 30, 2013 / 5:18 e m

  Har sett en och annan på auktion, men har aldrig vetat vad den använts till. Tänkte nog att den kanske tjänstgjort vid tillverkning av starkare varor än kaffe , (dvs olaglig), men hur räckte inte min fantasi till att formulera. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle september 30, 2013 / 10:03 e m

   Nädå, det här var nog så oskyldigt så. Men hos en del blev det kanske kaffekask sen? 🙂 Fast inte hos oss.

   Gilla

 3. Bert Bodin september 30, 2013 / 9:57 e m

  Jag skulle nog benämna den ”kaffepumla”. Men det är ju jag det.

  Gilla

  • Gabrielle september 30, 2013 / 10:09 e m

   Pumla låter fint. Men jag tycker mig minnas att jag lärt mig – just av dig faktiskt – att pumlor är såna där vackra blanka bollar som man hänger i julgranen. Som en del helt okunnigt (jag med, tidigare) kallar julgranskulor. Eller minns jag fel?
   Fast pumlor kan kanske ha fler användningsområden.

   Gilla

   • Bert Bodin oktober 10, 2013 / 9:33 e m

    Jepp – Du minns inte fel. Julgranskulor är ett förbjudet ord här i norr.

    Pumla används förutom till granprydnader, för kaffepumla (oftast de där runda glaskannorna man ser på serveringar), men även för till exempel tryckkärl av lite olika slag. Vi fick en ny pumla installerad i stugan, som hjälper till att hålla trycket i vår nya vattenanläggning.

    Gilla

    • Gabrielle oktober 14, 2013 / 2:12 e m

     Tack för det. Pumla/pumlor kan vara rätt olika saker alltså – intressant.

     Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s