Skamligt geschäft

I morse var jag nära att sätta kaffet i vrångstrupen när jag läste Zarembas artikel i DN. Såg du den? Hårresande! Det är nästan så man känner sig kräkfärdig (om uttrycket tillåts) av att läsa sånt här. Hur långt får man gå när det gäller marknadstänkande inom sjukvården?

Ett sjukhus – inte vilket som helst utan ett som åtminstone jag trodde hade gott renommé: Akademiska sjukhuset i Uppsala – vill tjäna pengar och låter ett tv-bolag filma patienter i utsatta situationer för program i en reklamfinansierad tv-kanal. Pengar pengar pengar. Och detta utan att ha fått godkännande av dom patienter som är med i inslagen. I det fall Zaremba tar upp handlar det om en döende man. Artikeln har rubriken När en döende patient blev ”bra tv”. Är det hit alliansens politik om lönsamhet, affärsverksamhet inom offentlig sektor har fört oss?

Det är flera turer i frågan, JO-granskning m.m. JO fördömer helt klart sjukhusets agerande och Soc styr skickar brev till alla landsting om att sånt här absolut inte får ske. Så förhoppningsvis ska det inte kunna hända igen. Men i det specifika fall som Zaremba berättar om i artikeln går det vidare till rättegång. Landstinget i Uppsala län anser att dom inte gjort nåt fel trots utslaget hos JO. Och det slutar inte där: Zaremba gräver fram att dom som för landstingets talan i tingsrätten betalas för sitt arbete med inlagor o.d. av det bolag som gör tv-programmet och som tydligen i sin tur ingår i ett finskt riskkapitalbolag.
Väldigt anstötligt projekt tycker jag. Skäms, Landstinget i Uppsala län!
Zarembas artikel här.
Ytterligare en artikel i DN (på nyhetsplats) här.
SvD ledarblogg här. Där finns också flera intressanta länkar.

4 thoughts on “Skamligt geschäft

 1. Anna november 25, 2013 / 8:23 e m

  Har läst Zarembas reportage och upprörts, som du. Akademiska sjukhuset och dess ansvariga borde verkligen veta bättre! Hur kan dom?
  Jag såg aldrig det där programmet, avstod aktivt från en sådan serie, som jag uppfattar vara ett snaskande i människors elände. Att lura tittare och de stackars människor som var där med försäkran att alla som filmas och visas i rutan har gett sitt medgivande, det är rent brottsligt. Jag har väldigt svårt att förstå hur personalen kunde acceptera filmteamets närvaro. Sekretessen sitter liksom i ryggmärgen på sjukvårdspersonal. Trodde jag.

  Gilla

  • Gabrielle november 27, 2013 / 4:57 e m

   Nej, jag såg inte heller programmet och känner som du för såna där realitysåpor eller vad det kallas för. Sekretess i ryggmärgen? Ja, det kunde man ju hoppas att dom skulle ha. Så är det tydligen inte alltid, sorgligt nog.

   Gilla

 2. eklipspringer november 26, 2013 / 11:53 f m

  Bara ytterligare ett exempel på den marknadshysteri som tagit över stora delar av den offentliga sektorn (”new public management” ). Och vi vänjer oss allt mer: du läste åtminstone artikeln, jag såg rubriken och brydde mig inte om det hela.

  Som affärsidé var det ju rätt genialt. Vi vet ju att tevepubliken älskar sjukhusserier och kan man då visa upp något äkta borde det kunna dra in stora pengar.

  Det är bra och nödvändigt att enskilda fall uppmärksammas och Zaremba gör det bättre än de flesta. Men det viktigaste är att angripa och försöka komma till rätta med själva systemet och den snedvridna ideologi som ligger bakom tanken på marknadslösningar inom välfärden.

  Gilla

  • Gabrielle november 27, 2013 / 5:28 e m

   Zarembas artikelserie ”Den olönsamme patienten” i DN blev ju ganska uppmärksammad och ett antal läkare gick samman i ett Läkaruppror mot sättet att bedriva sjukvård. Jag undrar om det kan medverka till att långsamt vrida det hela rätt igen nån gång (envisas med att vara optimist), fast det lär nog ta ett tag eftersom tänkandet gripit omkring sig så mycket redan. Ur led är tiden… Om det hjälper att kasta ut alliansen? Hm, vi får väl se.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s