Slaveri och slavhandel (2)

Vad tänker du då på när du läser dom orden? Kanske på afrikanska män, kvinnor och barn, som på 1700- och 1800-talet under vidriga förhållanden packades i lastrum på segelfartyg och fördes över Atlanten för att säljas till plantageägare i USA? Slavauktioner? Svarta som plockar bomull på fälten? Svarta som piskas av brutala översynsmän så att blodet rinner på ryggen? Svarta som passar upp på rika vita människor, nannies som passar barn åt rika vita? Osv.

Det där är ju välkända bilder från många böcker och filmer – den gamla ”Borta med vinden” m.fl. Det kommer en bra film om slaveri i USA nu snart förresten: ”12 years a slave”. Jag såg filmen under Stockholms Filmfestival. Välgjord och välspelad och alldeles förfärlig. Filmen bygger på en bok med samma namn av Solomon Northup, en fri afroamerikan som kidnappades av slavhandlare på 1840-talet och sattes i slaveri. 414px-Solomon_Northup_001

Jag har just läst Dick Harrisons bok ”Slaveri – 1800 till nutid” (den sista i en serie på tre böcker om slaveri från forntid till nutid) och har lärt mig mycket om slaveri och slavhandel förr och nu runt om i världen. Att slavhandlare köpte slavar i Afrika för att sälja i USA har jag förstås vetat om men att slavhandeln var så stor även inom Afrika har jag inte vetat och inte heller om slaveriets utbredning i Asien.

Kanske handlar det om selektiv glömska? Och jag är inte den enda som glömt. Om Afrika skriver Harrison bl.a.:”Berättelsen om 1800-talets Afrika, före den imperialistiska uppstyckningen av kontinenten i slutet av seklet, är en av de sorgligaste och mest bortglömda episoderna i mänsklighetens moderna historia. Få nutidsmänniskor, även få professionella historiker, är medvetna om vilken tragedi den afrikanska slavhandeln och det afrikanska slaveriet frambesvor under en epok då den transatlantiska slavhandeln befann sig på nedgång. Det är nästan som om vi upphör att vara intresserade när våra egna västerländska förfäder inte längre är inblandade. Vår glömska är desto mer uppseendeväckande som 1800-talets Afrika inte var en okänd kontinent för 1800-talets européer och amerikaner. Rapporter om afrikansk politik och afrikanskt liv sändes ofta norrut, trycktes och fick en stor publik i dåtidens Europa och USA. Det svämmar över av fasansfulla skildringar av krig, slaveri och slavhandel.”

Samtidigt har Harrison fått en del kritik för den bild av Afrika han målar upp. Han har anklagats för att lägga skulden för handeln med afrikaner på afrikanerna själva istället för att se slavhandeln som en följd av kolonialismen. Det finns en hel del artiklar från för ett par år sen om detta. Du når flera artiklar via länken nedan.

Hur det nu än är med den saken så var det intressant – fast riktigt ordentligt beklämmande – att läsa hans bok. Den handlar om slaveri och slavhandel i Västindien, Latinamerika, USA, Afrika och Asien. En historia som greppar över den enorma omfattningen av oerhört mänskligt lidande och om död under århundraden runt om i världen. Nyttig läsning men inget man blir direkt glad åt precis. Inte minst detta att slaveri fortfarande förekommer i världen är förstås helt förfärligt. Jag skrev nyligen om försäljning av nyfödda i Nigeria.

Enligt organisationen Walk Free lever 29,8 milj människor i slaveri i dag (däri inräknat även sånt som barnäktenskap som rimligen är en form av slaveri). Länk nedan.

Ja, så där blir det. Jag läser nåt som intresserar mig och gör mig upprörd och då vill jag ”dela” det som det heter numera. Väldigt bra att ha tillgång till en blogg då, eller hur? Här kommer länkarna:

Artiklar i DN här.
Walk Free här.

2 reaktioner på ”Slaveri och slavhandel (2)

 1. norbergianblue december 16, 2013 / 10:45 e m

  Slaveri är ju inget som diskuteras på lunchrasterna direkt. Det första jag tänker på är Alex Haleys roman ”Rötter”. Den som handlade om författarens anfader ”Kunta Kinte” och hur han bortfördes från Gambia på 1700-talet. Den gick ju också som tv-serie, men boken var bättre. Till och med lilla Sverige har ju haft slavar ända fram till mitten av 1800-talet, om än i liten omfattning.:-/

  Gilla

  • Gabrielle december 17, 2013 / 1:58 e m

   Nej just det, slaveriet tror nog folk är nåt passerat, nåt som finns historien och inte nu – utom sexslaveriet då.
   Kunta Kinte kommer jag också ihåg från tv, läste aldrig boken. Och visst, Sverige har saker att skämmas för även när det gäller slavhandeln.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.