D-Dagen

Svenska flaggans dag, ja det var det ju alltid förr den 6 juni. Nu Nationaldag, som det diskuteras flitigt om i media – hur och alls om vi firar den, varför vi inte är lika glada som norrmännen när dom har nationaldag, som amerikanarna är på sin osv.
Och så D-dagen i andra världskriget. Jag har en gång varit på den del av invasionskusten som kallades Gold Beach – Arromanches i Normandie. Stora betongkonstruktioner fanns ute i vattnet och efter vad jag påminns om genom Wikipedia är det delar av en hamnanläggning som ligger kvar där och som bogserades över Engelska kanalen för att underlätta ilandsättning av fordon m.m vid invasionen.

Att D-dagen 6 juni 1944 var en händelse som var helt avgörande för utgången av andra världskriget är en propagandagrej tillkommen inte minst genom filmen ”Den längsta dagen” 1962, baserad på en bok av Cornelius Ryan. I Arnstads artikel i Tidningen Vi läser jag bl.a.:
”Andra världskriget var i första hand ett krig mellan Tyskland och Sovjetunionen. Alla andra krigsskådeplatser var sekundära eller bestämda av utgången av den tysk-ryska kampen”, påpekar historikern Alf W. Johansson. Det var röda armens soldater som under de avgörande krigsåren 1941–1944 i princip ensamma hade att strida, blöda och dö i kampen mot den fruktansvärda nazistiska fienden. Priset var tiotals miljoner döda sovjetmedborgare.
Bra artikel. Läs den i Tidningen Vi här.

6 thoughts on “D-Dagen

 1. norbergianblue juni 6, 2014 / 12:54 e m

  Jag såg filmen ”Den längsta dagen som femtonåring och tyckte då att den var väldigt lååång och ganska trist. Nåt budskap uppfattade jag inte förstås, eller någon förtäckt propaganda, till det var jag nog inte tillräckligt torr bakom öronen. Och nu skramlar ryssarna med vapnen igen, och frågan är om man idag kan få ett helt folk, en stor nation att göra precis som ett dussintal maktmänniskor har bestämt. Jag hoppas inte det. Så naiv är jag. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle juni 8, 2014 / 9:50 f m

   Jag minns inte hur gammal jag var när jag såg den, men jag minns fortfarande scener ur filmen, särskilt om en amerikan som fastnade med sin fallskärm i ett kyrktorn. ”Den längsta dagen” var väl den första filmen som lyfte fram D-dagen som så avgörande, sen har det ju kommit fler – som ”Saving Private Ryan” med ett långt inledande avsnitt som kändes oerhört realistiskt och gräsligt också förstås. Jag har sett en del krigsfilmer genom åren men numera går jag hellre på annat.

   Gilla

 2. Första året i Hjo juni 6, 2014 / 3:11 e m

  Är nog inte riktigt överens. Stackars Röda armén, Stalin offrade dem på löpande band, rena kanonmaten. Konstig krigskonst. Men visst, de vann kriget – i öst. I väst var jänkarnas insats avgörande.

  Gilla

  • Gabrielle juni 8, 2014 / 9:51 f m

   Det är klart att det var viktigt för utgången att USA gick in i kriget. Inte minst för demokratin i väst sen, det är ju bara att tänka på hur det gick med demokratin i öst…

   Gilla

 3. bloggarbjorn juni 6, 2014 / 3:47 e m

  Jag såg bilder av vithåriga veteraner i Moskva, män och kvinnor rikligt medaljerade, på segerdagen 9 maj i år. Tack till dem, de kämpade för oss också! Tyskarna var i princip oövervinnerliga, men stoppades ändå vid Leningrad och Moskva i slutet av 1941, och sedan var det klart för hela världen att de faktiskt gick att slå. Snart är gamlingarna borta, men jänkarnas ljugande och självförhärligande lär fortsätta. Tvi vale.

  Gilla

  • Gabrielle juni 8, 2014 / 9:55 f m

   Jojo. Den som har makt över orden och bilderna – filmerna – kan skriva om historien lite som man vill. Det finns det ju många exempel på genom tiderna. Tänker bl.a. på gamla Rikard III som blivit minst sagt ”dissad” av dom som kom efter och som hade intresse av det. Eller för den delen på hur attityder ändrats genom bildkonsten: det där med att svensken blev blond och blåögd gm Carl Larson, Anders Zorn m.fl.

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s