Den inre människan

Boken handlar om en ung man, Tomas, i Stockholm på 1890-talet tror jag det är. Tomas går runt i stan, träffar flickor, går på krogen och tar ett glas med sina vänner, lånar pengar av folk, söker efter nåt bra sätt att försörja sig på osv. Han verkar rent allmänt vilse och lyckas ställa till det för sig på olika sätt. Jag läser ”Förvillelser” av Hjalmar Söderberg. Här ett par rader:

”Han var trött. Icke egentligen kroppsligt; men hans inre människa hade mattats under de ständiga sprången från den rödaste glädje till eftertankens gråa pauser. Det var ögonblick, då han trodde sig hålla själva den leende lyckan i sina armar, fångad för alltid, och i nästa sekund famlade hans händer i tomma luften”.

Uttrycket ”hans inre människa” fastnade jag för. Tänker på min egen inre människa och hur orolig, arg och ledsen min inre människa är i dessa dagar pga hur det ser ut i världen – hemska illdåd av IS mot helt oskyldiga, människor som dör i våldet i Gaza och Israel, Ukraina, Syrien… Det känns som om det finns hur mycket som helst att vara upprörd och olycklig över denna tid. Och det är banne mig inte lätt att envisas med att vara optimist om framtiden med allt detta våld och förtryck – inte minst med religiösa förtecken – som pågår.

Fast egentligen var det inte läget i världen jag skulle blogga om nu utan just om den inre människan. Jag ser ju nu när jag googlar lite att det är ett religiöst begrepp. Hm, som den ogudaktiga och – i alla fall på religionens område – väldigt obildade människa (inre?) jag är hade jag inte fattat det. Hittar t.ex. 2 Kor 4:16 där det står: ”Därför tappar vi inte modet. Även om vår yttre människa bryts ner, förnyas vår inre människa dag för dag”. Och Kor är rimligen inte Koranen då antar jag utan Korintierbrevet, ur Bibeln.

”Har du tagit emot Jesus och matat ditt inre med Guds Ord?” läser jag på en webbsida under mitt googlande. Matat? Jag tänker att det sitter en liten människa därinne och äter. Och Nej är svaret på frågan när det gäller mig. Min inre människa lever inte på Guds ord utan på nåt annat – som samvaro med andra, närhet, kärlek, skratt – och att njuta av naturen, musiken, konsten, böckerna…Ja, det finns mycket min inre människa mår bra av.

Och allt det där andra då som jag skrev om nyss? Jag har bloggat en del om religion tidigare, fast det var ett tag sen nu. Men nog vore världen en bättre plats om alla religioner enbart var en ren privatsak för varje människa, nånting som var och en valde själv och aldrig nånsin försökte pådyvla eller tvinga nån annan att tro på samma sätt. En del människor blir ju lyckliga av att tro på nån gud av nåt slag och för det mesta gör det ju inte nån skada om det stannar där. Ett radikalt alternativ vore ju annars om man kunde ”deleta” alla religioner på en gång. Svisch bara! Så får vi en bättre värld.
Och har jag retat upp nån nu så hoppas jag hans eller hennes inre människa hämtar sig snart igen. Den förnyas ju  morgon igen i alla fall.

Ja, hörni, det var dagens epistel från det här hörnet av världen… i alla fall inspirerat av en av våra stora författare, Hjalmar Söderberg.

16 thoughts on “Den inre människan

 1. Toola Gabrielle Björnstrand augusti 20, 2014 / 11:28 e m

  Läste Hjalmar Söderberg – skam att säga – för första gången ordentligt för några år sen: Den allvarsamma leken. Mycket fin, men samtidigt oerhört ungdomligt knäpp och romantisk. Det är med rätta hans stil man beundrar. Dr Glas däremot lyckades aldrig fånga mig.

  Och ja: den inre människan, finns den utan det yttre? Sinnliga och sociala.Tror inte det. Däremot gjorde ju den gamla kristendomen rätt i att sära den inre människan från ”denna världen” i bemärkelsen ävlan, tävlan, yttre krams.
  Och – Jag håller helt med dig om att all religion bör vara privat. Inte ens påven är intresserad av missionerande längre.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 22, 2014 / 6:13 e m

   Intressant att höra att påven börjar se missionerandet som mindre viktigt. Jag håller inte så noga reda på vad påven gör men har fått intrycket att han är en del vettigare än tidigare påvar.

   Gilla

   • Toola Gabrielle Björnstrand augusti 24, 2014 / 1:37 f m

    Eftersom han är en förebild för miljarder katoliker har han en viss betydelse, rent objektivt. Därför är det skönt att han också säger att han helst avstår den vita limousinen: ”Jag åker buss som alla andra”. Säg den makthavare som har en gnutta av den ödmjukheten.
    Samt lägger han sig i världens konflikter på ett bra sätt, precis som Johannes 23:e gjorde.

    Häsning från en ex-katolik ; )

    Gilla

    • Gabrielle augusti 24, 2014 / 3:36 e m

     Johannes 23:e minns jag också som en ”bra påve”. Och visst har påven stor betydelse. Hoppas den nuvarande ska våga gå längre än han gjort hittills vad gäller t.ex. homosexualitet och att han ska ändra sin inställning till aborter. Det sistnämnda verkar ligga långt bort – men aborter i vissa fall borde han kunna ändra sig om, tycker jag.

     Gilla

     • Toola Gabrielle Björnstrand augusti 26, 2014 / 10:40 e m

      Påvar/präster borde inte bry sig ett dugg om att ha koll på folks kroppar. Det kan de själva. Själavård däremot är ett vackert gammalt ord.

      Gilla

     • Gabrielle augusti 26, 2014 / 10:49 e m

      Det har du verkligen rätt i!

      Gilla

 2. Christina Andersson augusti 21, 2014 / 9:19 f m

  Hej! Det här känns som en annan sida av dig än den jag lärt känna. Roligt att du överraskar mig efter alla dessa år.
  Med tanke på det du skriver om att få ha en privat religiös tro, slog det mig att jag reagerade starkt vid TV-utfrågningen av Göran Hägglund. Han blev förhörd på citat hämtade ur Bibeln. Jag blev lite upprörd. Varför gjorde man det i samband med frågor om partiets politik? Han hade redogjort för sin tro i samband med den intervju som gjordes med honom i våras. Jag vet inte om du såg programmen där en psykolog intervjuade partiledarna, men där tycker jag att frågan var relevant.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 22, 2014 / 6:07 e m

   Jaså, jag överraskar dig. Hm…det är väl min syn på religion då, antar jag. Vi har väl inte pratat så mycket om sånt du och jag. Kanske får ta och göra det nån gång. 🙂
   Din reaktion på bibelcitatförhör med Hägglund i en tv-utfrågning förstår jag verkligen. Och den stämmer ju väldigt bra med synen att religion ska vara en privatsak, nåt personligt och inte har med Hägglunds roll som partiledare att göra. Jag såg inte utfrågningen och inte ”psykologprogrammen” heller tyvärr, bara nån liten snutt nån gång.

   Gilla

 3. norbergianblue augusti 21, 2014 / 12:28 e m

  Håller helt med dig, religionen borde vara en privatsak för var och en, men budskapet måste väl spridas på något sätt från de som tycker sig ha funnit den ultimata tron. Säger en som är född troende , trots att hela familjen i övrigt var närmast ateister. Med tanke på Hjalmar Söderberg borde debattboken ”Hjärtats oro” också komma till heders igen. Som en liten motvikt till alla hyllningar. Hans kvinnosyn gör mig mörkrädd. 🙂

  Gilla

  • Gabrielle augusti 22, 2014 / 5:57 e m

   Aha, hemsk kvinnosyn! Det var illa av Hjalmar. Men han var väl en man av sin tid också… ”Hjärtats oro” känner jag inte till. Har inte läst så väldigt mycket av Söderberg: Den allvarsamma leken, Doktor Glas och så nu den här. Får väl ta mig en titt på ”Hjärtats oro” också vad det lider.

   Gilla

 4. Första året i Hjo augusti 21, 2014 / 4:01 e m

  Förvillelser har jag faktiskt inte läst. Så bra, då har jag åtminstone en bra bok kvar att läsa. Tror jag eftersom jag gillar Söderberg.
  För övrigt anser jag att vi kanske inte alltid mår så bra av att få all världens jävligheter serverade på nyheterna varje dag. Menar, vad göra åt dårar som IS? Man kan bara hoppas att Obama knäcker den goda idén att släppa en bomb i skallen på var och en av dem. Och då kan han ta Boko Haram mens han ändå håller på. För egen del kan jag dessvärre inte göra ett skvatt. Så ibland föredrar jag att inte fundera så mycket på dårskaperna.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 22, 2014 / 5:54 e m

   Hm, ja så där kan man också tänka och förhålla sig. Men jag har svårt att göra det, jag läser om alla jävligheterna och blir arg och ledsen och upprörd och allt det där fast jag ju inte heller kan göra ett jota åt vad IS håller på med till exempel. Slöseri med energi antagligen… Hm… 😦

   Gilla

 5. Klipspringer augusti 21, 2014 / 5:23 e m

  Vågar jag citera något jag skrev 2011 (som handlade om V.S.Naipaul faktiskt). Det är inte raljant menat utan ett uttryck för den grunda människosyn som jag med åren tillägnat mig: Om ni kommer i kontakt med er inre människa kan ni ju hälsa henne från en obotlig materialist och önska lycka till. Själva har vi aldrig haft tid att leta eftersom vi alltid upptagna med saker som legat närmare till hands och måste klaras av först.

  Gilla

  • Gabrielle augusti 22, 2014 / 6:17 e m

   Roligt skrivet! Och jo, så där är det ju. Inte har man så mycket tid att ”gräva i sitt inre”. Och den där inre människan kanske egentligen vill vara ifred och sitta där inne och mumsa på nåt gott…
   Men det du skriver om grund människosyn och obotlig materialist tror jag inte alls på när det gäller dig!

   Gilla

 6. Sven Hjelmström augusti 21, 2014 / 6:27 e m

  Maktmänniskor har alltid vetat att utnyttja religion som ett medel – eller vapen – i sin verksamhet, kejsare, påvar kungar, diktatorer och vanliga politiker. Kristendom, islam, buddhism, hinduism, allt är användbart i det här sammanhanget.

  Gilla

  • Toola Gabrielle Björnstrand augusti 21, 2014 / 8:19 e m

   Maktmänniskor kan använda precis vad som helst: Högerpolitik, Yoga, Syskonavund, Manipulationer, Kommunism, Styrelseledamo-skap, etc.
   Jag säger som påven: Nog med mission, mera hjälp åt de fattiga och Fuck Capitalism. Hej!

   Gilla

Vad tycker du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.