Kinesisk minnesdag – 1989

Ja, nu är det 25 år sen massakern 3-4 juni 1989 på eller vid Himmelska Fridens Torg i Peking. Både DN och SvD skriver om det och visar också den välkända bilden av den lille mannen som stoppar dom stora stridsvagnarna genom att ställa sig framför dom med sina matkassar i händerna. En välkänd bild i väst, men inte alls där det hände.

himmelskafridenstorg1Ett sånt stort land, ett land med så mycket människor och så mycket intressant historia och kultur – och natur säkert också.

Sorg, ilska, vemod, frustration….det är för hemskt att det är som det är i Kina (nåja, inte bara där förstås, vi har ju t.ex. Nordkorea också, men nu handlar det om Kina). När  kommer det kinesiska folket att få ett bättre friare liv? När kan landet gå från kommunism och diktatur till demokrati?

Har just läst Kjell Albin Abrahamsons bok om kommunismen förresten – ”Låt mig få städa klart”. Han skriver bl.a. om historielösheten, om hur kommunismen lockar människor som aningslöst tror på budskapet i ideologin och som inte bryr sig om att sätta sig in i vad kommunismen egentligen innebär och vad kommunistiska regimer lett till i världen. Det finns som en sorts romantik omkring kommunismen. Abrahamson skriver: ”Den överslätande svenska inställningen till kommunismens brott är obegriplig, liksom att det fortfarande finns de som kallar sig kommunister. I vårt land finns ett stort intresse för nazism men inte för kommunism. Att värna nazismens offer men inte kommunismens är halvtidshumanism. Ett barn som dog av hunger och kyla i Gulag är inte mindre värt än barnet som eldades upp i Auschwitz ugnar. Förhörsmetoderna och tortyrinstrumenten i nazistiska fängelser skiljer sig inte från de kommunistiska.”

Abrahamsons bok är ”en passionerad appell mot alla sorters kommunism”, skrev Erik Helmersson (DN 3 april). Jag  tycker boken var lärorik läsning. En engagerad ibland rätt tillspetsad text, han bangar inte för att ”fläska på” en del i sina omdömen om svenska kommunister, och det är väl det som ger intrycket av appell. Abrahamson går igenom olika svenska ledare för partiet som ju haft lite olika namn genom åren – Sveriges Kommunistiska Parti, Vänsterpartiet Kommunisterna och Vänsterpartiet. Här finns förstås Sven Linderot, Hilding Hagberg, CH Hermansson, Lars Werner, Gudrun Schyman, Lars Ohly och Jonas Sjöstedt.

Kommunismen och dom illdåd som utförts av kommunistiska regimer har ”kommit lätt undan” jämfört med nazismen, menar Abrahamson. Och det har han nog alldeles rätt i.

Här länkar till några artiklar, det har ju varit rätt många såna dom senaste dagarna: DNSvD
DN om Abrahamsons bok här.
Noterar förresten att tidningarna nu skriver Peking igen och inte Beijing som verkade vara det som gällde ett tag.

5 thoughts on “Kinesisk minnesdag – 1989

 1. Första året i Hjo juni 5, 2014 / 10:37 f m

  Låter som det vore en bok för mig. Stalin och Mao var faktiskt två massmördare, säger jag fast jag var illröd till sinnet som ung. Att Hitler var en vidrig typ vet vi ju alla redan.

  Gilla

  • Gabrielle juni 8, 2014 / 9:18 f m

   Hm, ja. Just det där om Mao och Stalin har nog inte sjunkit in hos många. Och fortfarande finns det dom som höjer Castro till skyarna.

   Gilla

 2. norbergianblue juni 6, 2014 / 10:10 f m

  Ja, herregud, man ville ju så gärna tro….Att det illröda var detsamma som det rättvisa, medmänskliga. Men man växer ju upp…

  Gilla

  • Gabrielle juni 8, 2014 / 9:19 f m

   Ja, det finns ju nåt uttryck om det där, nåt i stil med att ”den som inte var kommunist som ung hade inget hjärta, den som är kommunist som äldre har ingen hjärna”. Riktigt så är det kanske inte, men nåt ditåt.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s