Rädsla urholkar själen (2)

Tänkte jag skulle kommentera valet till Europaparlamentet eftersom jag bloggade om valet innan det ägde rum. Nåja…som den som brukar läsa min blogg säkert vet gick inte valet den väg jag ville. Det är förstås bedrövligt trist att så många svenskar stöttar SD och att Sverige sällar sig till den rörelse mot alltmer rasism, främlingsfientlighet och bakåtsträvande som finns i flera andra länder i Europa i dag. Bakåtsträvande? Javisst är det så, SD t.ex. vill ju tillbaka till nåt sorts 50-tals-Sverige eller så verkar det som om. Blonda och blåögda ska vi vara, hålla oss med svenska seder (julgran ha ha!) och allt ska vara så svenskt det bara kan enl SD:s bedömning av vad som är svenskt. Mer bakåtsträvan: Front Nationale i Frankrike har bland sina förslag för det franska samhället att återinföra dödsstraffet och att det ska bli svårare att få abort. Så nog handlar det om bakåtsträvande alltid.

Och det handlar om rädsla.

Men men! Inte hänga läpp – över valresultatet! Dom flesta av oss är inte rasister eller fascister. Vi är många som välkomnar mångfald. Och Miljöpartiet gick framåt i EP-valet och dom är inte rasister, inte Fi heller. Hoppas hoppas att dom och övriga svenska företrädare för demokratiska partier – som ser till människors lika värde – tillsammans med andra goda krafter i Europaparlamentet mäktar hålla emot dom här bruna rörelserna så mycket det bara går.

Och så nya friska tag inför höstens svenska val! Ut med SD ur riksdagen och ut med dom ur kommunfullmäktige – och släpp för fasiken inte in SD:s nazistiska syskon Svenskarnas parti i kommunerna!

Några länkar apropå rädslan:
Läs om 483 rädda människor i Malung i en blogg här. Peter Nordin skriver bl.a. i sitt inlägg: ”I dag sveper en stank över Europa. Den vedervärdiga stanken från grytor där 70 år gamla förruttnande värderingar och åsikter grävts upp för att kokas om till nya anrättningar att servera hungrande väljare. Där blandas judehat med allmänt förakt för andra folk, det kryddas med homofobi och kvinnoförtryck och det späds ut med välskräddade kostymer och inställsamma leenden. Men grytan är giftig, dödligt giftig.”
Artikeln ”Rasismens grund är alltid rädslan” i Aftonbladet här.
Mitt förra inlägg med rubriken om hur själen urholkas – med citat av Zygmunt Bauman, Nelson Mandela och Elsa Brändström – hittar du här.

6 reaktioner på ”Rädsla urholkar själen (2)

 1. Anna maj 28, 2014 / 10:33 f m

  Håller med dig: de är verkligen bakåtsträvare i flera avseenden. Det är rätt töntigt, faktiskt. Men vi ska göra som Henrik Arnstad twittrade: ”Don´t mourn. Organize!”.
  Jag kan tänka att de andra, de demokratiska partierna är alldeles för mesiga i att uttrycka sig om rasism och vad de är beredda att göra för att den s.k. invandringspolitiken ska fungera bättre. Om den gjorde det skulle färre normala vanliga människor få för sig att rösta på de där neofascistiska tankegångarna som SD representerar. Då skulle de få nöja sig med sin lilla svans och den räckte nog inte till att lyfta dem över 4-procentsspärren. Det är svårt, men inte omöjligt, om de lägger manken till i de demokratiska partierna.

  Gilla

  • Gabrielle maj 28, 2014 / 6:10 e m

   Ja, dom borde ”ta tag i frågan” som det brukar heta. Och tala om dels hur dom ska få invandringspolitiken att fungera bra, dels hur viktigt och välgörande det är för Sverige med invandringen.

   Gilla

 2. bloggarbjorn maj 28, 2014 / 2:04 e m

  Hur vet man att de där 483 var rädda? De kanske var arga. En del av dem kanske till och med kunde ge en logiskt sammanhängande argumentering till varför de röstade som de gjorde. (Man behöver inte hålla med, men det kan ju ändå vara logiskt och sammanhängande.) Å andra sidan: hur stod det till med insikter och logik hos övriga? Kunde de argumentera för ett speciellt alternativ i förhållande till EU? – Jag tvivlar på att sverigedemokraterna behöver ‘bemötas’ så mycket. Däremot bör de frågor som sd tjänar på behandlas seriöst.

  Gilla

  • Gabrielle maj 28, 2014 / 5:21 e m

   Nej visst, kanske var dom inte rädda allihop. Kanske handlar det istället om det som ”Glesbygdsambassadören” Inez Abrahamzon säger – att det finns en enkel förklaring: ”De etablerade partierna har sedan länge slutat diskutera glesbygdsfrågorna och svikit inlandsborna”. Läs mer här.
   Och visst, du har helt rätt i behovet av att ”frågor som sd tjänar på behandlas seriöst”.

   Gilla

 3. Bengt O. (@eklipspringer) maj 28, 2014 / 2:57 e m

  Håller med Anna om mesigheten. Men det gäller inte bara partier utan media, opinionsbildare, ”Gutmenschen” i .övrigt. osv. När jag läste Johannes Åman i DN idag eller vad JK sagt om Svenskarnas Parti mår jag illa.

  Finns det ingen lagstiftning om ”kriminella organisationer” i Sverige? Rashat på biologisk grund måste väl vara brottsligt, om inte i Sverige så dock internationellt. Sverige har flera gånger f.ö. fått kritik för att man inte genomfört lagstiftning mot rashat vilket man är skyldig att göra enligt en FN-konvention. I stället har man bakat in det i misch-maschlagarna om ”hets mot folkgrupp” som kan missbrukas efter godtycke. En ”folkgrupp” kan uppenbarligen vara vad som helst som händelsen i Örebro nyligen visar.

  Vi behöver inte visa mer tolerans mot rasister och extremister än vad lagen kräver. Vi behöver inte bjuda in dem till våra möten, konferenser, bloggar osv. Vi behöver inte ”ta debatten”.

  Gilla

  • Gabrielle maj 28, 2014 / 6:27 e m

   Att Svenskarnas Parti kandiderar i 35 kommuner runt om i landet inför höstens val är förfärligt. Känns nästan obegripligt att det har kunnat komma dithän – som om alla glömt vad som hände på 1900-talet och vad nazism är. 16 av 50 kandidater är dömda för olika brott enligt Sveriges Radio i dag. SR här

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.