Vad det känns kallt!

Läser i tidningarna om Gyllene Gryning i Grekland. Det känns så kallt, så kallt. Jag var inte med på 30-talet och fattade förstås inget av 40-talet heller medan det pågick (född strax efter kriget) men det jag läser om t.ex. händelserna i Grekland med ett nynazistiskt parti som inte bangar för våld i olika former påminner förstås om det jag läst om nazismens framväxt i Tyskland och fascismens framväxt i Italien – och i andra länder – under 1900-talet. Missnöje med rådande politik, skräck för det främmande, ultranationalism… Till dagens bild hör förstås också SD i Sverige, Fremskrittspartiet i Norge, Jobbik i Ungern, väl även Sannfinnarna i Finland m.fl. Det känns inte bara kallt – det känns farligt. Och att vi i Sverige varken kan slå oss för bröstet eller känna oss  ”säkra” visar ju också vår ”egen rasism” på – t.ex. vårt förflutna med världens första rasbiologiska centrum och den registrering av romer som skett även helt nyligen.

Läs boken ”Älskade fascism” av Henrik Arnstad om du inte redan gjort det. Och höj din röst mot rasism, främlingsfientlighet, nynazism, nyfascism varhelst den sticker upp sitt fula tryne.

Det finns förstås väldigt mycket att läsa i tidningarna om Gyllene Gryning, registreringen av romer m.m. Här är några artiklar som rör ämnet: Alexandra Pascalidou om situationen i Grekland, En kniv i hjärtat på demokratin, DN i dag här, debattartikel om den statliga antiziganismen i DN här, Maja Hagermans artikel om världens första rasbiologiska institut i DN i dag här.

5 thoughts on “Vad det känns kallt!

 1. bloggarbjorn oktober 3, 2013 / 1:38 e m

  Jag tycker det känns långsökt att röra ihop SD (som väl nu mest är intresserat av att simma lugnt i den parlamentariska ankdammen) med renodlade hakkors-figurer i Grekland med våldsam dagordning. De svenskar som motsvarar grekerna torde finnas i mer perifera grupper som tycker SD är för mesigt.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 3, 2013 / 3:55 e m

   Jag menar inte att ”röra ihop” SD med Gyllene Gryning. Jag uppfattar SD som en västanfläkt jämfört med det grekiska partiet – trots järnrör och sånt. Men jag ser SD och deras utpräglade nationalism och motstånd mot invandring som del av en skrämmande trend i Europa. Det var så jag menade.

   Gilla

   • bloggarbjorn oktober 4, 2013 / 10:17 f m

    Jag tänkte tillbaka drygt 20 år, till början av 90-talet när det hände otrevliga saker. En del tyckte då att det var olämpligt att förse förvirrade och kriminella ungdomar (tänk på mordbrandsförsök mot flyktingförläggningar, utförda under alkoholpåverkan) med en definitiv etikett: ”du är nazist”. ”Jaha” tänkte ungjäveln, ”då vet jag var jag hör hemma, jag är nazist”. Med det vill jag säga att etikettklistrande kan slå fel ibland.

    Gilla

 2. norbergianblue oktober 3, 2013 / 9:30 e m

  Det är onekligen en skrämmande utveckling. Och det tråkiga är att vi aldrig lär oss något av historien. Vi bara upprepar alla misstag med ojämna mellanrum.

  Gilla

  • Gabrielle oktober 7, 2013 / 4:17 e m

   Visst, så är det. Vi måste hjälpas åt att påminna varandra och påminna och påminna. Och få alla unga att förstå vikten av att lära av historien.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.