På stranden (4)

Ja, nu tycker jag det är dags för lite Australien-bilder igen. Dom här badhytterna finns i Brighton, en förort till Melbourne som ligger en liten bit söder om innerstan. Brighton är förstås döpt efter staden med samma namn i England. _DSC4659_ed_litenDom små färgglada badhytterna är en ”turistikon” för Brighton. Folk strosar efter stranden och fotograferar dom i olika vinklar – gärna så man anar Melbournes innerstad i bakgrunden. Många konstnärer har också målat av stranden med badhytterna.

Dom första hytterna byggdes redan 1862 och det blev fler och fler efter hand. Fram mot 1930 fanns det mer än 200 badhytter längs stranden. Men det var inte alltid man höll dom i stånd, vissa förföll och såg allt risigare ut och många blev också förstörda i en stor storm vid mitten av 30-talet. På 70-talet ville myndigheterna ta bort alla hytterna helt men det ledde till protester både från Brighton-borna och nåt historiskt sällskap som förstås intresserade sig för ortens historia. Dom fick sin vilja igenom. I dag finns inte alls så många som tidigare men i alla fall 82 stycken rimligt välhållna badhytter på stranden._DSC4677_ed2Wikipedias engelska sida om det australiensiska Brighton har du här.
(Som vanligt: Klicka på bilden om du vill se den större).

9 reaktioner på ”På stranden (4)

 1. norbergianblue januari 30, 2014 / 4:09 e m

  Fungerar de här hytterna som våra kolonistugor, alltså så att man bor i dem även om det är trångt? Eller är det bara ”över dagen” stugor? De påminner ju lite om vissa av våra fiskelägen, där några kvadratmeter kan gå upp i miljonklassen.

  Gilla

  • Gabrielle januari 31, 2014 / 1:47 f m

   Nej, folk bor säkert inte i dom. Dom har inga fönster, nån glugg kan kanske finnas men oftast inte. Dom används väl till förvaring av badgrejer, surfingbrädor, kitegrejer och sånt. Kanske t.o.m. nån liten jolle får plats där.

   Gilla

 2. Gabrielle Björnstrand januari 31, 2014 / 7:15 e m

  Vad gulligt. Jag tror jag vill sitta i en sån där en dag och bara titta ut, eller en halv dag, och sen en simtur (bland hajar? i så fall nej tack).

  Gilla

  • Gabrielle februari 10, 2014 / 10:58 f m

   Hajar tar sig förstås in i den stora bukten vid Melbourne men risken att bli angripen är nog väldigt liten. Medan vi var där nu ryktades det faktiskt om att nån sett en haj just vid Brighton beach och man stängde av stranden ett litet tag.
   Tips: Råkar man på en haj som ser ut att vilja ta en tugga ska man tydligen stirra den stint in i ögonen och bånka till den hårt i skallen. 🙂

   Gilla

 3. Andra året i Hjo september 28, 2015 / 1:54 e m

  Färgglada, gamla och fina badhytter. Våra i Hjo är också gamla – 1913. Och fina.

  Gilla

  • Gabrielle september 28, 2015 / 6:44 e m

   Ja, mycket fina. Och 1913 är också länge sen. 🙂

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.