Att stjäla från gamla

DN skrev nyligen om stölder på äldreboenden och av personal i hemtjänsten, om hur man stjäl från dom gamla. Tidningen berättar t.ex. att just nu utreds ”en av Sveriges största stöldhärvor som drabbat äldre. En kvinna anställd i hemtjänsten kommer att åtalas för att ha stulit mängder med värdesaker från gamla och sjuka. Enligt åklagaren har 200 åldringar drabbats och arbetet med att identifiera fler offer fortsätter.” Stölder på äldreboenden sker runt om i landet, se DN-länk nr 2 nedan. Och en person som straffats för stölder på ett äldreboende kan tydligen utan problem få ny anställning på ett annat.

Hur hanteras stölder på äldreboenden av ledningen? Och vad gör politikerna?

Vi vet en del om hur det kan gå till, mina systrar och jag, i alla fall om hur man hanterade det på Lidingö för ett par år sen. Anna har skrivit ett mycket bra inlägg om detta på sin blogg.
Läs det här!

DN:s artiklar här och här.
Och ytterligare en artikel i DN här.

5 reaktioner på ”Att stjäla från gamla

 1. norbergianblue februari 1, 2014 / 3:28 e m

  Detta är ju fruktansvärt upprörande, hur är man skapt om man stjäl från dom man är satt att hjälpa och vårda? Och kan det verkligen röra sig om så många? Jobbade själv som hemsamarit som det hette förr, en kortare tid, men hörde aldrig talas om stölder hos de äldre. Däremot gömde en och annan åldring undan kontanter de hade hemma och glömde sedan bort det hela och anklagade både hemsamariter och släktingar för stöld. Efter idogt letande kunde pengarna hittas, på kuriösa ställen som t.ex. nedstoppade i gamla stövlar långt inne i en garderob.

  Gilla

  • Gabrielle februari 2, 2014 / 4:02 f m

   Javisst är det upprörande! Det är inte bara kriminellt utan också så fruktansvärt lumpet att ge sig på gamla människor och utnyttja deras svaghet.
   Säkert är dom flesta som jobbar i hemtjänsten ändå hederliga människor som gör sitt bästa för att dom gamla ska ha det bra. Men tyvärr verkar det ju klarlagt att stölder förekommer här och där. I vissa fall har man ju t.o.m. bevis genom videoinspelning.
   Att gamla också kan vara så förvirrade att dom gömmer pengar kan säkert hända, i min Pappas fall var det inte så. Han var inte dement alls.

   Gilla

   • Anna februari 3, 2014 / 5:38 e m

    Nej, inte dement och heller inte det minsta paranoid! Klarsynt, snarare. Han sa att han hoppades att den som tagit pengarna hade haft roligt med dem. Lite ”Qué sera”-mentalitet, kanske. Men det kan man väl unna sig när man är 94 år och dessutom klarar sin ekonomi ändå, trots stölder.

    Gilla

 2. norbergianblue februari 3, 2014 / 11:28 e m

  Ganska storsint av eran pappa att ta det på det sättet. Såg idag på nyheterna om någon som installerat en videokamera i sin fars hem, men det kan ju också bli integritetskränkande för fadern, särskilt om han är sängliggande och måste få sin hygien omsedd i sängen. Det är inte lätt att veta vad som är lämpliga åtgärder, alltid är det någon som blir kränkt.

  Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.