Ett litet litet fönster

DSC_4553_ed2Bor det nån därinne, tro? Nej, det gör det säkert inte. Men varifrån är bilden? Jag tog den i dag under en liten promenad i Stockholms innerstad. Nån som känner igen det?

Tillägg 12 december: Svårt? Vill du ha en ledtråd? Byggnaden är mycket gammal – faktiskt från 1690-talet om jag minns rätt från den lilla skylt som sitter på den. Det du ser här är förstås bara en liten del av helheten. Lite lurig får man väl vara? Tornet smalnar av uppåt och högst upp finns en liten vindflöjel där jag tror årtalet står. Byggnaden har haft ett särskilt syfte och har utseendemässigt viss likhet med andra byggnader byggda för detta ändamål. Den ligger inte i Gamla stan och inte på Söder. Blev det lättare nu?
Tillägg 15 december: Nämen oj då! Ingen har känt igen byggnaden. Men nu vill jag inte längre hålla nån på halster…. Svaret kommer här i form av en akvarell av Josabeth Sjöberg, gjord på 1800-talet.

SSM0502494_JosabethS_1Bilden har jag lånat från Stockholmskällan och bildnumret är SSM0502494. Klicka på bilden så blir den större och du ser vad det står undertill.

Den gamla träkyrkan till höger revs på 1890-talet så innan dess är den här bilden ritad och målad. Josabeth Sjöberg levde 1812 till 1882.

4 thoughts on “Ett litet litet fönster

 1. norbergianblue december 16, 2013 / 6:56 e m

  Att det var frågan om en kyrka var jag nog säker på redan från början, men hur olika klockstaplar ser ut tänker man inte alltid på.

  Gilla

  • Gabrielle december 16, 2013 / 8:46 e m

   Nej, det var väl lite klurigt alltihop. 🙂
   Jag blev glad åt att jag hittade den där Josabeth Sjöberg-bilden, den är så fin. Träkyrkan hon har med finns ju inte längre som sagt utan det finns en stor tegelkyrka istället.

   Gilla

 2. Mira januari 13, 2014 / 10:53 f m

  Nope. Inte heller jag kände igen den. Men å andra sidan rör jag mig inte så där jättemycket uppe runt Johannes. Längre…

  Gilla

  • Gabrielle januari 19, 2014 / 1:55 f m

   Johannes är lite som en ö i innerstan, ett ganska lugnt ställe. Jag tycker om att gå förbi där ibland när jag ska ner på stan. Brukar stanna och ”säga hej” till von Döbeln också som ligger begravd där under en pampig sten med text om Ära Wilja och nåt mer och med omnämnande om dom slag han kämpade i.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.