Hot före möjligheter

Peter Wolodarskis artikel ”Sökandet efter problem finns inbyggt i vårt dna” i DN i dag får mig att titta tillbaka i en bok jag läste under sommaren: Daniel Kahnemans ”Tänka snabbt och långsamt”. Wolodarski skriver bl.a.: ”Dåliga’ nyheter tenderar att få större utrymme än ‘bra’, och det är ett problem”.

Intresset för det negativa är inbyggt i oss enligt forskare – det handlar inte bara om att ”det ligger i journalisters dna att söka efter problem och att vara en nagel i ögat på makten” som Wolodarski skriver. Kanske är det så att vi har de nyheter vi vill ha?

”Hjärnan hos människor och andra djur innehåller en mekanism som är ägnad att ge företräde åt dåliga nyheter” skriver Daniel Kahneman i sin bok. Hot prioriteras framför möjligheter i människans hjärna. Orsaken är förstås att det för vår överlevnad har varit viktigt för oss att snabbt upptäcka  t.ex. ett rovdjur som närmar sig. Undersökningar visar att negativa ord som krig eller brott drar till sig uppmärksamheten snabbare än positiva ord som fred eller kärlek. Andra exempel som nämns i boken: ett argt ansikte ”sticker ut” mer i en samling glada ansikten än ett glatt ansikte i en hop arga ansikten. En enda kackerlacka vid en skål med körsbär räcker för att det ska se äckligt ut, men lägger man ett körsbär bredvid en massa kackerlackor gör det inte  kackerlackorna mindre motbjudande.

För ett tag sen hade jag ett inlägg om viktiga böcker, dvs böcker som påverkat mig, och Daniel Kahnemans bok hör absolut dit, en ”ögonöppnare” om det mänskliga tänkandet. Det är en tjock och inte i alla stycken särskilt lättläst bok (särskilt om man som jag inte är så van att tänka klart – ha ha! – om statistik, matematiska modeller och sånt) men boken är väl värd att ”tugga sig igenom”.

Wolodarskis artikel i DN här.

En reaktion på ”Hot före möjligheter

  1. norbergianblue oktober 22, 2013 / 3:31 e m

    Då ska jag också tugga mig igenom den boken. Alla typer av ögonöppnare välkomnas. 🙂

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.