Nej! Inte igen!!!

Den 7 maj 1945 tog andra världskriget slut – Tyskland kapitulerade – och i Stockholm firade man för fullt på Kungsgatan. Mina föräldrar var säkert med där och var glada. Dom bodde i Stockholm då. Själv var jag inte född än. Långa hemska krigsår var över, Hitler var död, nazismen besegrad. Man skulle kunna tycka att alla borde ha dragit lärdom av vad nazism och fascism innebär och se till att såna rörelser aldrig nånsin får nån makt igen. Men icke!

”69 år efter andra världskrigets slut kan Hitlers ideologiska arvingar marschera in i folkvalda lagstiftande församlingar” skriver Cecilia Malmström och Birgitta Ohlsson (EU-kommissionär resp EU-minister, båda FP) på SvD Brännpunkt i dag. Läs artikeln ”Hög tid att inse att nazismen återigen mobiliserar i Europa” här.

Jag har bloggat en hel del om rasism, fascism, sverigedemokrater m.m. nu ett antal gånger, och ibland känner jag mig rätt tjatig. Jag kanske helt enkelt är tjatig. Men jag är oroad av den här utvecklingen i Sverige och andra europeiska länder. Alla goda människor måste inse vad som håller på att hända och försöka stoppa det – men inte med våld utan med fredliga metoder. Och tror man inte att det är så här utan tänker ”det är nog inte så farligt” eller ”dom överdriver” och ”äh, det där får nån annan engagera sig i” så får man faktiskt ta och läsa på. ”Det farliga är inte de onda människornas ondska utan de goda människornas tystnad” lyder ett citat från Martin Luther King.

EU-flaggor + svenska flaggor är det på bussarna i Stockholm i dag. Det är Europa-dagen den 9 maj – det är alltså inte krigsslutet 1945 som firas. Europa-dagen firas till minne av den dag 1950 då den s.k. Schuman-deklarationen las fram – ett förslag till fredligt samarbete i ett Europa som väl knappast då ännu hämtat sig efter kriget. Det blev fördraget om den Europeiska kol- och stålgemenskapen, som senare utvecklats vidare till EU. Så man kan väl säga att Europa-dagen är EU:s födelsedag. Jag var tvungen att kolla det där i Wikipedia efter att ha sett flaggorna på bussarna i dag.

Jag firade 9 maj genom en promenad på Monteliusvägen och upp på Skinnarviksberget. Det var uppehåll i regnandet då, och jag kunde njuta av konserterande koltrastar och doften från blommande hägg och annan växtlighet. Det doftar ju ofta mycket efter regn.

16 thoughts on “Nej! Inte igen!!!

 1. eklipspringer maj 9, 2014 / 10:31 e m

  Jag har just sett (på TV) öppningen av Wiener Festwochen. 40000 människor trotsade regnet och jublade åt körer från 8 länder (Österrike, Tyskland, Frankrike, Bulgarien, Lettland, Litauen, Finland, Kroatien ) som sjunger tillsammans ”Fångarnas kör” och Europahymnen. En känd skådespelare läste en text från en överlevande ur Warsawas ghetto och man spelade en sats om uppståndelsen ur en Mahlersymfoni.

  Svårt att tänka sig då att krig, fascism och nationalism skall kunna göra sig gällande i Europa igen. Men det var nog bara ett ögonblicks eufori. Snart kommer verkligheten och trampar en på tån.

  Gilla

  • Gabrielle maj 10, 2014 / 11:23 f m

   Förstår att det måste ha varit mycket vackert och berörande. ”Sången ädla känslor föder…”

   Gilla

 2. Gabrielle Björnstrand maj 10, 2014 / 12:38 f m

  Älskar när du skriver om det här. Inte tjatigt alls. Men märkligt att tänka på att just ”kol” var ett starkt unionistiskt inslag. Hellre då musik. T.o.m. fångarnas kör ; )

  Gilla

  • Gabrielle maj 10, 2014 / 11:28 f m

   Bra det, att jag inte är fullt så tjatig som jag befarar!
   Och ja: håller med om musiken. Men som vanligt är det ju pengar pengar pengar som styr och då låg väl kol närmare till hands än musik.

   Gilla

 3. eklipspringer maj 10, 2014 / 9:56 f m

  F.ö. varför kom du (Gabi) inte in på en kopp kaffe när du ändå var i närheten?

  Gilla

  • Gabrielle maj 10, 2014 / 11:25 f m

   Åh, jag trodde ni var i Wien. Kaffe låter trevligt men det får bli en annan gång. 🙂

   Gilla

   • eklipspringer maj 10, 2014 / 5:44 e m

    Att bli nobbad av två damer på en gång! Nåja, det är ändå bara ett blixtbesök här och jag gör väl ett nytt försök till sommaren..

    Gilla

    • Gabrielle maj 10, 2014 / 6:29 e m

     Hm ja, illa illa. Och båda heter Gabrielle. Hur stor är chansen/risken för sånt?
     Vi kan höras längre fram. Ha det gott – och hälsa! 🙂

     Gilla

 4. Mira maj 11, 2014 / 9:42 f m

  Om detta ämne kan det aldrig påminnas nog! det är INTE tjatighet, det är det enda rätta. Åtminstone en god människa som inte är tyst. Fortsätt föralldel!

  Gilla

 5. margaretha maj 11, 2014 / 2:21 e m

  Tyvärr ett ämne som man ideligen måste återvända till. Och kanske läsa Gustaf-Adolf Nilssons bok ”Varulvar – hur nazismen övervintrar”.

  Gilla

  • Gabrielle maj 11, 2014 / 6:59 e m

   Tack för tipset. Kände inte till den boken som tydligen skrevs redan 1947. Man kan ladda ner den som pdf här. Och jag ser nu att du har den med i din blogg också.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.