En australiensisk skola

I Australien har skolbarnen uniform. Bredbrättad hatt hör till. Det behövs mot den starka solen.

DSC4893_skolanPå bild nr 2 nedan är det samling på skolgården en morgon. Rektorn och andra i skolpersonalen talar till barnen. Priser utdelas för olika prestationer som elever gjort – pris till den som varit bäst på att hålla ordning där eller där, den som varit duktigast på det eller det. Eleven i fråga får komma fram och ta emot sitt pris under applåder. Priset kan t.ex. vara en extra skoluniformströja. Som kommande utifrån får jag intryck av mycket ordning och reda i den här skolan, här lyder man, inget bus eller stoj, raka led, trava in i klassrummet under ordnade former osv.

Hur det är i svenska skolan i dag vet jag inte så mycket om mer än det jag läser mig till i pressen. Det är länge sen mina barn gick i skolan, och min egen skoltid är ju svindlande långt tillbaka. Det här med att ge belöningar för prestationer, håller man på med sånt i svenska skolan? Jag vet inte om det är bra eller dåligt med såna här belöningssystem. Det beror ju säkert på hur det görs. Och lärare och annan personal måste säkert vara uppmärksamma på att det kan finnas elever som knappast märks och elever som är så blyga att dom inte för allt i världen vill gå fram framför alla andra och ta emot ett pris.

SkolstartPremium hette det på den tiden jag gick i skolan. I bokhyllan finns en tjock bok i ganska dåligt tryck (billigt papper) och med svarta pärmar innehållande Shakespeares samlade verk på engelska. Den fick jag som premium vid avslutningen i tredje ring som det kallades då, alltså näst sista året på gymnasiet.

Skoluniform då, som dom har i Australien? Är det bra eller dåligt? Som alltid finns det både för- och nackdelar. Jag har tyckt att det är rätt trist med skoluniform, att tvinga in alla i en och samma ”form”, bort med all individualitet, att hindra den som vill uttrycka sig genom sin klädsel från att göra det osv. Men egentligen är det kanske rätt bra med skoluniform ändå eftersom det tar bort en del konkurrens mellan barn – att vissa har råd med dyra flotta moderna kläder och andra inte, det blir svårare att mobba nån pga klädval osv. En förutsättning är förstås att föräldrar har råd att köpa skoluniform till sina barn, dom är rätt dyra. Men kanske kan man få bidrag, det vet jag inte.

Svenska skolan och svenska elever klarade sig ju riktigt uselt i senaste Pisa-undersökningen, som kom i december förra året och har fått stor uppmärksamhet. Australien verkar inte ha lyckats så där alldeles bra heller. Läser nånstans att dom länder som sammantaget försämrats mest är Sverige, Finland, Island, Nya Zeeland och Australien och att det är Sverige som försämrats mest. På aussie-sidor hittar jag uppgiften att ”Australian 15 year olds have declined in reading and maths, and that while the majority of countries remained relatively stable, Germany, Poland, Portugal, Korea and Chile showed big improvements”. Sverige nämns inte där som synes och lär ju inte höra till dom som var ”relatively stable” heller utan det gick väl mest utför.

Maciej Zaremba skrev en artikelserie om den svenska skolan i DN för ett par år sen. En artikel av Zaremba som publicerades i DN i samband med att Pisa-rapporten kom finns här.
Den som vill läsa mer om Pisa och jämförelser mellan 2003 och senaste undersökningen kan titta på Wikipedia här.

3 reaktioner på ”En australiensisk skola

 1. margaretha mars 1, 2014 / 2:24 e m

  Det verkar som de flesta skolor har en andrahandsmarknad för uniformer. Alla mammor jag känner (till barn i skolor med uniform), gillar uniformerna – men inte alla barn. Särskilt inte tonårsflickor.
  Margaretha

  Gilla

  • Gabrielle mars 2, 2014 / 11:07 f m

   Andrahandsmarknad låter vettigt. Och skoluniform är väl vanligt i många länder, Frankrike, England, USA m.fl. Att tonårsflickor inte gillar det kan jag tro. Dom får väl ”blomma till sig” på fritiden istället.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.