Kritiker ska tystas

Vart är vi på väg? Så här kan det inte fortsätta. Vi måste ju för fasiken ”sätta Stockholm på kartan”! Hålan Stockholm måste bli ”en riktig storstad”. Så brukar det låta bland dom som förespråkar rivningar och byggandet av fler och allt högre hus inne i innerstan. Fast här börjar vi nu med Sundsvall istället. Där finns ”en riksunik sammanhållen miljö av grosshandlarvillor från tiden runt förra sekelskiftet”. Nu vill man riva villorna och bygga en containerhamn istället. En containerhamn – låter det trevligt? Alla som är för detta förslag, räck upp en hand!

Kulturhistorikern Magnus Wickman har skrivit en artikel i SvD där han bl.a. tar upp exemplet Petersvik i Sundsvall. Men alltså även Stockholm.

Artikeln handlar om synen på dom som vågar motsätta sig rivningar och nybyggen i känsliga områden och om hur etablissemanget försöker styra utvecklingen mot en allt högre grad av exploatering. Ordet ”nimby” – not in my backyard – har blivit ett skällsord och vidgats till att inbegripa alla som kritiserar förslag till nybyggen i stan, inte alls enbart om det gäller den egna närmiljön. Och nu försöker man minska möjligheten för medborgarna att tycka till om förslag till nybyggen och därmed bredda vägen för ökad grad av exploatering. Det är förstås pengar pengar pengar som styr som vanligt. Så kan dom tysta oss och lura oss och för alltid förstöra värdefulla miljöer i stället för att utveckla och förnya stan på ett varsamt sätt.

Wickman skriver om den smutskastning som dom som protesterar utsätts för. ”Människor som kämpar för att inte få sin närmiljö sönderexploaterad, för att rädda värdefulla byggnadsverk från rivning eller från okänsliga tillbyggnader får höra att de är sådant som nej-sägare, antiurbana, bakåtsträvare, gnällspikar, museala stofiler, överklassradikaler eller bostadsegoister.”

Just det, så är det. Vanliga saker man får höra om man protesterar mot fula okänsliga nybyggen i innerstan (t.ex. Slussen eller området bakom Nationalmuseum) är sånt som ”inte ska väl Stockholm vara ett museum!” eller ”man kan ju inte bevara allting!” Ett annat dumt argument är att dom som är över 50 eller 60 helst ska hålla käft helt i frågan om hur stan ska se ut framöver eftersom dom i alla fall inte ska vara med utan dö snart.

Borgarrådet Per Ankersjö och många andra vill gärna bygga höghus i innerstan bl.a. för att ”sätta Stockholm på kartan”. Wickman skriver: ”Vi stockholmare ska tydligen invaggas i en falsk föreställning om att vi internationellt sett är kusinerna från landet, något som inte stämmer. Europeiska storstäder ser i regel till att vårda sin traditionella stadskärna, eftersom de vet att den representerar starka immateriella värden som bland annat knyter medborgarna känslomässigt och intellektuellt till sin stad, och lockar turister som vill känna historiens vingslag. Bland annat har våra nordiska grannar Helsingfors och Köpenhamn beslutat att behålla femvåningsskalan i innerstaden.”

Läs artikeln här.
Läs om Petersvik i Sundsvall här.

8 reaktioner på ”Kritiker ska tystas

  1. bloggarbjorn januari 20, 2014 / 10:24 f m

    Argumentet att ”man kan inte bevara allting” torde bli aktuellt när graden av ödeläggelse har blivit så omfattande att protesterna mot denna också blir omfattande. Och så kan naggandet fortsätta med en blandning av hån och skrämsel ett tag till.

    Att rätt stora nya hus skulle vara någon särskilt viktig turistmagnet har jag svårt att tro, eller finns det siffror som visar att exempelvis Turning torso i Malmö drar mer folk än Stockholms Gamla stan? – Det här handlar om en skadlig kombination av byggindustriintressen och politiker som försöker hävda sig själva genom någon sorts ‘monument’. Det nödvändiga massbyggandet av billiga och bra hyreslägenheter är de dock inte intresserade av. Fast en gång i tiden var det ju just den sortens byggande som drog till sig intresse utifrån. Lewis Mumfords ‘The City in History’ nämnde Vällingby som ”The human scale. … un exemplary step towards metropolitan decentralization and reintegration within a permanent green matrix.”

    Gilla

    • Gabrielle januari 27, 2014 / 1:37 f m

      Jämförelsen mellan Turning Torso och Gamla stan som turistmagneter är rätt talande.
      Och visst, att bygga bostäder som ”vanliga människor” har råd att bo i är förstås inte lika ”sexigt” som höghus, gallerior och arenor. Intressant att du påminner om Vällingby och hur det uppmärksammades ”utifrån”.
      Såg förresten också att man i dag får köa flera år för studentbostad i Stockholm, fem år var det visst. Varför klarar dom inte det här? Varför håller dom på med fel saker? Pengar pengar pengar igen… Företag och konsulter som trycker på. Och det ska helst vara stort och flaschigt och tekniskt komplicerat.

      Gilla

  2. norbergianblue januari 20, 2014 / 6:59 e m

    Jag tror att många politiker, precis som sägs i ovanstående kommentar, har ett behov av att sätta sig själva på kartan, att bli ihågkomna, skit samma för vad. De har väl en grandios självbild som någon borde försöka ta ur dem. Med risk för att låta som en museal stofil. 🙂

    Gilla

    • Gabrielle januari 27, 2014 / 1:41 f m

      Hej där, stofil! Nej då, inte alls: det ligger mycket i det du skriver. Manhattankåta är dom som Gabrielle B skriver.

      Gilla

  3. Gabrielle Björnstrand januari 22, 2014 / 12:28 f m

    Det här var för mig dagens glada budskap: ”Bland annat har våra nordiska grannar Helsingfors och Köpenhamn beslutat att behålla femvåningsskalan i innerstaden.”

    Och hela din text är bra, jag har själv tangerat det där ibland. Det ängsligt Manhattankåta. Och så bygger man ett klumpigt Tors Torn eller en grandios Arena till. Jag skulle inte ha något emot om det fanns en typ av smart, vacker höghuskaraktär någonstans, kanske i Sollentuna. Men att bygga in enskilda skrapor i innerstan verkar oftast potensmedel. Och som Björn skriver, det nödvändiga och billiga bostadsbyggandet för unga är det ingen som gör något av.

    Tors Torn, Wolodarskis stadsprojekt vid Torsplan ser ut att bli skitfult. Och detta torn ska bevaka hela Hagaområdet. Samt är hela bebyggelseschemat 1) Skitfult, klossigt och tio resor mer östastatsaktigt än Södra station. 2) enbart svindyra bostadsrätter. Godmorgon segregerad stad.

    Gilla

    • Gabrielle januari 27, 2014 / 1:20 f m

      Håller med: Tors torn ser ut att bli skitfula. Och varför man är så förtjust i klossar och lådor förstås jag inte. Nya Hagaområdet ska tydligen dessutom byggas tätt tätt.
      Gillar uttrycket Manhattankåta. Och håller med om att det säkert ofta handlar om potens…
      Riskerna för skyskrapor i city tonas ner i en artikel (krönika?) i DN häromdan här: http://blogg.dn.se/viktor/2014/01/25/skyskrapor-som-skymmer-sikten/ Men jag vet inte jag… Höga och fula lådor som inte är höga nog att kallas skyskrapor förfular ju också stan, exempelvis dom där fula lådorna som delvis skämmer anblicken av Stadshuset. Och så högen med armeringsjärn som dom slängt ner nära Tegelbacken – alltså den där konferensanläggningen som såg tjusigt guldglansig ut på arkitektbilderna innan men som nu ser grå och trist och spretig ut.

      Gilla

  4. Gustav januari 23, 2014 / 1:27 e m

    Värtahamnen får gärna bli hög, men att klämma in nya, höga kåkar där gamla hus stått eller där det tidigare funnits en park är verkligen rätt korkat. Förtätningen förstör ju de små rester av det gamla Stockholm och på sikt blir staden tristare och tristare. Det behövs dåligt utnyttjade tomter och annat i samma stil.

    Gilla

    • Gabrielle januari 27, 2014 / 1:09 f m

      Nej, just det. Det behövs luckor i stan, inte bara anlagda parker som Vasaparken och Humlegården, utan även dom där mindre ytorna med eller utan gräs. Läste just om Karl Staaffs park som ju inte är mycket till park att promenera omkring i egentligen men i alla fall parkmark enligt stadens sätt att kategorisera, och där finns ju lite växtlighet + en byst av Karl Staaff. Nu vill stan sälja parken och ge tillstånd att bygga där. Så oerhört dumt! Ett bra exempel på en plats som självklart inte ska fyllas igen med en byggnad. Artikeln är här: http://www.dn.se/sthlm/blix-nya-strid-en-park-pa-norrmalm/

      Gilla

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.