Rör inte min kompis

img837_edPå 1980-talet nån gång gick många av oss gärna gick omkring med ett sånt här märke på kläderna. Fast det brukade vara på svenska förstås: ”Rör inte min kompis”. Jag undrar om jag har nåt sånt kvar i nån låda. Här sitter en av pojkarna i solen en sommardag på 1980-talet. På stolsryggen hänger hans långärmade och alldeles för stora collegetröja med den välkända handen på. Vi hade väl köpt tröjan i Frankrike antar jag.

S.O.S. Racisme är en fransk organisation som kämpar mot rasism, antisemitism och alla former av diskriminering. Hur aktiva dom är i Frankrike i dag vet jag inte. Nog verkar dom behövas med tanke på vilka framgångar det franska partiet Front National har.

I Sverige var det en liknande kampanj igen i början på 2000-talet som en av aftontidningarna drog igång: ”Vi gillar olika”. Man använde samma symbol med en hand. Hur stor nytta det är med såna här kampanjer vet jag inte. Alltid kan det väl väcka nån som inte fattat det här tidigare. I dag – med det ökade stödet för SD och med andra främlingsfientliga eller rasistiska partier på frammarsch lite här och var i Europa kanske vi behöver nåt sånt här igen?

Jag läste att Jonas Sjöstedt i ett tal på vänsterpartikongressen angrep SD. Enligt SvD sa Sjöstedt bl.a. så här:
”Låt oss tala klarspråk: de är rasister. Det räcker med att skrapa på ytan hos många sverigedemokrater så väller hatet och rasismen fram. Rasismen är Sverigedemokraternas bärande idé, det är orsaken till att partiet finns.” Jag brukar inte vara överens med Sjöstedt och Vänsterpartiet, men den här gången är jag det.

SvD här.

4 thoughts on “Rör inte min kompis

 1. norbergianblue januari 14, 2014 / 7:06 e m

  Jag tror och hoppas att den typ av kampanjer du tar upp har ett visst värde. Men de måste ju återkomma med jämna mellanrum, dels för att vi ständigt måste bli påminda, och dels för att det ju växer upp nya generationer. Vad gäller SD så har han nog tyvärr alldeles rätt ,den gode Jonas Sjöstedt. Fernissan krackelerar ganska snabbt.

  Gilla

  • Gabrielle januari 19, 2014 / 2:04 f m

   Nej just det, fernissan sitter mycket tunt. Jag hoppas att fler av dom som stöder SD ska inse att det handlar om ett rasistiskt parti och tänka sig för ett par gånger till om dom verkligen vill stödja ett sånt. Bort bort bort med dom!

   Gilla

 2. Bert Bodin januari 15, 2014 / 10:13 e m

  Jag är helt enkelt rädd, för att SD ska bli alltför betydande i höstens val. Tyvärr tror jag att det kan bli så.

  Och ja – Jag håller med Jonas Sjöstedt, även om jag inte ger honom min röst. (Tror jag.)

  Gilla

  • Gabrielle januari 31, 2014 / 2:00 f m

   Ja,usch. Man kan bli mörkrädd vid tanken. Det är riktigt skrämmande att såna här rasistiska tankegångar (och fascistiska enligt många) sprider sig i Europa – som i Norge, Ungern, Finland, Frankrike…och Sverige. Har folk alldeles glömt andra världskriget och vad det handlade om? Och mänskliga rättigheterna enl FN?

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.