Åh, Nat Mus!

DSC5223_Natmus140406Igår sällade jag mig efter viss tvekan till dom som valde att gå och titta på det tömda Nationalmuseum, som höll öppet för allmänheten på lördagen och söndagen. Tvekade eftersom jag tänkte att istället för att få se vackra tomma salar skulle jag få se en massa stockholmare trängas där. Fullt så illa var det inte faktiskt. Det var intressant att se och gav också viss förståelse för att renoveringen tar lång tid: museet ska inte öppna igen förrän 2018 (ett år efter Citybanan).

Det gamla huset, som inte varit tomt sen det byggdes för 148 år sen, ska byggas om ordentligt, förses med moderna installationer för bättre inomhusklimat (för att skydda konsten och även göra det trevligare för besökarna). Över 300 ytterfönster ska renoveras och förses med högteknologiska innanfönster för hög energieffektivitet och effektiv ljusreglering. Dom flesta fönstren (alla?) har ju varit förtäckta så länge jag kan minnas, men nu ska huset alltså öppnas upp och dagsljus släppas in. Jag tror det kommer att bli jättefint. Men det känns som alldeles för många år till 2018! – Läs mer om renoveringen via länken nedan.

_DSC5215_2I DN skriver Dan Wolgers roligt och tänkvärt om stadsplanering och om hur man hanterat Nya Slussen m.m. DW jämför processens olika steg och hur bristerna behandlats med ryska dockor: ”…brister som kan liknas vid ryska dockor – den senaste bristen är tillfogad för att dölja den förra i en så småningom obegripligt stor och närmast episkt vittförgrenad dockfamilj.” Han har också med en passus om huset med klocktornet på Norra Station.

Klockhuset revs ju trots att man tidigare lovat behålla det. Sen blev många upprörda – jag med – och så har Kevius och Nordin och dom andra beslutsfattarna ändrat sig så nu ska Klockhuset byggas upp igen för jag minns inte hur många miljoner. Byggas upp som ”konstverk”. Jag tycker tanken att det gamla Klockhuset ska finnas kvar därinne i den nya bebyggelsen Hagastaden är bra, man borde förstås ha haft vett att bevara det som man sagt att man skulle. Men nu då? Nu får man tydligen köpa in tegelstenarna för att bygga upp det igen från rivningsfirman kanske? Vad är det för töntar som styr i stan egentligen? Och vad har dom för ordning på pengarna?

Och just vad gäller pengar: om dom kan lägga miljoner för att bygga upp Klockhuset igen och om dom kan tjäna miljarder på att skrota planerna på Nya Slussen och renovera Slussen istället då skulle dom ju ha en del kulor att pytsa in i renoveringen av Nationalmuseum och snabba upp det så att det blir färdigt tidigare än 2018. Ha! Vad sägs om det? Då skulle i alla fall jag bli glad och det är ju värt en del… (och vad gäller Slussen vet jag många andra som skulle bli glada). Det är kanske mossigt att gilla Nationalmuseum men så mossig är jag. Och apropå det gamla museet så kunde dom ge fanken i att förstöra tullhuset och hamnmagasinen som ligger där bakom och bygga sitt Nobelmuseum (om ett sånt verkligen behövs) nån annanstans.

Och visst, jag förstår att det är mer komplicerat än så här. Man kan inte hösta pengar hitan och ditan, det är olika portmonnäer för det ena och det andra och så måste man väl ta dom där episka ryska dockfamiljerna i nån sorts vettig ordning. Kanske.

Läs Dan Wolgers artikel i DN här.
Mer info om renoveringen av Nat Mus hos Sv Fastighetsverk finns här.
Båda bilderna ovan är från Nat Mus, den första från stora trappan upp och den andra titt-in över en ljusgård.

2 thoughts on “Åh, Nat Mus!

 1. Anna april 7, 2014 / 2:36 e m

  Trevlig läsning i din blogg, som vanligt. Kom bara att tänka på att det väl är staten som äger Nationalmuseum och Stockholms stad som ”äger” klockhuset och Slussen. Men det spelar kanske ingen roll för resonemanget.
  Det är säkert mer än fyra år sedan jag var på Nationalmuseum och jag tror jag klarar att vänta till 2018. Låter som det kan bli riktigt bra!

  Gilla

  • Gabrielle april 7, 2014 / 2:45 e m

   Jovisst, olika ägare – stat och stad. Det är det jag menar med det slarviga uttrycket ”olika portmonnäer”. 🙂

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.