Kejsarolvon

Det ryktas att vi ska få en släng av vinter igen. Hm…ja, så blir det ju ofta. Och konstigt är det ju inte. Våren är 1½ månad för tidig läste jag nånstans. Man ska ju inte tro att det blivit vår bara för att det finns krokus och vintergäck här och var. Scilla med för den delen.

Vad gäller lite större och blommande växter har jag just lärt mig en ny sån: Viburnum farreri. Det var Gabis Annex som nämnde den häromdan och hade med en bild. Och visst, saker och ting måste ju utredas, kollas upp, lösa trådar får inte ligga och skräpa. Så igår tog jag mig en promenad längs Brunnsviken, hittade busken och tog en bild (den översta bilden, lite oskarp tyvärr). Och så hade jag för mig att det finns en liknande buske på en liten grön plätt borta vid Gästrikegatan med mycket krokus. Den busken kanske också är en Viburnum farreri. Så i dag blev det promenad förbi den lilla parkplätten och en bild igen (den nedre bilden).
DSC5119_500photo2_500Viburnum farreri kallas tydligen Kejsarolvon på svenska. Det är en olvonart med ursprung i centrala Kina, skriver Wikipedia. Men det står också så här: ”I Sverige odlas vanligen hybridkejsarolvon (V. ×bodnantense), som är en hybrid mellan kejsarolvon och Viburnum grandiflorum”. Usch, vad krångligt det blev nu då! Inte vet jag om det här är Kejsarolvon eller en hybridkejsarolvon. Fast det där är kanske att gräva ner sig för djupt i botaniken. Man kanske inte måste veta allt. Hybridkejsarolvon hade dessutom inte sett lika snyggt ut som rubrik på inlägget.

Gabis Annex med bild på Viburnum farreri här.

6 reaktioner på ”Kejsarolvon

 1. Gabrielle Björnstrand mars 14, 2014 / 10:50 e m

  Men bästa damen, det ser du väl att det inte är EXAKT samma blomma. Den ena mer långhängig liksom. Samma släkt är det dock säkert, och den är helt ny även för mig.
  Min man och jag hade nåt som liknade den här, men den blommade i juni och hette paradisbuske, tror jag. Hej!

  Gilla

  • Gabrielle mars 15, 2014 / 10:49 f m

   Hm…tål att tänka på. Du som haft trädgård är troligen en bättre botaniker än jag. Kanske är det en Kejsarolvon och en Hybrid? 🙂
   Men viss långhängighet tycker jag framgår av Wikipedias bild på Kejsarolvon här.

   Gilla

   • Gabrielle Björnstrand mars 15, 2014 / 6:34 e m

    Jag menade nog att viburnum r var mindre långhängig. Men nu struntar vi i det. Och du – jag är verkligen ingen expert. Mest bara förtjust.

    Gilla

    • Gabrielle mars 16, 2014 / 1:14 e m

     Nä…inte expert, det trodde jag inte. Solig och glad söndag tillönskas! 🙂

     Gilla

 2. norbergianblue mars 14, 2014 / 11:21 e m

  Jag tror jag lämnar latinet därhän och konstaterar att den är sagolikt vacker. Liknar faktiskt paradisbusken, som jag själv hade i trädgården när jag var med villa. Men ingenting, INGENTING slår magnolian som blommar när Lunds studentsångare sjunger in våren i april. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle mars 15, 2014 / 10:51 f m

   Åh, magnolia! Ja, det är en av mina absolut käraste favoriter också. Jag brukar ha magnoliaspaning i bloggen när dom börjat blomma. Den finns ju lite här och var i Stockholm också, och jag har mina ställen… 🙂

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.