Om en skrivprocess

I förra inlägget skrev jag om det här att sätta upp mål, organisera sitt arbete, öva m.m. I DN häromdan läste jag om en skrivprocess – ett utdrag ur en ”skrivdagbok” som Therése Söderlind fört under skrivandet av boken ”Vägen till Bålberget”. Jag tycker att det ofta är intressant att läsa om hur etablerade författare organiserar och genomför sitt skrivande. Det är uppenbart att det sker på många olika sätt. Vissa verkar bara slå sig ner och börja, låta historien utveckla sig efter hand. Andra strukturerar, gör disposition, gör en massa research m.m. innan dom sätter sig ner vid datorn för att skriva.

Den som läste förra inlägget och kanske undrar över vad det är jag skulle vilja göra har svaret här: skriva, författa. Skriver gör jag ju redan på sitt sätt i bloggen, och en bok har jag i alla fall publicerat (på eget förlag. Se Boken om Sandskär i högerspalten). Men mina författardrömmar sträcker sig längre än så. Nåja, vi får se vad det blir – eller snarare om det blir (ha ha!). Ett sätt att nyktra till från dom ”värsta författardrömmarna” brukar vara att gå runt i en bokhandel och se hur väldigt mycket böcker som redan finns. ”Varför skulle jag…osv?” Hå hå ja ja!

Boken ”Vägen till Bålberget” har fått mycket beröm och är nominerad till Sveriges Radios romanpris 2014. Jag har inte läst boken – eller snarare: jag har läst en del av den. Men det var nånting med den som gjorde att jag inte fastnade utan la av efter ett tag. Det kan ju vara så där med böcker: det är inte rätt läge just då. Kanske får Bålberget en chans till nån gång framöver.

Ingången till artikeln i DN här.
På Therése Söderlinds hemsida kan man läsa hela skrivdagboken – här.
På Arundo-bloggen gjorde jag ett inlägg om skrivande i vintras. Då hade jag läst en bok av Elisabeth George som handlade om hennes researchande och skrivande. Inlägget från i mars -13 är här.

8 reaktioner på ”Om en skrivprocess

 1. Bert Bodin december 29, 2013 / 11:44 f m

  Ja’du – Det där med skrivandet är ett kapitel för sig. Någon gång tänkte jag väl att jag skulle skriva ett par succéromaner, bara för att sedan kunna sitta på min altan vid havet och hösta in pengarna.

  Vi får väl se när det blir. Haha!

  Gilla

  • Gabrielle december 31, 2013 / 2:06 f m

   Skriv du, jag lovar att läsa åtminstone en av succéromanerna!
   Alla har ju säkert nåt att berätta och är man road av att formulera sig och skriva så varför inte? Fast om det blir några pengar är förstås en annan femma. Men blev det det skulle jag börja med att köpa en kajak till. 🙂

   Gilla

 2. norbergianblue december 29, 2013 / 5:12 e m

  Har också haft författardrömmar, publicerat en del noveller, varit med i en och annan antologi och skrivartävling, och är fortfarande passiv medlem i Föreningen Arbetarskrivare. En bra sammanslutning av folk med skrivarambitioner med en och annan känd medlem som exempelvis Aino Trosell och Bernt-Olov Andersson. Men jag tror att man måste ”vilja” mycket mer än vad jag gjorde. Då hittar man inte på en massa ursäkter som att man måste dammsuga först och liknande. Om du riktigt vill, så tar du dig den tid som krävs,och uppammar en sjujäkla självdisciplin. Eller som Jan Guillou har uttryckt det; ändan på stolen och papperet i maskinen! 🙂

  Gilla

  • Gabrielle december 31, 2013 / 2:08 f m

   Vad roligt att läsa att du också är en skrivande person – jag menar: även utanför bloggen.
   Och visst, jag tror också det handlar mycket om ”råslit” – att sitta på sin rumpa och skriva, skriva, skriva. Jag har också en tendens att hitta på annat. 🙂

   Gilla

 3. Börje Andersson december 29, 2013 / 6:36 e m

  Önskar dig lycka till, Gabrielle. Själv har jag skrivit många tusen artiklar i mina dar men aldrig drömt om att bli författare. Några goda råd har jag förstås inte att ge men förstår att det krävs en kolossal disciplin och hårt arbete för att lyckas i det yrket. Mer transpiration än inspiration, som det brukar heta. Helst behöver man också en bra berättelse att jobba med.
  Bevisligen är du själv redan på väg efter att ha debuterat.

  Gilla

  • Gabrielle december 31, 2013 / 2:17 f m

   Tack för lycka-till-önskningen!
   Ja, jag har också skrivit en del artiklar under livets gång, dock säkert inte många tusen. Min hittills enda bok, ”Sandskärsboken”, kom nog fram bl.a. av väldigt mycket lust: jag skrev ju om människor och om en plats jag tycker mycket om. Men en hel del hårdjobbande och transpiration var det ju också. Inte minst slitandet med bilderna, det är många såna. Nästa bokprojekt har jag tänkt mig skulle vara mer av typen skönlitterärt – och troligen utan bilder. Nåja, vi får se…nån gång kanske det blir nåt.

   Gilla

 4. Molle december 31, 2013 / 11:11 f m

  Jag själv är ingen större skrivare
  Gott Nytt År

  Gilla

  • Gabrielle januari 1, 2014 / 1:32 f m

   Men du berättar ju med dina fina bilder istället. Och inspirerar mig – och säkert andra också – som vill bli bra på att fotografera.
   Gott Nytt År till dig med, till familjen och katterna!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.