Innanhav

Ja, vad är egentligen definitionen på det? Den första bilden är från Port Phillip Bay i Melbourne (mars 2012), en mycket stor bukt med ett litet inlopp längst söderut. Långt därutanför finns Tasmanien, Södra ishavet och längre söderut Antarktis. Men ”the Bay” i Melbourne är så stor att den ger intryck av hav eftersom man inte kan se över till andra sidan utan horisonten är öppen.DSC_1223_edSen kommer två nytagna bilder från ett annat innanhav – eller snarare från en av Europas största sjöar. Var kan det vara? Jag står på stranden längst söderut på en stor ö och tar ett par bilder mot söder och längs stranden.

DSC_4525_edDSC_4526_ed3Jag tittar lite mer på Wikipedia och ser att det nog bara är Port Phillip Bay som kan kallas innanhav – en avgränsad del av ett hav. Och även om dom här andra bilderna inte är tagna vid ett hav eller ens ett innanhav utan vid en mycket stor sjö får jag känslan av hav när jag står där på stranden – och berörs nånstans djupt inne. Det sitter väl i generna eller nåt…

Man vet tydligen inte riktigt varifrån namnet på sjön kommer men det kan ha kopplingar till ord och begrepp som förhoppning, förtroendeingivande och vacker. Och nog är den vacker alltid. Kan du gissa var jag varit – förutom i Melbourne då alltså?

4 reaktioner på ”Innanhav

 1. Bengt O. (@eklipspringer) december 2, 2013 / 10:40 e m

  Om du förgäta skulle
  hur som Guds värld är skön
  stig upp på *****
  och blicka över sjön

  Citerat ur minnet. Det utelämnade rimordet bör väl antyda vilken sjö jag tror att det är. I motsats till sin systersjö riskerar den väl knappast att tippa över pga av landhöjningen.

  Gilla

  • Gabrielle december 2, 2013 / 11:44 e m

   Åh, tack för den lilla versen. Du har helt rätt – den sjön är det. Gratulerar!
   Och eftersom du formulerar dig så elegant att du inte röjer sjöns namn låter jag frågan stå kvar ett litet tag till så får vi se om nån annan vet svaret också.

   Gilla

 2. norbergianblue december 4, 2013 / 9:52 e m

  Det borde ju vara Vänern. Det utgår jag från endast på grund av den lilla versen ovan som jag känner igen, och tror att det utelämnade ordet är Kinnekulle.:-)

  Gilla

  • Gabrielle december 4, 2013 / 11:29 e m

   Vänern är helt rätt! Och Kinnekulle är det också. Därmed kniper du en hedrande andraplats efter Bengt O. 🙂
   Jag stod på Hammarös södra strand när jag tog bilden häromdan.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.