Callas i skallen

Häromdan sände tv ett gammalt program med Maria Callas på Paris-operan 1958. Det var första gången hon uppträdde där. Vilket framförande, vilken utstrålning och vilken röst! Trots förstås inte världens bästa återgivning av musiken. Vacker själv var hon ju inte direkt med sin stora näsa och hårt målade ögon. Och mager var hon och såg väldigt lång ut i programmet. Jag undrade ett tag om hon hade styltor under klänningen… Vi läste om henne på webben sen och bl.a. om hennes kärlek till Onassis, som verkar ha varit en riktig gris till karl. Ett stort svin. Usch!

Callas har varit med här tidigare i en kommentar som jag gjorde till inlägget Gammal konst. Där hade jag med ett porträtt av Gluck som jag fascinerats av, och så fick det bli länk till en aria ur Orfeus och Eurydice som jag tycker mycket om.

Igår dök Callas upp igen i min skalle. Jag travade ut på Djurgården för att titta om hägrarna börjat reka inför vårens bobyggande vid Isbladskärret. Men det var lite för sent på eftermiddan, ishockeyfinalen gjorde att jag inte kom iväg i rättan tid. En liten promenad blev det i alla fall, men sen mörknade det så snabbt så jag tog bussen hem istället. I skallen pågick en snutt ur en aria och när jag promenerade (inte på bussen) sjöng jag för mig själv. Kom inte just då på vad det var, bara några ord på snubblande franska dök upp: ”Verse moi, verse moi l’ivresse…” Hur skulle man översätta det, tro? ”Häll upp åt mig! Fyll på mitt glas tills jag blir berusad…” Nåja, det blev i alla fall till att leta upp en cd med Maria Callas igen när jag kom hem. Och arian har du på Youtube här.

Porträttet av Gluck och länken till Orfeus och Eurydice hittar du i ett inlägg och och en kommentar här.

2 thoughts on “Callas i skallen

 1. Hans Pettersson februari 24, 2014 / 8:26 e m

  Borde man inte ha missat – två gånger om. Nåja, finns kvar på SVT-play några dagar.

  Gilla

  • Gabrielle februari 26, 2014 / 11:20 e m

   Vi spelade in programmet så kan man spola över partier som är lite tråkigare. Det var en lång scen ur Tosca med som nog blev delvis spolad…

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.