Om rasisterna

Nej, jag glömde faktiskt att titta på den där ”terapisessionen” med Jimmie Åkesson på tv igår. Har bara läst nu efteråt om programmet. Gamla klasskamrater och lärare som Åkesson haft bekräftar inte den bild han gav i tv av hur det var att växa upp i Sölvesborg och att gå med i Sverigedemokraterna (enl Expressen m.fl., länkar nedan). ”För ett parti som Sverigedemokraterna är det helt enkelt omöjligt att göra upp med sitt förflutna. Det enda som återstår är att ljuga om det” står det i en artikel på DI Debatt. Åkesson själv säger i morgon-tv (också enl tidningarna) att han ”förbehåller sig rätten att beskriva sina egna upplevelser själv”. Hm, jahaja, så kan man ju också säga. Själv förbehåller jag mig rätten att tycka att det är förfärligt att SD har plats i Sveriges riksdag och att så många människor dras till SD trots det partiet står för.

I DN skriver Ewa Stenberg i dag om att SD växer trots att allt fler svenskar säger ja till invandring. Hittar inte artikeln på nätet tyvärr. En förklaring till framgångarna för partiet kan vara dom etablerade partiernas trängsel i mitten skriver hon och stöder sig på en bok av statsvetaren Marie Demker som kommer i mars. ”Det finns anledning att fundera över hur de etablerade partierna luckrar myllan för SD, även om det förstås inte sker med avsikt” skriver Stenberg i artikeln.

Demker går i sin bok igenom faktorer som gynnar partier av SD:s slag. ”Några faktorer som skapar grogrund för dessa partier är ett starkt ihoptryckt politiskt mittfält, en politisk diskussion kring invandring och partier som försöker ‘ta över’ de nationalkonservativas viktigast frågor.  Medierna är också viktiga. Skrivs det mycket om invandring gynnar det partier som SD”, står det i DN:s artikel.

Så ska vi knipa käft om vad vi tycker om dom? Vad ska vi göra för att få folk att förstå och för att få S, M och dom andra att sluta luckra myllan för SD?

Expressen, Jimmie Åkesson anklagas för lögn här.
DN, Killen från 80-talets Sölvesborg, här.
DI Debatt, Därför bluffar Åkesson om sin historia i SD, här.
Jag skrev om SD i inlägget Om orden i november -13 här.

2 reaktioner på ”Om rasisterna

 1. bloggarbjorn februari 25, 2014 / 7:06 f m

  1986 knallade jag omkring några timmar i Sölvesborg. Det mest utländska jag såg då var en turkduva som satt och hoade på ett tak.

  När partierna i stort har sagt upp samhällskontraktet och blivit ryggradslösa globalister finns det givetvis gott om utrymme för ett parti som säger sig vilja ha närhet och omsorg om de våra. SD har kommit långt trots belastningen av hatiska knäppskallar, och ju mer partiet växer och drar till sig mer ‘normala’ människor, desto mindre kommer belastningen att bli. Den hittills förda politiken att bemöta sd fungerar inte därför att den saknar det viktiga som jag kallar ”omsorg om de våra”. (Hur sd sedan skulle sköta omsorgen om man verkligen får en maktposition vågar jag inte gissa.)

  Gilla

  • Gabrielle februari 26, 2014 / 11:15 e m

   Nej visst, du har nog rätt: ju fler ”normala” – eller icke rasister – som går med i partiet desto mer avslipat i kanterna blir det. Men kärnan finns där, kärnan av främlingsfientlighet och rasism. Bara svårare att få syn på. Och ett samhälle styrt av det partiet vill jag inte ha!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.