Återträffen

Vi såg Anna Odells film ”Återträffen” igår kväll på Stockholms Filmfestival. Filmen är gjord i två delar och det känns ett tag lite som kinesiska askar i vart annat – vad är sant? vad är fantasi? Men det klarnar.

Det är en stark film som oroar och liksom gnager – eller skaver som det brukar heta. Den lämnar en hel del funderingar efter sig. Vilka blir mobbare? Vilka blir mobboffer? Vad gör föräldrar – vad gör lärare? Och i vilken utsträckning lär man sig efteråt nånting om sig själv om man varit med om att mobba eller att bli mobbad? Många i salongen har säkert upplevt liknande saker under sin skoltid – dvs själva varit mobbade, deltagit i mobbning eller varit vittne till när nån mobbas. Jag med – har varit med om det, i mitt fall som ”vittne”, en som såg och inte försökte göra nåt åt det. Det skäms jag för. Den mobbningshistoria jag minns mest från min egen skoltid handlar om en klasskamrat som framför allt just fnissades och skrattades åt. Och provocerades att göra saker resten av klassen hade roligt åt. En driftkucku för att använda ett gammalt ord. Mobbning kan ju ske på en rad olika sätt. Jag förstår verkligen att sånt – precis som för Anna Odell – sätter djupa spår i ens liv, blir nåt som kan komma upp på olika sätt senare i livet och vara nåt man måste förhålla sig till och hantera.

Mobbning senare i livet – efter skolåren – har jag också stött på några gånger både under den tid jag pluggade i Stockholm och senare under arbetslivet. Men då hade jag större egen kraft att inte bara vara en som tittar på och inte gör nåt.

Det var premiär igår på filmen och efteråt kom Anna Odell och dom flesta av dom som medverkat fram och tog emot publikens applåder. Lustigt att få se dom skådespelare man just sett på filmen också i verkligheten. Det gör man ju normalt bara på teatern.

Har tidigare skrivit ett inlägg om mobbning här.
Intervju med Anna Odell i SvD i dag här.
Tillägg 15 november: I dag var det recensioner i både DN och SvD. Filmen fick högsta betyget i båda tidningarna.
SvD här.
Tillägg 18 november: I en kolumn i SvD i dag skriver Kristin Lundell om filmen och lyfter fram det här med ånger, att det är så svårt att ångra sig och att människor istället koketterar med sin o-ånger: ”Människor borde ångra sig betydligt mer”, här.

9 thoughts on “Återträffen

 1. norbergianblue november 10, 2013 / 4:54 e m

  Det är bra att detta med mobbning tas upp kontinuerligt och diskuteras, även om jag inte tycker att Anna Odells konstprojekt med en självmordskandidat på Liljeholmsbron var någon bra ide. Blev själv aldrig mobbad av mina klasskamrater, men däremot av några äldre grabbar längs skolvägen, vilket gjorde att jag ofta kom för sent till första lektionen. Det konstiga är att jag aldrig uppfattade det som fel eller något att ta upp med någon annan. Det var som det var, och man fick finna sig i sparkar och slag och glasögonen nerstoppade i någon snödriva. Och när de avlägsnat sig borstade jag av snön och gick lättad till skolan. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle november 12, 2013 / 9:16 e m

   För den som mobbas kan det kanske vara så – att man tycker att det på nåt sätt ska vara på det där sättet. Rätt förfärligt, faktiskt, som om man inte var värd bättre, som om det var rätt och riktigt det som drabbade en. Men på din berättelse låter det ändå som om du hanterade det dom där pojkarna gjorde på ett sätt som funkade för dig. Jag hoppas det så att det inte är nåt som gör ont nu långt efteråt!

   Gilla

 2. Berits åsikter november 17, 2013 / 9:55 f m

  Konstinstallationen är mindre begriplig för den som aldrig varit där. Efter att ha hittat inlägg där David Eberhardt bett om ursäkt för stressade uttalanden, då han faktiskt inte gjorde annat än EXAKT det Anna Odell ville visa med sin installation. Följer man tråden blir det precis så läskigt som Anna troligen ville visa. Vuxna, mindre utvecklade män som hånar patienten och konstnären Anna Odell och stödjer den mobbande David Eberhardt.

  Jag är grymt besviken på Eberhardt, som jag tyckt varit en frisk fläkt i psykiatrin.

  Anna Odell visar på ett fasansfullt uttrycksfullt sätt precis de maktstrukturer som finns i psykiatrin och som nu bekräftas av Dan Josefsson.

  Låt oss alla dra vårt strå till stacken och för ett levande samtal om skoltiden. Det är enda sättet att få hejd på skolmobbning OCH arbetsplatsmobbning.

  Gilla

  • snowflake november 17, 2013 / 11:31 f m

   Har Eberhardt bett om ursäkt alltså? Intressant!

   Gilla

  • Gabrielle november 17, 2013 / 12:23 e m

   Tack för kommentaren. Förstår din besvikelse på Eberhard. Jag kände detsamma när han uttalade sig om Anna Odell. Innan dess tyckte jag han var bra som lyfte fram det här med trygghetsnarkomanin i Sverige, det överbeskyddande samhället. Det är den enda bok jag läst av honom. Han har en ny bok ute nu som tydligen handlar om att man ska våga uppfostra sina barn. Jag är inte säker på att han är rätt person att säga nåt bra om det…men jag har som sagt inte läst boken.

   Vad gäller Anna Odells konstinstallation för ett antal år sen så förstår jag varför hon gjorde det. Ett sorts wallraffande. Sen att personalen på psykakuten kände sig lurad är förstås tråkigt. Men om syftet var att visa på maktstrukturer och felbehandling i vården skulle det ju kunna vara nåt som vården lärde sig av och som på sikt förbättrade vården – till gagn för psykpatienterna förstås.
   Att kalla det hon gjorde för konstinstallation känns däremot lite främmande för mig som gammal konstvetare. Men det beror kanske på att jag hängt med dåligt.

   Gilla

   • Berit Ståhl november 17, 2013 / 4:13 e m

    Wallrafat är den enda metoden för att komma åt psykiatrin.Det visar verkligen Josefsson! Tack och lov att han lyckades!

    Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.